Niby każdy potrafi ugotować zupę pomidorową. Niby tak, ale jednak pomidorowa pomidorowej nierówna. Ostatnio na moim Insatstory (jesli jeszcze mnie nie obserwujecie to koniecznie zacznijcie. Codziennie podrzucam tam obiadowe inspiracje pokazując co danego dnia gotuję na obiad) zwykła zupa pomidorowa zrobiła niezłe zamieszanie. Bo okazuje się, że przez 35 lat swojego życie nie potrafiłam jej gotować. Ale do rzeczy. Pewnie każda z was, tak jak ja setki razy gotowała już pomidorówkę. Większość, zapytana powie, że zamiast pomidorów używa koncentratu pomidorowego bo to wygodniejsze i tańsze. Ja chciałabym namówić Was dzisiaj, żebyście spróbowały ugotować zupę pomidorową według przepisu, który pomogły mi dopracować dziewczyny czytające mojego bloga.

Zakładam, że potraficie ugotować rosół, więc pozwolę sobie pominąć opis jego przygotowania. Potraficie prawda? Tak myślałam. W takim razie przechodzimy do gotowania pomidorowej.

Składniki

1 litr rosołu (najlepiej ugotowane na dwóch rodzajach mięsa np. drobiowego i wołowego, z dodatkiem świeżego lub suszonego lubczyku)

1 kg BARDZO dojrzałych pomidorów (najlepiej miękkich)

3 łyżki masła

śmietana 30% (2-3 łyżki lub więcej, jeśli lubicie)

śmietana 12% (2-3 łyżki)

kasza jaglana (1/2 szklanki)

ryż biały (3 łyżki)

2 ząbki czosnku

natka pietruszki do dekoracji

bazylia, sól, pieprz

Opcjonalnie:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

pomidorowka

  1. Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu każdy nacinamy w kilku miejscach  i w dużej misce zalewamy je na kilka minut wrzątkiem. Po odlaniu wody skórka powinna zejść bez problemu.
  2. Do masła roztopionego na dużej patelni dodajemy zgnieciony w prasce czosnek, smażymy przez 2-3 minuty, następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki. Smażymy bez przykrycia przez około 20 minut. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 20 minut pod przykryciem.
  3. Usmażone pomidory przecieramy przez sitko/durszlak bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę pomidorową. Chwilę wcześniej w tym samym garnku gotujemy rosół.
  4. Wsypujemy ryż  z kaszą jaglaną i gotujemy około 20 minut, aż zrobią się miękkie.
  5. Zupę przyprawiamy bazylią (świeżą lub suszoną), solą i pieprzem.
  6. Chwilę przed końcem gotowania do pomidorowej dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej w kubku z odrobiną gorącej zupy.
  7. Pomidorowa jest gotowa! Smacznego.

Wskazówki od moich czytelniczek:

  • pomidorowa smakuje równie dobrze (a może lepiej) jeśli chwilę przed smażeniem pomidorów na maśle, na tej samej patelni podsmażycie posiekaną w kosteczkę cebulę (proponuję smażyć na oleju). Powstały po smażeniu przecier pomidorowo-cebulowy można zblendować i wlać do rosołu.
  • inna opcja: do podsmażonych na maśle pomidorów i cebuli dodajemy pokrojone w kawałki jabłko. Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, następnie wszystko miksujemy i dodajemy do rosołu. Podobno taka zupa pomidorowa smakuje dobrze bez śmietany, podana z kostkami sera żółtego.