Ciasto ucierane z owocami w 10 minut!

136

Ciasto ucierane z owocami próbowałam już robić kilka razy. Za każdym razem wychodził mi zakalec. Zjadliwy, ale zakalec. Niby takie łatwe, a jednak może nie wyjść idealne, jeśli nie ma się dobrego przepisu. To ja wam mówię, że ciasto ucierane według tego przepisu nie może nie wyjść. O ile będziecie się dokładnie trzymać składników.

Wiele razy mówiłam wam, że nie zrobicie szybszego ciasta niż moja szarlotka, albo sernik dla leniwych. Znowu muszę się przyznać, że się myliłam. Ciasto ucierane z owocami właśnie wysunęło się na prowadzenie. Jest podwójnie szybkie: bo szybko je zrobicie, ale też niestety szybko zniknie.

Składniki

240 g miękkiego masła

100g cukru

3 duże jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

240 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszki do pieczenia

owoce świeże lub mrożone

ciasto ucierane przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
  2. Do naczynia mieszającego wrzucamy składniki w kolejności, w jakiej są podane. Mieszamy dokładnie.
  3. Ciasto wylewamy do formy do pieczenia (najlepiej o średnicy 25 cm). Posypujemy obficie owocami i pieczemy ok. 40-45 minut ( a najlepiej do suchego patyczka).

ciasto ucierane z porzeczkami

136 komentarzy

  1. Przepis jest ekstra, nic dodać nic ująć! Hit kolacji i spotkań.
    Czekam z niecierpliwością na menu 7 dniowe a tymczasem zabieram się za brownie:)

    • Menu się robi. Jeszcze kilka dni będę potrzebowała. Jeśli będzie duże zainteresowanie to co tydzień będzie się pojawiało kolejne.

  2. sylwia on

    Dzisiaj powtórka tyle że podwójna dawka składników i rabarbar.Sukces !!! pięknie wyrosło i smak niebiański,zostaje z tym podstawowym ciastem na dłużej .Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

    • A ja właśnie wytargałam od teściowej na przepyszne ciasto z kruszonką. Jeszcze lepsze od tego. Robi się nam tu całkiem fajna baza ciast dla leniwych:)

    • Tak, mieszałam mikserem dość długo. Ale myślę, że jesli wymieszasz łyżką to też wyjdzie ok. Tyle tylko, że będziesz potrzebowała więcej czasu.

  3. Sylwia on

    Trafiłam tu przypadkiem i zaskoczenie.. Ciasto niby nic nie miałam nawet cukru waniliowego ale zastąpiłam go aromatem migdałowym oraz pòł na pòł masło z margaryną i co REWELACJA.Do popołudniowej kawki chyba braknie.
    Ps.szkoda że nie można wstawić zdjęcia

    • Chyba gdzies jest opcja ustawienia, żeby można było dodawać zdjęcia. Nie masz pojęcia ile dostałam zdjęć od dziewczyn, które upiekły to ciasto.

  4. Omnomnom, pyszności! Wyszedł leciuteński, no minimalny wręcz zakalec, ale po pierwsze to moje pierwsze ciasto ucierane, a po drugie smak tego ciasta wybacza wszystko, więc uznaję, że wyszło idealnie 😉 Dzięki za przepis! 😉

  5. Właśnie wrzuciłam do piekarnika! Nie jestem mistrzem w wypiekach ale zawsze mam nadzieje, że może tym razem wyjdzie 😂

  6. Ciasto upieczone 😀 przestaje Cię obserwować na insta -jesteś istną zgubą wakacyjnej formy! 😎 jest boskieeee 🍰🍰🍰 polecam borówki 🙂

  7. Karolina on

    Dziś rano postanowiłam wypróbować Twój przepis. Dziecko ucięło sobie drzemkę, a mama do kuchni…iiii wyszło rewelacyjnie!! <3 Polecam każdemu, mega szybko i bardzo smacznie:)
    Zostały trzy kawałki… chociaż coś dla męża zostawię:D

    • Karolina. Super,że ciasto wyszło. Ale prawdę mówiąc to nikt mi chyba nie napisał, że to ciasto mi nie wyszło. Wszyscy piszą, że super.

