Dzień 14. Domowe bułeczki

7

Wskazówka

Wprowadzenie do diety suszonych owoców to doskonały sposób na urozmaicenie posiłków i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin.

cover

Składniki

250 g mąki ( mieszam mąkę pełnoziarnistą z białą mąką pszenną)

szczypta soli

30 g cukru brązowego

1/4 kostki masła

1 jajko

1/2 szklanki mleka

suszone owoce ( morele , śliwki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Koszt: 10 zł

Czas: 30 min

Porcje: 20 bułeczek

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy masło, proszek do pieczenia i sól.

Jajko ubijamy z mlekiem i wlewamy do powstałej mieszanki ( zostawiamy kilka łyżek do posmarowania bułek przed pieczeniem). Po dokładnym wymieszaniu składników, wsypujemy do miski pokrojone na małe kawałki suszone owoce. Zagniatamy ciasto.

DSC_3154

DSC_3160

DSC_3177

na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto do grubości około 2 cm. Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem blasze i smarujemy resztą ubitego z mlekiem jajka. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C.

DSC_3204

Smacznego!

DSC_3233

7 komentarzy

  1. kochana, jutro będę piekła 🙂
    jak dotąd wszystkie Twoje inspiracje kulinarne , to pasmo sukcesów… dość że się udają, to jeszcze są.. prze prze pyszne… mniam
    pyszności
    pozdrawiamy

Odpowiedz