Przepis na muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone.

12

Mam dla was przepis na obłędne muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone. Zawsze uważałam, że najlepsze przepisy te najprostsze. A przepis na muffinki czekoladowe, którym dzisiaj się z wami dzielę, właśnie do takich przepisów należy. Ciasto przygotujecie w 5 minut i po 20 minutach w piekarniku muffinki będą gotowe.

Do zrobienia muffinek użyłam 70% gorzkiej czekolady. Dodałam tez mniejszą ilość cukru niż w przepisie, bo staram się ograniczać cukier diecie swojej i dzieci. Wyszły pyszne, wilgotne w środku i miękkie na zewnątrz.

Muffinki można przygotować tylko z owocami, albo dodać do nich mascarpone, który świeżo po upieczeniu jest delikatnie płynny. No niebo w gębie.

Przepis na muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone

Składniki ( na 15 sztuk)

200 g masła

150 g gorzkiej czekolady 

5-7 łyżek cukru 

4 jajka

170 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku  do pieczenia 

Serek mascarpone ( opcjonalnie)

Owoce świeże lub mrożone ( ja użyłam mrożonych malin i porzeczek)

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C
  2. W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę.
  3. W robocie kuchennym mieszamy pozostałe składniki. Dolewamy masło z czekoladą. Na sam koniec wrzucamy pokruszone owoce. 
  4. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, mniej więcej do połowy ich wysokości. Następnie na ciasto układamy po 1 łyżeczce serka, który następnie przykrywamy kolejna porcja ciasta ( mniej więcej do 3/4 wysokości foremki).
Muffinki czekoladowe przepis
muffinki z mascarpone

Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Muffinki z mascarpone i malinami

Jeśli lubicie szybkie ciasta, to zapraszam na mój Instagram. Tam codziennie dzielę się szybkimi przepisami na Instastories.

Polecam również nasz ulubiony przepis na tartę z borówkami na czekoladowym spodzie.

12 komentarzy

  1. zrobiłam wczoraj przed północą i zjadłam przed pójściem spać cztery. Załuję i wstyd mi ale było dobre, takie dobre

  2. Bardzo smaczne i proste. Jestem niezbyt uzdolnioną kucharką a wyszły mi smaczne. Polecam ten przepis

  3. G-E-N-I-A-L-N-E zrobiłam z ksylitolem by obżerając się nimi mieć świadomość, że choć trochę są FIT 😀 także polecam lekko zmodyfikowaną wersję 🙂

    • A jak smakują następnego dnia? Lepiej zrobić z mascarpone czy same owoce? Chce zrobić w sobote rano na roczek synka bo w niedzielę nie zdążę ze wszystkim:)

      • Możesz spokojnie robić dzień wcześniej. Chociaż wiadomo, że świeże smakują najlepiej. Ale po 2-3 dniach też są pyszne.

  4. też zawsze używam mniej cukru niż w przepisie. przywyczajiliśmy dzieci do jedzenia słodyczy które wcale nie są bardzo słodkie i dla nich to normalna sprawa. zdarza mi się czasem łapać za głowę jak widzę co rodzice kupują dzieciom. słodkie soczki batony, czipsy. ludzie, to takie niezdrowe

Odpowiedz