  8. Patrycja on

    Już Ty wiesz jak ciężarnej dogodzić! 😁 ciasto nie dość, że szybkie to mega pyszne. U mnie wersja z malinami 😊

    • WOW skoro ciężarna zadowolona to już lepiej być nie może. Mam nadzieję, że nie zapomniałaś zjeść podwójnej porcji. Dziecku chyba nie będziesz żałować:)

  9. Chciałaś komentarz to masz: Pyszne ciasto!!! I faktycznie 10 minut i gotowe. Dodam jeszcze że nie dużo garów się budzi co jest niebywałym atutem. Oczywiście że wyszlo pyszne. Dzięki 😉

    • To racja. Szczególnie, że ja podczas gotowania i pieczenia brudzę jakieś 10 łyżek i garów tyle co normalna kura domowa przez tydzień. Więc to jest na plus.

  10. Ladygugu ! Dla jasności i zaoszczędzenia moich ewentualnych nerwów :p rozumiem,że bez termobiegu i tradycyjnie na środkowej wysokości? 🙂

    • Maja, nie chcę żebyś się denerwowała więc: bez termoobiegu (ja piekłam na dolnej półce, ale na środku też powinno być ok:).

  11. Emilka Borkowska on

    Też zrobiłam to super ciasto, ale ono jest jak Chuck Norris, znika zanim zdąży się pojawić😁😁😁

  12. Pralkarozalka on

    Bez sensu to ciasto. Zrobiłam a za pół godziny było zżarte. Idź Pani z takim ciastem, dobrze że nie kazałaś mi dodatkowo siedzieć nad nim z godzine w kuchni….❤️

    • Oj mateczko, nikt ci nie powiedział, że takie ciasto to trzeba chować i wyjmować po kawałeczku? Na przyszłość będziesz wiedziała:)

  13. Taka chuda to i ciasta moze jesc a co;) a ja mam zakaz od „nie męża” na robienie słodkości i na przekór wlasnie w piekarniku sa bezy, a co😊 niby biegał ale mundial mu przeszkodził, nie chce niech nie je😜
    A tak poważnie to ja bym sie chętnie dowiedziała co Ty robisz ze taka szczuplutka jestes?;)

    Pozdrawiam❤️

    • Beza to przecież prawie dietetyczne ciasto to wam w boczki nie pójdzie:). Ile tam tego cukru jest? No odrobinka. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić. A co ja robić? Nic takiego. To chyba geny bo jem sporo. Niczego sobie nie odmawiam. No może tylko nie sigam zbyt często po niezdrowe jedzenie. Może to jest klucz do sukcesu. Nie wiem.

  14. Mama trójeczki pociech on

    Upiekłam wczoraj to ciasto ucierane z porzeczkami czerwonymi i czarnymi razem z 9 letnim synem. Zapał jego był wielki i prawie zrobił je sam, tylko przy miksowaniu troszkę pomogłam bo taki zwykły mikser mamy co go trzymać trzeba. Wyszło piękne i przepyszne. Zjadalismy aż nam się mordeczki uśmiechały a uszka przyklaskiwały. Takie przepisy to ja lubię. P. S. Moja dietę diabli wzięli. A tam tekstylia na mnie więcej zarobią bo materiału na moje ciuchy więcej pójdzie. Trza wspierać rodaków.

    • oj przestać, jakieś przyjemności sobie trzeba fundować. Dzisiaj może zrobię dietetyczne ciasteczka marchewkowe bo do Lenki mają przyjść koleżanki. Może się podzielę przepisem.

