Ciasto ucierane z owocami próbowałam już robić kilka razy. Za każdym razem wychodził mi zakalec. Zjadliwy, ale zakalec. Niby takie łatwe, a jednak może nie wyjść idealne, jeśli nie ma się dobrego przepisu. To ja wam mówię, że ciasto ucierane według tego przepisu nie może nie wyjść. O ile będziecie się dokładnie trzymać składników.

Wiele razy mówiłam wam, że nie zrobicie szybszego ciasta niż moja szarlotka, albo sernik dla leniwych. Znowu muszę się przyznać, że się myliłam. Ciasto ucierane z owocami właśnie wysunęło się na prowadzenie. Jest podwójnie szybkie: bo szybko je zrobicie, ale też niestety szybko zniknie.

Składniki

240 g miękkiego masła

100g cukru

3 duże jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

240 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszki do pieczenia

owoce świeże lub mrożone

ciasto ucierane przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
  2. Do naczynia mieszającego wrzucamy składniki w kolejności, w jakiej są podane. Mieszamy dokładnie.
  3. Ciasto wylewamy do formy do pieczenia (najlepiej o średnicy 25 cm). Posypujemy obficie owocami i pieczemy ok. 40-45 minut ( a najlepiej do suchego patyczka).

ciasto ucierane z porzeczkami