Mam dla was przepis na obłędne muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone. Zawsze uważałam, że najlepsze przepisy te najprostsze. A przepis na muffinki czekoladowe, którym dzisiaj się z wami dzielę, właśnie do takich przepisów należy. Ciasto przygotujecie w 5 minut i po 20 minutach w piekarniku muffinki będą gotowe.

Do zrobienia muffinek użyłam 70% gorzkiej czekolady. Dodałam tez mniejszą ilość cukru niż w przepisie, bo staram się ograniczać cukier diecie swojej i dzieci. Wyszły pyszne, wilgotne w środku i miękkie na zewnątrz.

Muffinki można przygotować tylko z owocami, albo dodać do nich mascarpone, który świeżo po upieczeniu jest delikatnie płynny. No niebo w gębie.

Przepis na muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone

Składniki ( na 15 sztuk)

200 g masła

150 g gorzkiej czekolady 

5-7 łyżek cukru 

4 jajka

170 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku  do pieczenia 

Serek mascarpone ( opcjonalnie)

Owoce świeże lub mrożone ( ja użyłam mrożonych malin i porzeczek)

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C
  2. W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę.
  3. W robocie kuchennym mieszamy pozostałe składniki. Dolewamy masło z czekoladą. Na sam koniec wrzucamy pokruszone owoce. 
  4. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, mniej więcej do połowy ich wysokości. Następnie na ciasto układamy po 1 łyżeczce serka, który następnie przykrywamy kolejna porcja ciasta ( mniej więcej do 3/4 wysokości foremki).
Muffinki czekoladowe przepis
muffinki z mascarpone

Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Muffinki z mascarpone i malinami

Jeśli lubicie szybkie ciasta, to zapraszam na mój Instagram. Tam codziennie dzielę się szybkimi przepisami na Instastories.

Polecam również nasz ulubiony przepis na tartę z borówkami na czekoladowym spodzie.