Dyniowych przepisów ciąg dalszy. Robiłyśmy już wspólnie zupę dyniową, ciasto dyniowe, które nie wyszło, a ostatnio przygotowałyśmy gofry dyniowe. Do takich dyniowych gofrów co pasuje? Oczywiście dżem dyniowy. Żeby go zrobić, potrzebujecie:

– 1 kg dyni

– 1 pomarańczę

– 1/2 cytryny

– trochę cukru (raczej mniej, bo już gofry same w sobie będą słodkie)

– ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej (to zamiast żelfixu)

Dynię kroję na drobne kawałeczki i gotuję zaledwie 5 minut pod przykryciem z odrobiną wody. 5 minut wystarczy, bo zależy nam na tym, żeby zachować maksymalną ilość witamin.  Potem ją blenduję, gotuję jeszcze około 15 minut, a na koniec dodaję sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Jeśli lubicie, możecie dodać trochę imbiru startego na tarce lub łyżeczkę cynamonu.

dyniowy dzem

Obiecuję wam, że to nie koniec przepisów z dyni. Mam dla was jeszcze kilka pysznych smakołyków. Przepisami podzielę się wkrótce.