  15. Znam taki przepis robie bardzo często. Polecam wierzch posypac kruszonką. Banalnie prosta

  16. Witaj Kinga,
    Ja mam pytanie bardziej….techniczne. Nie mam aplikacji instsgrama, jednak przez fb tam się loguje i mam pytanie o lokalizacje ostatniego szybkiego przepisu na obiad. Mówiłaś, ze w linku niżej, czyli gdzie? Szukałam na insta, na blogu, na fb i nie wiem🤔 Pozdrawiam Cię

  17. A do gorącego piekarnika wkładasz czy do ciepłego i dopiero potem podkręcanie na 180?

  18. Byłam. Widziałam. Screena zrobiłam…i ciacho też zrobię 😉😀. Wkrótce!

  19. Ewelina on

    No oczywiście zrobię „na weekendzie” 🙂 Ale w ogóle to mam pytanie odnośnie przechowywania tego ciasta. Bo robiłam ostatnio ucierane na maśle i było puszyste i pyszne dopóki go do lodówki nie włożyłam, coby się nie zepsuło. I wyciągam rano, kroję, a tu twarde. To przez masło chyba, nie? No i w końcu pytanie główne: czy ja sobie mogę nie trzymać tego ciasta np. z truskawkami przez dwa czy trzy dni w lodówce, tylko normalnie gdzieś tam na blacie? Bez efektu zepsucia czy coś? Pozdrawiam 😊

    • Ok już ci piszę. JA to swoje, które widzisz na zdjęciach, włożyłam do lodówki. Było trochę twardsze, ale nie aż tak bardzo, żeby mi to przeszkadzało. No i wciąż było mega smaczne. Osobiście bym nie zaryzykowała z przechowywaniem takiego ciasta w temperaturze pokojowej. Za duże ryzyko, że pojawi się pleść na owocach, które jednak są lekko wilgotne. Mój sposób na takie ciasto też jest taki, że przed podaniem wkładam je na 5 minut do piekarnika i jemy ciepłe.

  20. Karolina on

    Widziała, przeczytała, jutro przytarga z warzywniaczka porzeczkę i migusiem ciasto zrobi 🙂

    • Ja niestety nie wiem więc się nie wypowiem. Jeszcze na FB dziewczyny chyba pisały o oleju. Możesz tam zapytać.

  21. Jaram się Twoimi przepisami! Dokładnie takie jak lubię. Szybkie, łatwe i co najważniejsze PYSZNIUTKIE!

  22. A ja na diecie 🤦‍♀️ O nie, nie, nie! Nic z tego! Piękę i tyle! Wyglada meeega pysznie! Jeden kawałek jeszcze nikomu nie zaszkodził przecież, prawda?😎😋😋

    • Jeden czy trzy? Daj spokój. Zjedz. To prawie dietetyczne ciasto. Jedna kostka masła. No dietetyczne mówię ci. Wcinaj ile się zmieści.

  23. A ja na diecie 🤦‍♀️ O nie, nie, nie! Nic z tego! Piękę i tyle! Wyglada meeega pysznie! Jeden kawałek jeszcze nikomu nie zaszkodził przecież, prawda?😎

    • Jeden czy trzy? Możesz jeść. Przecież to prawie dietetyczne ciasto. Jedna kosteczka masła. Co to jest?

  24. Katarzyna on

    Drogie Panie ubijcie jeszcze jajka ze szczyptą soli na sztywno pozdrawiam

  25. Justyna on

    To się nazywa złośliwość! To powinno być zabronione! Kusić matkę na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej takim łakociem! Normalnie foch!

  26. Oj leci ślinka, leci 😍
    Tylko wracam do domu i zaczynam piec, buziaku

  27. Juz w piekarniku! Maz z pracy wrocil pyta: a Ty co? A ja na to: ciasto kurde pieke hehe ! Takie proste to by naprawde jakis śmierdzący len nie zrobił.. dziękuję za przepis

  28. Muszę koniecznie spróbować 😉
    A jak smakuje na następny dzień? Jest dalej miękkie?

  29. Karolina on

    Dotychczas z owocami robiłam tylko jogurtowe/maślankowe 🙂 W weekend wypróbuję twoje, dobrze mieć owoce z własnego ogródka <3

      • 1-sza miska. 1szkl.cukru 2szkl.mąki 2łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
        2-ga miska. 1 jogurt naturalny. 3/4 200ml szkl.oleju 4 jajka całe roztrzepać można mikserem i połączyć z produktami sypkimi wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem posypanej bułką na wierzch sezonowe owoce piec w nagrzanym piekarniku z termo obiegiem 170′ lub bez obiegu 180′ 40′-45′ do suchego patyczka.Smacznego

