Ciasto ucierane z owocami próbowałam już robić kilka razy. Za każdym razem wychodził mi zakalec. Zjadliwy, ale zakalec. Niby takie łatwe, a jednak może nie wyjść idealne, jeśli nie ma się dobrego przepisu. To ja wam mówię, że ciasto ucierane według tego przepisu nie może nie wyjść. O ile będziecie się dokładnie trzymać składników.
Wiele razy mówiłam wam, że nie zrobicie szybszego ciasta niż moja szarlotka, albo sernik dla leniwych. Znowu muszę się przyznać, że się myliłam. Ciasto ucierane z owocami właśnie wysunęło się na prowadzenie. Jest podwójnie szybkie: bo szybko je zrobicie, ale też niestety szybko zniknie.
Składniki
240 g miękkiego masła
100g cukru
3 duże jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
240 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszki do pieczenia
owoce świeże lub mrożone
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
- Do naczynia mieszającego wrzucamy składniki w kolejności, w jakiej są podane. Mieszamy dokładnie.
- Ciasto wylewamy do formy do pieczenia (najlepiej o średnicy 25 cm). Posypujemy obficie owocami i pieczemy ok. 40-45 minut ( a najlepiej do suchego patyczka).
Ciasto nie mogloby byc lepsze, proste w wykonaniu,a w degustacji to juz niebo w gebie.
Kinga pieczesz na termoobiegu czy na normalnym? Pozdrawiam
Bez termoobiegu. Zawsze.
Jak dla mnie przepis idealny. Mam dwie lewe ręce do słodkich wypieków. A tu proszę 🙂 korzystam z przepisu od 2 miesięcy. Efekt zawsze ten sam. Czyli udane ciacho. Brawo ty ??
Pycha!
Zrobione. Pyszne, proste, zero zakalca. Choć trochę za łatwo „wchodzi” 😉 W parę minut nie było połowy.
Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy i inna mąkę np razowy lub gryczana
Prawdę mówiąc to nie wiem. Nie robiłam, więc nie chcę ci kłopotu narobić. Ale jeśli przetestujesz to daj znać, czy wyszło.
Nie cierpię przepisów na kg i g. Nigdy nie wiem ile to jest a wyciąganie wagi jak dla mnie to robota głupiego.
Nic to mam imieniny męża spróbuje. Może się uda.
A na co mają być przepisy? kiedyś dostałam przepis w którym było „20 łyżek ajerkoniaku” – każda łyżka jest inna, a tu jeszcze powielało się błąd 20 razy. Czysta głupota. W dzisiejszych czasach wagi są tak małe, że mieszczą się w drugiej szufladzie kuchennej;), wtedy wyciągnięcie nie jest dużym problemem, a masz pewność, że to co wrzucasz do garnka jest zgodne z przepisem. A na łyżki i kubki to dokładność żadna, a zakalce się czają;)
Przepis jest ekstra, nic dodać nic ująć! Hit kolacji i spotkań.
Czekam z niecierpliwością na menu 7 dniowe a tymczasem zabieram się za brownie:)
Menu się robi. Jeszcze kilka dni będę potrzebowała. Jeśli będzie duże zainteresowanie to co tydzień będzie się pojawiało kolejne.
Dzisiaj powtórka tyle że podwójna dawka składników i rabarbar.Sukces !!! pięknie wyrosło i smak niebiański,zostaje z tym podstawowym ciastem na dłużej .Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
A ja właśnie wytargałam od teściowej na przepyszne ciasto z kruszonką. Jeszcze lepsze od tego. Robi się nam tu całkiem fajna baza ciast dla leniwych:)
Ciasto w piekarniku . Mam pytanie czy to ciasto mieszkaliście mikserem ?
Tak, mieszałam mikserem dość długo. Ale myślę, że jesli wymieszasz łyżką to też wyjdzie ok. Tyle tylko, że będziesz potrzebowała więcej czasu.
Zrobilam z malinami. Niestety nie doczekało do wieczora 😉 Pyyycha!
Mówiłam. To ciasto szybko się robi, ale też błyskawicznie znika. Nie ma osoby, której nie smakuje.
Upieklam ! <3 jest cudowne
Ekstra:)
Trafiłam tu przypadkiem i zaskoczenie.. Ciasto niby nic nie miałam nawet cukru waniliowego ale zastąpiłam go aromatem migdałowym oraz pòł na pòł masło z margaryną i co REWELACJA.Do popołudniowej kawki chyba braknie.
