Zupa dyniowa do tej pory kojarzyła mi się z mdłą pomarańczową papką, którą wszyscy się zachwycali, a mnie jakoś ona nie powalała smakiem. Teraz wiem, że to dlatego, że do tej pory nie jadłam pysznej zupy dyniowej. Jeśli jesteście w grupie osób kochających dynię, albo w tej grupie, która za dynią nie przepada, to mówię wam, że po spróbowaniu jednej łyżki dyniowej z mojego przepisu pokochacie ten smak. Moja zupa dyniowa ma wyrazisty, lekko pikantny smak. A do tego jest bardzo sycąca. No do do dzieła…

Składniki na zupę dyniową:

600 g dyni pokrojonej w kostkę

1 cebula

1 czerwona papryka

1 łyżka masła klarowanego

2 ząbki czosnku

mały kawałek papryczki chilli (ok. 2 cm)

1 ugotowana marchewka (z rosołu)

1 cm imbiru

1 lyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól

1 litr rosołu albo wywaru warzywnego

1 ziemniak

mleczko kokosowe (około 150-200ml)

zupa z pieczonej dyni

  1. Dynię pokrojoną w kostkę, razem z kawałkami papryki piekę w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez około 30 minut.
  2. Cebulę podsmażam na maśle klarowanym razem z startym imbirem, pokrojoną na drobne kawałki papryczką chilli i wszystkimi przyprawami. Chwilę przed końcem smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę jeszcze około 10 minut.
  3. Do garnka wlewam 1 litr rosołu.
  4. Dorzucam surowego ziemniaka pokrojonego w małe kawałki. Gotuję do czasu, gdy ziemniak będzie miękki.
  5. W drugim garnku gotuję makaron nitki.
  6. Kiedy ziemniak w zupie jest miękki dodaję upieczoną dynię i paprykę (bez skórki), oraz ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotuję jeszcze 10 minut.
  7. Chwilę przed końcem gotowania do zupy dodaję mleczko kokosowe.
  8. Zupę delikatnie miksuję – 3-4 obroty blendera powinny wystarczyć (nie do powstania typowego kremu).
  9. Podaję z makaronem i znienawidzoną przez moje dzieci natką pietruszki.

zupa z pieczonej dyni
zupa dyniowa