4 pomysły na szybki obiad, kiedy nie masz czasu ani ochoty na długie gotowanie

15

Szybki obiad nie musi być ani nudny, ani niesmaczny. Starałam się Wam to udowodnić w moim eBooku z szybkimi przepisami i staram się to udowodnić codziennie na swim Instagramie, dzieląc się swoimi przepisami. A co najważniejsze, udowadniam to mojemu mężowi i dzieciom właściwie codziennie, gdy siadamy do stołu.

Zebrałam dziś dla Was 4 pomysły na szybkie i bardzo smaczne obiady, z których sama regularnie korzystam, więc z czystym sercem mogę Wam polecić każdy z nich. Wybierzcie coś dla siebie i… częstujcie się śmiało! Smacznego!

Kotlety zrobione z mięsa z rosołu

Kotlety z mięsa, które zostało mi z rosołu pierwszy raz zrobiłam, kiedy byliśmy na Florydzie. Amerykańskie jedzenie, jakie jest, każdy wie. A jeśli nie wie, to naprawdę nie ma czego żałować. Uwierzcie mi, że nawet jeśli ktoś uważa, że fast food to jego drugie imię, a podjadanie chipsów to życiowa pasja, w Stanach szybko może mieć dość. I jednego i drugiego. A że potrzeba jest matką wynalazków, kiedy byliśmy na Florydzie, wymyśliłam przepis na kotlety, które robię z mięsa wyciągniętego z rosołu bo rosół, wiadomo, jest u mnie bazą do większości zup, które gotowałam kilka razy w tygodniu.

Oczywiście śmiało możecie modyfikować proporcje tak, żeby Wam odpowiadały:

Składniki:

Mięso z rosołu ( u mnie zazwyczaj drobiowe)
2 marchewki z rosołu
1 świeża cebula
Sól, pieprz
3 jajka
Bułka tarta

Wykonanie:

  1. Mięso oddzielam od kostek i dodaję do niego dwie marchewki z rosołu i jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę podsmażoną na patelni (czasem, gdy mam wyjątkowo mało czasu, robię kotlety bez cebuli).
  2. Wszystko miksuję (można też pokroić, ale ze względu na wybrednego Antosia, ja robię kotleciki w formie kotletów mielonych). Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaję odrobinę bułki tartej i mieszam.
  3. Przyprawiam odrobiną soli i pieprzu. Czasem dodaję też natkę pietruszki. 
  4. Formuję cienkie kotleciki, które obtaczam w bułce tartej i smażę (dosłownie przez chwilę, żeby się lekko zarumieniły).

Podajemy z ziemniakami lub kaszą i sałatką.

Zapiekanka ziemniaczana

Ma jedną podstawową zaletę – składniki w niej można modyfikować w zależności od tego, co ma się w swojej nawet prawie pustej lodówce. Można dodać paprykę, kawałek kiełbasy, mięso z kurczaka i prawie wszystkie warzywa, jakie tylko ma się ochotę. Ale ja najbardziej lubię ją w takiej wersji.

Składniki:

Filet z kurczaka
2 plastry boczku
Ziemniaki
Ser utarty na tarce
Śmietana 18%
Brokuł
Sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. 10 minut przed końcem gotowania, do naczynia wrzucamy brokuła.
  2. Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni. 
  3. Następnie na tłuszczu z boczku podsmażamy kurczaka pokrojonego w małe kawałki.
  4. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  5. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę kurczaka, na nim kładziemy ziemniaki pokrojone w grube plastry. Układamy brokuła, wylewamy sos. Wszystko  posypujemy boczkiem i utartym serem. 
  6. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10-15 minut.

Warzywa na patelnię

Wspominałam Wam już (i to nie raz), o mojej słabości do mrożonego jedzenia. Pod koniec lata zamrażam owoce oraz warzywa i całą zimę delektujemy się zapasami. Ale w mojej zamrażarce są też gotowe dania, po które mogę sięgnąć, kiedy nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie.

Już kiedyś pisałam, że chętnie korzystam z mrożonych zup i chociaż nasza rodzina należy do fanów zup, codziennie w porze obiadowej na stół musi wjechać coś konkretniejszego.

Nie trzymam się jednego konkretnego dania, bo wybór jest całkiem bogaty. Jedyne na co zwracam uwagę, to żeby były to dania, które nie zawierają sztucznych dodatków, polepszaczy smaku bo tych w swojej kuchni nie toleruję. Albo mówiąc dokładniej, nie toleruje ich mój żołądek.