Ps.szkoda że nie można wstawić zdjęcia
Chyba gdzies jest opcja ustawienia, żeby można było dodawać zdjęcia. Nie masz pojęcia ile dostałam zdjęć od dziewczyn, które upiekły to ciasto.
Omnomnom, pyszności! Wyszedł leciuteński, no minimalny wręcz zakalec, ale po pierwsze to moje pierwsze ciasto ucierane, a po drugie smak tego ciasta wybacza wszystko, więc uznaję, że wyszło idealnie 😉 Dzięki za przepis! 😉
Ważne, żeby dało się zjeść. Następnym razem wyjdzie ci lepszy. Smacznego!
Właśnie wrzuciłam do piekarnika! Nie jestem mistrzem w wypiekach ale zawsze mam nadzieje, że może tym razem wyjdzie ?
To ciasto jest tak banalnie proste w wykonaniu, że nie może nie wyjść.
Ciasto upieczone 😀 przestaje Cię obserwować na insta -jesteś istną zgubą wakacyjnej formy! ? jest boskieeee ??? polecam borówki 🙂
hehe postaram się polecić teraz jakieś dietetyczne ciasto.
Dziś rano postanowiłam wypróbować Twój przepis. Dziecko ucięło sobie drzemkę, a mama do kuchni…iiii wyszło rewelacyjnie!! <3 Polecam każdemu, mega szybko i bardzo smacznie:)
Zostały trzy kawałki… chociaż coś dla męża zostawię:D
Karolina. Super,że ciasto wyszło. Ale prawdę mówiąc to nikt mi chyba nie napisał, że to ciasto mi nie wyszło. Wszyscy piszą, że super.
Już Ty wiesz jak ciężarnej dogodzić! ? ciasto nie dość, że szybkie to mega pyszne. U mnie wersja z malinami ?
WOW skoro ciężarna zadowolona to już lepiej być nie może. Mam nadzieję, że nie zapomniałaś zjeść podwójnej porcji. Dziecku chyba nie będziesz żałować:)
Chciałaś komentarz to masz: Pyszne ciasto!!! I faktycznie 10 minut i gotowe. Dodam jeszcze że nie dużo garów się budzi co jest niebywałym atutem. Oczywiście że wyszlo pyszne. Dzięki 😉
To racja. Szczególnie, że ja podczas gotowania i pieczenia brudzę jakieś 10 łyżek i garów tyle co normalna kura domowa przez tydzień. Więc to jest na plus.
Ladygugu ! Dla jasności i zaoszczędzenia moich ewentualnych nerwów :p rozumiem,że bez termobiegu i tradycyjnie na środkowej wysokości? 🙂
Maja, nie chcę żebyś się denerwowała więc: bez termoobiegu (ja piekłam na dolnej półce, ale na środku też powinno być ok:).
Też zrobiłam to super ciasto, ale ono jest jak Chuck Norris, znika zanim zdąży się pojawić???
hehe pięknie to opisałaś. Sama bym tego nie porównała w lepszy sposób:)
Bez sensu to ciasto. Zrobiłam a za pół godziny było zżarte. Idź Pani z takim ciastem, dobrze że nie kazałaś mi dodatkowo siedzieć nad nim z godzine w kuchni….❤️
Oj mateczko, nikt ci nie powiedział, że takie ciasto to trzeba chować i wyjmować po kawałeczku? Na przyszłość będziesz wiedziała:)
Taka chuda to i ciasta moze jesc a co;) a ja mam zakaz od „nie męża” na robienie słodkości i na przekór wlasnie w piekarniku sa bezy, a co? niby biegał ale mundial mu przeszkodził, nie chce niech nie je?
A tak poważnie to ja bym sie chętnie dowiedziała co Ty robisz ze taka szczuplutka jestes?;)
Pozdrawiam❤️
Beza to przecież prawie dietetyczne ciasto to wam w boczki nie pójdzie:). Ile tam tego cukru jest? No odrobinka. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić. A co ja robić? Nic takiego. To chyba geny bo jem sporo. Niczego sobie nie odmawiam. No może tylko nie sigam zbyt często po niezdrowe jedzenie. Może to jest klucz do sukcesu. Nie wiem.
