Dżem dyniowy

31

Dyniowych przepisów ciąg dalszy. Robiłyśmy już wspólnie zupę dyniową, ciasto dyniowe, które nie wyszło, a ostatnio przygotowałyśmy gofry dyniowe. Do takich dyniowych gofrów co pasuje? Oczywiście dżem dyniowy. Żeby go zrobić, potrzebujecie:

– 1 kg dyni

– 1 pomarańczę

– 1/2 cytryny

– trochę cukru (raczej mniej, bo już gofry same w sobie będą słodkie)

– ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej (to zamiast żelfixu)

Dynię kroję na drobne kawałeczki i gotuję zaledwie 5 minut pod przykryciem z odrobiną wody. 5 minut wystarczy, bo zależy nam na tym, żeby zachować maksymalną ilość witamin.  Potem ją blenduję, gotuję jeszcze około 15 minut, a na koniec dodaję sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Jeśli lubicie, możecie dodać trochę imbiru startego na tarce lub łyżeczkę cynamonu.

dyniowy dzem

Obiecuję wam, że to nie koniec przepisów z dyni. Mam dla was jeszcze kilka pysznych smakołyków. Przepisami podzielę się wkrótce.

31 komentarzy

  1. Dobra, jako typowa noga w gotowaniu mam parę pytań: 1kg dyni – takiej już oddzielonej od skórki i pestek, samego miąższu 1kg? Blendujemy razem z tą wodą, czy samą dynię? Co po ugotowaniu, przelać to do słoiczków? Jaka ilość dżemu z tego wychodzi? To się nie psuje? Nalać do słoików, zakręcić i może tak stać?

    • Podałam wagę już po obraniu: czyli kawałeczki obranej oddzielone od pestek i wszystkiego co idzie do kosza. Blendujesz jeszcze przed dodaniem wody z mąką. Ale jak zrobić już po dodaniu to też będzie ok. Ja nie pasteryzuję tego dżemi bo robię zazwyczaj ilość na jeden słoiczek. Zjadamy go w 2-3 dni. Jeśli chcesz go przechowywać, koniecznie musisz zapasteryzować przetwory.
      Dasz radę. To bardzo łatwy przepis.

  2. Trochę wody to pojęcie względne 🙈 Prosze miej na uwadze ze odwiedzają twój blog totalnie beznadziejne kury domowe jak ja 😂 i dla mnie troche to i pol szklanki i dwie też 😂

  3. Nie moje smaki. Jak ma być dżem to ma być słodko i owocowo. Za dynią nie przepadam ale zupa dyniowa z teojego przepisu mi podeszła i rodzina też nie wybrzydzała bardzo.

  4. Kinga czy ty robisz go też do słoików na zimę? Pasteryzujesz? Wiem że ty lubisz robić takie przetwory w małych ilościach żeby rodzinka zjadała w kilka dni. Próbowałaś go pasteryzować?

    • Nie robię bo nie mam czasu. Mam dynię w kawałkach zamrożoną i z niej będę robiła dżemy ( po słoiczku na 2-3 dni). Ale bardzo możliwe, że jak już w przyszłym roku mój syn zacznie chodzić do przedszkola to będę mogła poszaleć z zapasami na zimę.

  5. z goframi z twojego przepisu jest tak cudowny że nie można przestać jeść. Wiem bo kończę właśnie trzeciego!

  6. Robię bardzo podobnie ale właśnie z cynamonem. To nasz rodzinny przepis. Od lat jesienią tylko dyniowy dżem na stole.

  7. Jak ja bym chciała mieć tyle zapału do gotowania i pichcenia co ty. Nie mam czasu, nie chce mi się, wolę kupić ale wyrzuty sumienia mnie męczą codziennie.

    • Ale pomyśl. Zrobienie tego dżemu zajmuje mniej czasu niż pojechanie do sklepu, wybranie słoika z dżemem, zapłacenie za niego i powrót do domu. Sprawdź.

    • Próbowałam robić frytki dyniowe ale wyszły… no dziwne wyszły. Nie nadawały się do jedzenia:). Ale nie poddaję się, będę nadal kombinować.

Odpowiedz