Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów

38

Niby każdy potrafi ugotować zupę pomidorową. Niby tak, ale jednak pomidorowa pomidorowej nierówna. Ostatnio na moim Insatstory (jesli jeszcze mnie nie obserwujecie to koniecznie zacznijcie. Codziennie podrzucam tam obiadowe inspiracje pokazując co danego dnia gotuję na obiad) zwykła zupa pomidorowa zrobiła niezłe zamieszanie. Bo okazuje się, że przez 35 lat swojego życie nie potrafiłam jej gotować. Ale do rzeczy. Pewnie każda z was, tak jak ja setki razy gotowała już pomidorówkę. Większość, zapytana powie, że zamiast pomidorów używa koncentratu pomidorowego bo to wygodniejsze i tańsze. Ja chciałabym namówić Was dzisiaj, żebyście spróbowały ugotować zupę pomidorową według przepisu, który pomogły mi dopracować dziewczyny czytające mojego bloga.

Zakładam, że potraficie ugotować rosół, więc pozwolę sobie pominąć opis jego przygotowania. Potraficie prawda? Tak myślałam. W takim razie przechodzimy do gotowania pomidorowej.

Składniki

1 litr rosołu (najlepiej ugotowane na dwóch rodzajach mięsa np. drobiowego i wołowego, z dodatkiem świeżego lub suszonego lubczyku)

1 kg BARDZO dojrzałych pomidorów (najlepiej miękkich)

3 łyżki masła

śmietana 30% (2-3 łyżki lub więcej, jeśli lubicie)

śmietana 12% (2-3 łyżki)

kasza jaglana (1/2 szklanki)

ryż biały (3 łyżki)

2 ząbki czosnku

natka pietruszki do dekoracji

bazylia, sól, pieprz

Opcjonalnie:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

pomidorowka

  1. Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu każdy nacinamy w kilku miejscach  i w dużej misce zalewamy je na kilka minut wrzątkiem. Po odlaniu wody skórka powinna zejść bez problemu.
  2. Do masła roztopionego na dużej patelni dodajemy zgnieciony w prasce czosnek, smażymy przez 2-3 minuty, następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki. Smażymy bez przykrycia przez około 20 minut. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 20 minut pod przykryciem.
  3. Usmażone pomidory przecieramy przez sitko/durszlak bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę pomidorową. Chwilę wcześniej w tym samym garnku gotujemy rosół.
  4. Wsypujemy ryż  z kaszą jaglaną i gotujemy około 20 minut, aż zrobią się miękkie.
  5. Zupę przyprawiamy bazylią (świeżą lub suszoną), solą i pieprzem.
  6. Chwilę przed końcem gotowania do pomidorowej dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej w kubku z odrobiną gorącej zupy.
  7. Pomidorowa jest gotowa! Smacznego.

Wskazówki od moich czytelniczek:

  • pomidorowa smakuje równie dobrze (a może lepiej) jeśli chwilę przed smażeniem pomidorów na maśle, na tej samej patelni podsmażycie posiekaną w kosteczkę cebulę (proponuję smażyć na oleju). Powstały po smażeniu przecier pomidorowo-cebulowy można zblendować i wlać do rosołu.
  • inna opcja: do podsmażonych na maśle pomidorów i cebuli dodajemy pokrojone w kawałki jabłko. Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, następnie wszystko miksujemy i dodajemy do rosołu. Podobno taka zupa pomidorowa smakuje dobrze bez śmietany, podana z kostkami sera żółtego.

38 komentarzy

  1. Zadowolona on

    Kinga gotowanie z tobą to po pierwsze czysta przyjemność. Po drugie, te dania smakują jak niebo. Dzieciaki zadowolone a mąż jaki szczęśliwy.

  2. Rosół wstawiony, pomidorki się zmażą. Myśle ze za godzinkę będziemy mieć przepyszna pomidorówkę 🙂

    • A jak już mówimy o rosole:). U mnie właśnie kończy się gotować. Dzieci dzisiaj wydały rozkaz, że ma być rosół. Czyli jutro co? Pomidorowa.

  3. Oj czekałam na ten post 😉 Na pewno spróbuję. Miszę tylko „okraść” babcię męża z pomidorków 😎

  4. Maryla on

    Moj patent na ponidorowa, to dodanie suszonego lub swiezego rozmarynu. U nas ponidorowa jest zawsze przyprawiona rozmarynem 😀

  5. A u mnie dziś była bardzo podobna pomidorowa, ale z kluskami lanymi. Familia zajadała… następnym razem z jaglaną

    • Też często robię. Ale wczoraj mnie dziewczyny namówiły na zrobienie domowego makaronu. To dopiero będzie pyszne.

  6. Justyna on

    Pomidorowa tylko z makaronem 😍
    Ale z pozostałych podpowiedzi na pewno skorzystam 😉

  7. No to ja lubię pomidorową z pomidorów ale nie przecieraną tylko z kawałkami pomidorów niezabielaną i koniecznie z makaronem swiderkami… aaaale… patent z wcześniejszym przesmazeniem pomidorów przetestuję na bank! Dzięki 🙂

    • Makaron w pomidorowej lubię, ale UWAGA świderki to dla mnie najgorszy makaron do pomidorówki:). Nie wiem dlaczego, ale nie lubię.

  8. Ucierane ciasto z Twojego przepisu robiłam już 5 razy ( a tyłek rośnie) to trzeba i ten przepis jutro wypróbować 😍dodatkowo trochę cukru podkręca jeszcze smak pomidorów- będzie pyyyycha 🙊

  9. daję cukier. świetnie wydobywa smak pomidorów i nie są takie kwaśne. u mnie zawsze śmietana 18 ale będe próbować z 30.

  10. Kinguś mam dwie lewe ręce do gotowania a chęci wielkie. Nie wiem nawet jak ugotowac rosół. Może kiedyś dasz też przepis na rosół idealny?

    • Rosół to chyba najłatwiejsza do zrobienia zupa:). Ale kiedyś też wydawało mi się, że zrobienie jej graniczy z cudem. Postaram się wkrótce wrzucić post.

Odpowiedz