Upiekłam wczoraj to ciasto ucierane z porzeczkami czerwonymi i czarnymi razem z 9 letnim synem. Zapał jego był wielki i prawie zrobił je sam, tylko przy miksowaniu troszkę pomogłam bo taki zwykły mikser mamy co go trzymać trzeba. Wyszło piękne i przepyszne. Zjadalismy aż nam się mordeczki uśmiechały a uszka przyklaskiwały. Takie przepisy to ja lubię. P. S. Moja dietę diabli wzięli. A tam tekstylia na mnie więcej zarobią bo materiału na moje ciuchy więcej pójdzie. Trza wspierać rodaków.
oj przestać, jakieś przyjemności sobie trzeba fundować. Dzisiaj może zrobię dietetyczne ciasteczka marchewkowe bo do Lenki mają przyjść koleżanki. Może się podzielę przepisem.
Znam taki przepis robie bardzo często. Polecam wierzch posypac kruszonką. Banalnie prosta
A dzięki za pomysł:*
Witaj Kinga,
Ja mam pytanie bardziej….techniczne. Nie mam aplikacji instsgrama, jednak przez fb tam się loguje i mam pytanie o lokalizacje ostatniego szybkiego przepisu na obiad. Mówiłaś, ze w linku niżej, czyli gdzie? Szukałam na insta, na blogu, na fb i nie wiem? Pozdrawiam Cię
Beatko, na linki podane w filmikach mogą wchodzić tylko dziewczyny, które oglądają je na Instagramie. Niestety FB nie daje takiej możliwości. Ale domyślam się, że chodzi ci o ten przepis: https://ladygugu.pl/nalesniki-szpinakiem-twarozkiem-sosie-pomidorowym/
Jest juz w piekarniku?
🙂 w takim razie smacznego. Nie spal:)
A do gorącego piekarnika wkładasz czy do ciepłego i dopiero potem podkręcanie na 180?
Wkładam do rozgrzanego piekarnika. Musi mieć już 180 stopni, kiedy włożysz ciasto.
Pyszne i szybko się robi – tego szukałam 🙂
Bardzo się cieszę.
Kurde ale zajebiste☺ polecam ciasto mięciutkie !?
Mówiłam przecież:)
Byłam. Widziałam. Screena zrobiłam…i ciacho też zrobię ??. Wkrótce!
No no tylko nie zapomnij:)
No oczywiście zrobię „na weekendzie” 🙂 Ale w ogóle to mam pytanie odnośnie przechowywania tego ciasta. Bo robiłam ostatnio ucierane na maśle i było puszyste i pyszne dopóki go do lodówki nie włożyłam, coby się nie zepsuło. I wyciągam rano, kroję, a tu twarde. To przez masło chyba, nie? No i w końcu pytanie główne: czy ja sobie mogę nie trzymać tego ciasta np. z truskawkami przez dwa czy trzy dni w lodówce, tylko normalnie gdzieś tam na blacie? Bez efektu zepsucia czy coś? Pozdrawiam ?
Ok już ci piszę. JA to swoje, które widzisz na zdjęciach, włożyłam do lodówki. Było trochę twardsze, ale nie aż tak bardzo, żeby mi to przeszkadzało. No i wciąż było mega smaczne. Osobiście bym nie zaryzykowała z przechowywaniem takiego ciasta w temperaturze pokojowej. Za duże ryzyko, że pojawi się pleść na owocach, które jednak są lekko wilgotne. Mój sposób na takie ciasto też jest taki, że przed podaniem wkładam je na 5 minut do piekarnika i jemy ciepłe.
Widziała, przeczytała, jutro przytarga z warzywniaczka porzeczkę i migusiem ciasto zrobi 🙂
Ekstra. Tylko sama nie zjedz całego. Z rodziną się podziel:)
Pytanie do Pań, które zamiennie stosowały olej – ile go dodać?
Ja niestety nie wiem więc się nie wypowiem. Jeszcze na FB dziewczyny chyba pisały o oleju. Możesz tam zapytać.
Jaram się Twoimi przepisami! Dokładnie takie jak lubię. Szybkie, łatwe i co najważniejsze PYSZNIUTKIE!
A ja się jaram, że ty się jarasz:). Cudownie:*
A ja na diecie ?♀️ O nie, nie, nie! Nic z tego! Piękę i tyle! Wyglada meeega pysznie! Jeden kawałek jeszcze nikomu nie zaszkodził przecież, prawda????
Jeden czy trzy? Daj spokój. Zjedz. To prawie dietetyczne ciasto. Jedna kostka masła. No dietetyczne mówię ci. Wcinaj ile się zmieści.
