Ziemniaki z dynią dla odmiany

31

Po latach jedzenia ziemniaków do większości obiadów, na długi czas się na nie obraziłam. Zwyczajnie znudził mi się ich smak, więc przerzuciłam się na różnego rodzaju kasze. A te ostatnie maja jeszcze jedną, dość dużą zaletę – nie trzeba ich obierać. 

Dziś mam dla was przepis na ziemniaki z dynią. Smakują przepysznie i takie danie jest też bardzo zdrowe.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

dynia pokrojona w kostkę ( około 250g)

2 łyżki mleka

1 łyżka masła

1 łyżka oleju z pestek dyni ( opcjonalnie…. ale polecam, bo ma cudowny smak i jest bardzo zdrowy. Świetnie smakuje szczególnie w sałatkach)

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

Coś zielonego do posypania: rzeżucha, natka pietruszki

Ziemniaki gotujemy jak zwykle. Około 5 minut przed końcem gotowania do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Odcedzamy. Do garnka dodajemy masło, olej z pestek dyni, przyprawy. Wszystko ubijamy na gładkie puree. Posypujemy natką pietruszki. 

Do takich ziemniaków z dynią podaję filet z kurczaka w sosie śmietanowym, którego przygotowanie również zajmuje mi nie dłużej, jak 15 minut.

Dajcie znać, jeśli planujecie gotować. Odzew z waszej strony daje mi kopa do przygotowywania kolejnych przepisów.

31 komentarzy

  1. jaki wpływ na smak tej potrawy ma olej z pestek dyni? myślę czy go wykorzystam. Tani nie jest

  2. Powinnaś wydać książkę kucharską. Dziewczyno jak ty mi ułatwiasz zycie tymi pzrepisami. Dziękuję, dziękuję, dziękuję razy milion. :* :*

  3. Dziękuję za przepis i przypominam się że nam obiecywałaś więcej o szybkich obiadków. My musimy jeść Kinga 🙂

  4. Adrianna on

    Wygląda ładnie ale jak by to nie smakowało to ziemniaczków z masełkiem i koperkiem nic nie zastąpi. Nic. Z tym się musisz zgodzić.!.!

  5. Nie przemawia do mnie taka breja. Nie wiem czy to będzie dobre i chyba się nie skuszę tym razem

    • To prawda. Ja dopiero tej jesieni nauczyłam się gotować zupę dyniową.Mam rewelacyjny przepis. Ale za to gofry dyniowe trafiły kilka razy do kosza.

  6. Nie przepadam za dynią. Zupa zawsze wychodzi mi mdła i bez smaku. Dałaś mi tym przepisem nadzieję że pokocham to warzywo. Jutro zrobię i pochwalę się jak wyjdzie:)

Odpowiedz