Po latach jedzenia ziemniaków do większości obiadów, na długi czas się na nie obraziłam. Zwyczajnie znudził mi się ich smak, więc przerzuciłam się na różnego rodzaju kasze. A te ostatnie maja jeszcze jedną, dość dużą zaletę – nie trzeba ich obierać. 

Dziś mam dla was przepis na ziemniaki z dynią. Smakują przepysznie i takie danie jest też bardzo zdrowe.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

dynia pokrojona w kostkę ( około 250g)

2 łyżki mleka

1 łyżka masła

1 łyżka oleju z pestek dyni ( opcjonalnie…. ale polecam, bo ma cudowny smak i jest bardzo zdrowy. Świetnie smakuje szczególnie w sałatkach)

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

Coś zielonego do posypania: rzeżucha, natka pietruszki

Ziemniaki gotujemy jak zwykle. Około 5 minut przed końcem gotowania do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Odcedzamy. Do garnka dodajemy masło, olej z pestek dyni, przyprawy. Wszystko ubijamy na gładkie puree. Posypujemy natką pietruszki. 

Do takich ziemniaków z dynią podaję filet z kurczaka w sosie śmietanowym, którego przygotowanie również zajmuje mi nie dłużej, jak 15 minut.

Dajcie znać, jeśli planujecie gotować. Odzew z waszej strony daje mi kopa do przygotowywania kolejnych przepisów.