A ja na diecie ?♀️ O nie, nie, nie! Nic z tego! Piękę i tyle! Wyglada meeega pysznie! Jeden kawałek jeszcze nikomu nie zaszkodził przecież, prawda??
Jeden czy trzy? Możesz jeść. Przecież to prawie dietetyczne ciasto. Jedna kosteczka masła. Co to jest?
Weekend będzie z ciastem! ?? Wygląda smakowicie ❤️
Tak też smakuje:)
Były, widziały, będą piekły ? tumoroł ?
No no tylko żeby się nie rozmyśliły:)
Aż tak leniwa chyba nie jestem ?
🙂
Drogie Panie ubijcie jeszcze jajka ze szczyptą soli na sztywno pozdrawiam
Oj nie. Nie zgadzam się. To jest ciasto dla leniwej kury domowej. Żadnego ubijania.
To się nazywa złośliwość! To powinno być zabronione! Kusić matkę na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej takim łakociem! Normalnie foch!
A weź to rzuć w cholerę. Po co ci ta dieta? Zwariowałaś chyba.
No niestety – syn na moim mleku jest alergikiem :/ ale obiecuję, że kiedyś się utuczę tym ciastem 😀
Życie jest takie niesprawiedliwe:(
Oj leci ślinka, leci ?
Tylko wracam do domu i zaczynam piec, buziaku
Bosko:)
Juz w piekarniku! Maz z pracy wrocil pyta: a Ty co? A ja na to: ciasto kurde pieke hehe ! Takie proste to by naprawde jakis śmierdzący len nie zrobił.. dziękuję za przepis
hehe bardzo proszę :*
Naprawdę smacznie to wygląda 🙂 Nie zostało mi nic innego jak tylko zakupy i do dzieła 😀
Oj ile tych zakupów. Kilka składników i pieczesz:)
Muszę koniecznie spróbować 😉
A jak smakuje na następny dzień? Jest dalej miękkie?
Bardzo dobrze. JEst trochę bardziej twarde, ale wziąć bardzo smaczne.
Były. Widziały. Będą piekły ?
Takie czytelniczki to ja lubię. Nawet kocham:)
Uwielbiam takie ciasta Gdzie jest mało składników
My wszystkie uwielbiamy. Tzn te leniwe.
Dotychczas z owocami robiłam tylko jogurtowe/maślankowe 🙂 W weekend wypróbuję twoje, dobrze mieć owoce z własnego ogródka <3
A jakie to ciasto jogurtowe? Jeśli robi się w max 1 minut to poproszę o przepis:)
1-sza miska. 1szkl.cukru 2szkl.mąki 2łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
2-ga miska. 1 jogurt naturalny. 3/4 200ml szkl.oleju 4 jajka całe roztrzepać można mikserem i połączyć z produktami sypkimi wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem posypanej bułką na wierzch sezonowe owoce piec w nagrzanym piekarniku z termo obiegiem 170′ lub bez obiegu 180′ 40′-45′ do suchego patyczka.Smacznego
Mmmm dzięki :*
Robie jeszcze leniwiej, bo na taką tortownicę jak z Kingi przepisu daję:
1 miska: jogurt naturalny 200g (później myję kubeczek po nim i używam go do dalszego odmierzania), 3 jajka, kubeczek oleju (ten po jogurcie). Mieszam byle jak łyżką.
2 miska: 3 kubeczki mąki, 2 kubeczki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego. Mieszam łyżką.
Płynne przelewam do sypkiego i żadnych mikserów, żadnego wyrabiania, przemieszać łychą co by się połączyło, na blachę, owoce na wierz i voila 😀
45-50 minut w 180stopniach (do suchego patyczka). Dwie miski i dwie łyżki opłukać, kubeczek wyrzucić i po bałaganie 🙂
:* Dzięki wielkie. Przetestuję.
O mam jagody, zaraz biorę się za pieczenie 🙂
Trzymam kciuki żeby wyszło pyszne.
Dzisiaj będę go robić , powiedz mi tylko co w przypadku kiedy mam zwykła formę prostokątna ? Proporcje stanowczo zwiększyć ?
Jeśli masz taką standardową, sporej wielkości formę to tak. Ja bym zrobiła z podwójnej ilości składników. Myślę, że z tej ilości, jaką ja podałam może ci to ciasto wyjść bardzo cieniutkie.