        • Karolina on

          Robie jeszcze leniwiej, bo na taką tortownicę jak z Kingi przepisu daję:
          1 miska: jogurt naturalny 200g (później myję kubeczek po nim i używam go do dalszego odmierzania), 3 jajka, kubeczek oleju (ten po jogurcie). Mieszam byle jak łyżką.
          2 miska: 3 kubeczki mąki, 2 kubeczki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego. Mieszam łyżką.
          Płynne przelewam do sypkiego i żadnych mikserów, żadnego wyrabiania, przemieszać łychą co by się połączyło, na blachę, owoce na wierz i voila 😀

          45-50 minut w 180stopniach (do suchego patyczka). Dwie miski i dwie łyżki opłukać, kubeczek wyrzucić i po bałaganie 🙂

  30. Dominika on

    Dzisiaj będę go robić , powiedz mi tylko co w przypadku kiedy mam zwykła formę prostokątna ? Proporcje stanowczo zwiększyć ?

    • Jeśli masz taką standardową, sporej wielkości formę to tak. Ja bym zrobiła z podwójnej ilości składników. Myślę, że z tej ilości, jaką ja podałam może ci to ciasto wyjść bardzo cieniutkie.

    • Widziałam takie przepisy z olejem ale nie robiłam więc nie mogę ci powiedzieć jaki będzie efekt. Zawsze możesz zaryzykować i przetestować.

    • Masz w takim razie wspólną cechę z moim Antosiem. On kradnie porzeczki od naszej sąsiadki ( najgorsze, że zaczął, jak jeszcze były zielone:)

  31. Potwierdzam, ciasto znika raz dwa. Tylko w moim przepisie za miast masła jest olej. 😊

    • Ooo twój komentarz jest odpowiedzią na pytanie ESTER. Pytała o olej. Czyli wiemy, że można masło zamienić na olej

      • Jutro piekę, mam maliny i nektarynki. Mniam, nie mogę się doczekać 😀 odchudzanie przekadam nana inny termin 😉

  32. Dorota on

    Trzeba będzie zrobić na weekend 🙂 Wpadnę do rodziców z wizytą, nazrywam porzeczek i zrobię do kawki 🙂 buziaki 😘

  33. Agnieszka on

    Trochę mi się to „obficie owocami” kłuci z ilością owoców na zdjęciu 😉

  34. Uwielbiam oglądać pani Instastory cieszę się ze natrafiłam na pani profil teraz codziennie czekam na na jakieś nowości od mrożenia owoców i warzyw po ciasta super! W weekend z pewnością upieke pozdrawiam imienniczkę . 😊😊

    • Ale ale. Proszę mi tu po imieniu mówić:). Kinga jestem. I mega się cieszę, że ci się moje story podoba. Bo ja uwielbiam je nagrywać. Chyba się uzależniłam.

  35. tumichata on

    Ale , że co? Wrzucamy,a potem wylewamy?:) Nie no…zamieszać chyba trochę trzeba?:)
    Tak się tylko trochę nabijam;)
    Właśnie zrobiłam ucierane, z innego przepisu, z którego robiłam setki razy i co? No zakalec! Ale to było WIADOME bo dziś przeciez goście. A jak goście to zakalec na bank będzie. Nic to, że za każdym innym razem – tylko bez special okasion – wychodzi piękne. Dziś nie mogło. No nie mogło. Wrrrrrr!

    • Dodałam właśnie info o tym mieszaniu, żeby mi ktoś nie napisał, że nie wymieszał bo nie napisałam. Leć do cukierni. Tam mają piękne:)

  36. Emilia on

    Zaraz będę robić. Mąż na pewno się ucieszy, a i ja z chęcią zjem takie cudo. Miłego dnia! 😊

  37. Na pewno upiekę 😚może chociaż to mi wyjdzie bo ja to bez talencie jeżeli chodzi o pieczenie. Pozdrawiam

Odpowiedz