Raczej preferuję proste ciasta. Szarlotkę, sernik, ciasto ucierane z owocami. Trochę z lenistwa, trochę ze względu na dzieci. Ale od czasu do czasu pozwalam sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa i ta tarta cytrynowo-limonkowa z czekoladowym spodem jest na to najlepszym przykładem.

Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie zajmie wam zbyt długo. Całość powinnoście przygotować w 30 minut. No to do dzieła.

Tarta cytrynowo-limonkowa z czekoladowym spodem – przepis

Składniki

Na kruchy czekoladowy spód

200 g mąki pszennej

2 łyżki niesłodzonego kakao

1/3 kostki miękiego masła

1,5 -2 łyżki cukru

1 jajko

szczypta soli

Cytrynowo-limonkowe nadzienie do tarty

1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego

3 żółtka jajek

1 łyżka mąki pszennej

50 ml soku z cytryny

70 ml soku z limonki

2-3 łyżki cukru (proponuję dostosować ilość cukru do własnych upodobań)

Do dekoracji: listki mięty, plasterki limonki, otarta skórka z limonki, gorzka czekolada.

Forma do tarty o średnicy: 25 cm (jesli używacie większej, dodajcie trochę więcej mleka skondensowanego)

  1. Wszystki składniki na czekoladowy spód mieszamy ze sobą w robocie kuchennym. Kiedy powstanie czekoladowe ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
  2. Po 10 minutach ciasto rozgniatamy na spodzie i bokach formy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
  3. Zabieramy się za przygotowanie cytrynowo-limonkowego nadzienia do tarty.
  4. W misie robota kuchennego ucieramy żółtka z mlekiem skondensowanym do powstania piany.
  5. Do misy dodajemy kolejno wszystkie składniki. Mieszamy jeszcze chwilę.
  6. Po 15-20 minutach wyjmujemy spód z piekarnika, wylewamy na niego płynne nadzienie i wkładamy formę do piekarnika jeszcze na 20 -25 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.
  8. Dekorujemy przed podaniem.
Tarta cytrynowo-limonkowa na czekoladowym spodzie