Będzie pieczone! ? Wygląda megaaaaa apetycznie…i jeśli smakuje jak wgląda to się nie dziwie, że szybko znika.
Smakuje jeszcze lepiej. Serio ci powiem, że byłam zaskoczona smakiem. Pycha jest.
Dziękuje za przepis. Zrobie w weekend.
Bardzo proszę i smacznego:)
Napewno zrobię;)
Trzymam cię za słowo:)
Trzymam cię za słowo. Smacznego!
A dziś dostałam 1kg porzeczki 🙂 robię dżem ,puściłam już sok i myślę,że Twoj przepis spadł mi z nieba 😉
No widzisz. Ladygugu zawsze na posterunku:)
A jak nie mam ją dla może być olej?
Widziałam takie przepisy z olejem ale nie robiłam więc nie mogę ci powiedzieć jaki będzie efekt. Zawsze możesz zaryzykować i przetestować.
Super! Co jeden przepis to lepszy ?
🙂 dzięki :*
Idę wydębić od sąsiadów porzeczki;)) Dziękuję za przepis
Masz w takim razie wspólną cechę z moim Antosiem. On kradnie porzeczki od naszej sąsiadki ( najgorsze, że zaczął, jak jeszcze były zielone:)
Potwierdzam, ciasto znika raz dwa. Tylko w moim przepisie za miast masła jest olej. ?
Ooo twój komentarz jest odpowiedzią na pytanie ESTER. Pytała o olej. Czyli wiemy, że można masło zamienić na olej
Jutro piekę, mam maliny i nektarynki. Mniam, nie mogę się doczekać 😀 odchudzanie przekadam nana inny termin 😉
Trzeba będzie zrobić na weekend 🙂 Wpadnę do rodziców z wizytą, nazrywam porzeczek i zrobię do kawki 🙂 buziaki ?
Dobry plan:). Smacznego.
Rabarbar więdnie mi w lodówce… Będziemy piec ?
Zazdroszczę ci. Ja kocham rabarbar ale moje dzieci nim gardzą. Więc nawet go nie przynoszę do domu:(
Zrób jedno ciasto dla siebie z rabarbarem a?
Nie kuś mnie:)
Dziękuje za przepis będę robić w weekend ?
:* smacznego.
I nie nastawiaj się, że ci na cały weekend wystarczy:)
Jutro będę piekła. O mniam mniam
Zrób dwa. Zobaczysz, że to ciasto znika błyskawicznie.
Trochę mi się to „obficie owocami” kłuci z ilością owoców na zdjęciu ?
No nie bądź zachłanna. Dużo jest. Co się czepiasz:)
Uwielbiam oglądać pani Instastory cieszę się ze natrafiłam na pani profil teraz codziennie czekam na na jakieś nowości od mrożenia owoców i warzyw po ciasta super! W weekend z pewnością upieke pozdrawiam imienniczkę . ??
Ale ale. Proszę mi tu po imieniu mówić:). Kinga jestem. I mega się cieszę, że ci się moje story podoba. Bo ja uwielbiam je nagrywać. Chyba się uzależniłam.
Ale , że co? Wrzucamy,a potem wylewamy?:) Nie no…zamieszać chyba trochę trzeba?:)
Tak się tylko trochę nabijam;)
Właśnie zrobiłam ucierane, z innego przepisu, z którego robiłam setki razy i co? No zakalec! Ale to było WIADOME bo dziś przeciez goście. A jak goście to zakalec na bank będzie. Nic to, że za każdym innym razem – tylko bez special okasion – wychodzi piękne. Dziś nie mogło. No nie mogło. Wrrrrrr!
Dodałam właśnie info o tym mieszaniu, żeby mi ktoś nie napisał, że nie wymieszał bo nie napisałam. Leć do cukierni. Tam mają piękne:)
W jakiej temperaturze pieczemy? ?
W 180 stopniach. Jest napisane w tym mega długim opisie wykonania:)
Zaraz będę robić. Mąż na pewno się ucieszy, a i ja z chęcią zjem takie cudo. Miłego dnia! ?
Miłego dnia Emilia :*. Udanego pieczenia.
Ciacho jest przepyszne!!! jak dobrze, że na Ciebie trafiłam ?
Na pewno upiekę ?może chociaż to mi wyjdzie bo ja to bez talencie jeżeli chodzi o pieczenie. Pozdrawiam
Nie kombinuj ze składnikami to będzie idealne. zobaczysz.