Mam dla was przepis na obłędne muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone. Zawsze uważałam, że najlepsze przepisy te najprostsze. A przepis na muffinki czekoladowe, którym dzisiaj się z wami dzielę, właśnie do takich przepisów należy. Ciasto przygotujecie w 5 minut i po 20 minutach w piekarniku muffinki będą gotowe.
Do zrobienia muffinek użyłam 70% gorzkiej czekolady. Dodałam tez mniejszą ilość cukru niż w przepisie, bo staram się ograniczać cukier diecie swojej i dzieci. Wyszły pyszne, wilgotne w środku i miękkie na zewnątrz.
Muffinki można przygotować tylko z owocami, albo dodać do nich mascarpone, który świeżo po upieczeniu jest delikatnie płynny. No niebo w gębie.
Przepis na muffinki czekoladowe z malinami i mascarpone
Składniki ( na 15 sztuk)
200 g masła
150 g gorzkiej czekolady
5-7 łyżek cukru
4 jajka
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Serek mascarpone ( opcjonalnie)
Owoce świeże lub mrożone ( ja użyłam mrożonych malin i porzeczek)
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C
- W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę.
- W robocie kuchennym mieszamy pozostałe składniki. Dolewamy masło z czekoladą. Na sam koniec wrzucamy pokruszone owoce.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, mniej więcej do połowy ich wysokości. Następnie na ciasto układamy po 1 łyżeczce serka, który następnie przykrywamy kolejna porcja ciasta ( mniej więcej do 3/4 wysokości foremki).
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Jeśli lubicie szybkie ciasta, to zapraszam na mój Instagram. Tam codziennie dzielę się szybkimi przepisami na Instastories.
Polecam również nasz ulubiony przepis na tartę z borówkami na czekoladowym spodzie.
zrobiłam wczoraj przed północą i zjadłam przed pójściem spać cztery. Załuję i wstyd mi ale było dobre, takie dobre
już są w piekarniku
pachną obłędnie
Bardzo smaczne i proste. Jestem niezbyt uzdolnioną kucharką a wyszły mi smaczne. Polecam ten przepis
G-E-N-I-A-L-N-E zrobiłam z ksylitolem by obżerając się nimi mieć świadomość, że choć trochę są FIT 😀 także polecam lekko zmodyfikowaną wersję 🙂
Dodajesz owoce mrożone czy już rozmrozone?
Nie rozmrażam owoców. Wrzucam zamrożone tylko staram się je rozkruszyć na mniejsze kawałki.
A jak smakują następnego dnia? Lepiej zrobić z mascarpone czy same owoce? Chce zrobić w sobote rano na roczek synka bo w niedzielę nie zdążę ze wszystkim:)
Możesz spokojnie robić dzień wcześniej. Chociaż wiadomo, że świeże smakują najlepiej. Ale po 2-3 dniach też są pyszne.
Super przepis, zrobiłam. Prosto i szybko.Polecam
Dzisiaj upiekę :*
też zawsze używam mniej cukru niż w przepisie. przywyczajiliśmy dzieci do jedzenia słodyczy które wcale nie są bardzo słodkie i dla nich to normalna sprawa. zdarza mi się czasem łapać za głowę jak widzę co rodzice kupują dzieciom. słodkie soczki batony, czipsy. ludzie, to takie niezdrowe
Twoje przepisy na szybkie dania i ciasta są zawsze trafione. Dzięki kolejny raz 🙂