I tak np. w ofercie Hortex są warzywa na patelnię w stylu greckim, meksykańskim, hiszpańskim albo klasyczne, dla osób, które nie lubię kulinarnych podróży.

Pyszne, a w składzie same warzywa i naturalne przyprawy.

Wsypujecie na patelnię, dodajecie odrobinę oleju, przyprawy, które są w opakowaniu i po 10 minutach naprawdę smaczny obiad jest gotowy.

Ja osobiście najbardziej lubię wersję grecką, ale w zamrażarce mam ich dużo więcej.

Takie warzywa można podać z kaszą, ryżem albo makaronem. Świetnie smakują też z drobno pokrojonym, podsmażonym filetem z kurczaka lub indyka. Ale prawdę mówiąc najczęściej jemy je bez dodatków.

Jeśli potrzebujecie szybko wrzucić coś na ząb, np. na pośpieszny podwieczorek, nie musicie dodawać niczego, oprócz przypraw, które znajdziecie w opakowaniu. I tak będzie smacznie!

Bataty w stylu meksykańskim

Ten przepis jest z mojego eBooka z pomysłami na szybkie obiady. Zebrałam w nim takie przepisy, które sama gromadziłam od dłuższego czasu, kierując się jednym kluczem: ma być jednocześnie zdrowo, smacznie i sprawnie. A w tym przypadku wyszło jeszcze całkiem efektownie. Tak, żeby cała rodzina była zadowolona, i żebym ja nie musiała spędzać wieczności w kuchni.

Słodkie ziemniaki zapiekane z fasolą to chyba jeden z moich ulubionych przepisów z eBooka.

Składniki:

3 bataty

1 puszka czerwonej fasoli

3 łyżki oliwy z oliwek

Guacamole:

1 awokado

2 łyżki soku z cytryny

Natka pietruszki, świeża bazylia (łącznie jedna garść)

Sól, pieprz

Sos jogurtowy:

5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki soku z cytryny

Sól, pieprz

Czerwona i żółta papryczka do dekoracji

Słodka lub ostra papryka w proszku

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
  2. Bataty myjemy, kroimy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.
  3. Przygotowujemy sos jogurtowy mieszając wszystkie składniki
  4. Przygotowujemy guacamole, łącząc składniki za pomocą blendera
  5. Fasolę odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Gdy bataty są już miękkie, wyjmujemy je z piekarnika. Następnie na każdą połówkę kładziemy po łyżce guacamole, fasoli i sosu. 
  7. Wszystko dekorujemy papryczkami, mieloną papryką oraz mieszanką z posiekanej bazylii i natki z pietruszki.

To chyba wszystko na dzisiaj. Nie zatrzymuję wam, możecie lecieć do kuchni.

15 komentarzy

  1. Anonim on

    przyznam ci się ze nie kupowałam gotowych dań z tego samego powodu co ty kiedyś. Uważalam że sa nawaszerowane chemią. I chwała ze cię czytam bo na kwarantannę kupiłam 30 opakowań obiadów hortexu i teraz leżę i pachnę a obiad obiad robić 15 minut przed podaniem. Tak można żyć.

  2. Alicja Wrona on

    Jak z jedzeniem warzyw u twoich dzieciaków? Moje nie tkną pomidora, jak zrobię pomidorową to zajadają. Walczyć z tym czy dać sobie siana? Chcę żeby zdrowo jadl ale przy obiadach załamuję ręce i nie wiem jak ich zachęcić

  3. Bożena on

    Jakie dajesz mięso do rosołu? Niewiem ile ma być tego mięsa z rosołu do tych kotletów😁

  4. czy kalafior zamiast brokuła mogę użyć w zapiekance? Dziewczyny tak wychwalają ze się skuszę

    • Ja osobiście nie przepadam za kalafiorem, ale myślę, że możesz go użyć zamiast brokuła. Również powinno to fajnie smakować. Chociaz to już będzie inna zapiekanka.

  5. Ola z insta on

    Bataty już w piekarniku się pieką. Chciałam ci podziękować za te wszystkie pomysły Kinguś ;*

  6. Twoją zapiekankę robiłam jak ją tylko na instagramie pokazałaś. Nasz ulubiony przepis obecnie. Dziękuję za kulinarne inspiracje

  7. francuskie kocham do tego stopnia ze rodzina już odmawia jedzenia
    Mówią ze za czesto robię

Odpowiedz