Tarta z borówkami i kremem z nutą cytrynową. Przepyszna i bardzo szybka w wykonaniu. To typowe szybkie ciasto na niezapowiedzianych gości.

Składniki:

Kruche ciasto

200 g mąki

2 łyżki cukru pudru

1/2 kostki masła

1 jajko

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki kakao

Krem

1 opakowanie serka mascarpone

1 śmietana 30 % (małe opakowanie)

3-4 łyżki cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki soku z cytryny

Tarta z borówkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy za pomocą robota kuchennego. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i  wkładany na 15 minut do zamrażarki.
  2. W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru z wanilią, następnie dodajemy serek mascarpone. Mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy łyżką.
  3. Ciasto rozgniatamy w formie do tarty, nie zapominając o pokryciu boków. Następnie formę wkładamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy około 15 minut.
  4. Kiedy spód wystygnie, rozprowadzamy na nim krem. Dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty i tarta z borówkami gotowa.
Tarta z borówkami