To ciasto czekoladowe ma kilka zalet. Przygotujecie je w 5 minut, jest idealnie wilgotne w środku delikatnie chrupiące na zewnątrz i smakuje wprost niesamowicie. Moja córka za każdym razem mówi, że to jej ulubione ciasto czekoladowe. Jest proste, bez zbędnych dodatków i chyba z tego właśnie wynika fakt, że moje dzieci po prostu je uwielbiają.

Nawet jesli lubicie bardziej skomplikowane wypieki, to warto mieć w zanadrzu przepis, który uratuje was w sytuacjach awaryjnych.

Podrzucam wam dziś przepis na ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje!

Składniki

100 g czekolady pomarańczowej (polecam czekoladę a pomarańczą Ekwador z Lidla (70% kakao)

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g masła

150 ml mleka

170 g mąki

120 g cukru

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.
  2. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku do powstania gładkiej masy.
  3. Do rondelka wlewamy mleko, mieszamy dokładnie z czekoladą i masłem i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
  4. W urządzeniu mieszającym zarabiam ciasto zaczynając od utarcia jajek z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Na koniec do misy wlewamy masę z czekolady, masła i mleka.
  5. Płynną masę przelewamy do formy na ciasto o szerokości 21 cm (ewentualnie 24 cm). Pieczemy przez 35-40 minut albo do suchego patyczka.

Dlaczego czekolada pomarańczowa z Lidla? Bo daje ciastu ciekawy smak a chrupiące kawałki skórki pomarańczowej idealnie pasują do ciasta. Oczywiście możecie ją zastąpią każdą inną czekoladą od mlecznej po gorzką.