Raczej preferuję proste ciasta. Szarlotkę, sernik, ciasto ucierane z owocami. Trochę z lenistwa, trochę ze względu na dzieci. Ale od czasu do czasu pozwalam sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa i ta tarta cytrynowo-limonkowa z czekoladowym spodem jest na to najlepszym przykładem.
Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie zajmie wam zbyt długo. Całość powinnoście przygotować w 30 minut. No to do dzieła.
Tarta cytrynowo-limonkowa z czekoladowym spodem – przepis
Składniki
Na kruchy czekoladowy spód
200 g mąki pszennej
2 łyżki niesłodzonego kakao
1/3 kostki miękiego masła
1,5 -2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
Cytrynowo-limonkowe nadzienie do tarty
1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
3 żółtka jajek
1 łyżka mąki pszennej
50 ml soku z cytryny
70 ml soku z limonki
2-3 łyżki cukru (proponuję dostosować ilość cukru do własnych upodobań)
Do dekoracji: listki mięty, plasterki limonki, otarta skórka z limonki, gorzka czekolada.
Forma do tarty o średnicy: 25 cm (jesli używacie większej, dodajcie trochę więcej mleka skondensowanego)
- Wszystki składniki na czekoladowy spód mieszamy ze sobą w robocie kuchennym. Kiedy powstanie czekoladowe ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
- Po 10 minutach ciasto rozgniatamy na spodzie i bokach formy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
- Zabieramy się za przygotowanie cytrynowo-limonkowego nadzienia do tarty.
- W misie robota kuchennego ucieramy żółtka z mlekiem skondensowanym do powstania piany.
- Do misy dodajemy kolejno wszystkie składniki. Mieszamy jeszcze chwilę.
- Po 15-20 minutach wyjmujemy spód z piekarnika, wylewamy na niego płynne nadzienie i wkładamy formę do piekarnika jeszcze na 20 -25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.
- Dekorujemy przed podaniem.
Dziś zrobione i zostało ledwo co pyszne ??
zrobiłam według przepisu…
tego się nie dało zjeść :(:(
To coś chyba poszło nie tak:)
pycha
Lubię do mleka dodać jeszcze tartą skórkę z limonki. Około 2 łyżki. Daje fajny posmak.
nie tylko zrobione ale już nawet zjedzone
Ile cytryn i ile limonek użyłaś? Pamiętasz może? Robię sobie listę zakupów i nie wiem ile kupić.
Nie pamiętam. Ale obstawiam, że jesli kupisz 2 limonki i 2 cytryny to wystarczy.
przepisikiem co piątek nie pogardzę
w domu ciasto na każdy weekend jest a pomysły się skończyły