Wiecie, że lubię smacznie zjeść, ale nie przepadam za długim staniem przy kuchni ( na moim Instagram Stories często podrzucam Wam swoje pomysły na szybkie dania i desery). Dlatego szukam przepisów dzięki, którym mogę wyczarować coś smacznego dosłownie w kilka minut. Ten przepis na szybki sernik właśnie do takich należy. Przygotowując go spędzam w kuchni dosłownie 15 minut. Potem jeszcze tylko godzina w piekarniku i możemy się zajadać pysznym domowym ciastem.

przepis na sernik

Czego będziecie potrzebować?

1 kg twarogu sernikowego ( najlepszy sernik wychodzi mi z sera Piątnica)

8 jajek

4 łyżki cukru

3/4 kostki masła

3 łyżki kaszy manny

Przygotowanie składników zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Te drugie za pomocą robota kuchennego ubijamy na sztywną pianę, którą następnie przekładam do głębokiej miski. Pianę do masy serowej dodamy jako ostatnią.

Zaczynamy ubijać właściwą masę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszany przez około minutę. Po tym czasie dodajemy ser i kaszę mannę. Całość mieszamy jeszcze przez kolejną minutę. Na samym końcu dodajemy pianę z białek. Wszystko mieszamy już tylko delikatnie za pomocą łyżki.  Masę sernikową przekładamy do formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 °C. Po kolejnych 10 minutach, jeśli sernik zbyt mocno się rumieni obniżamy temperaturę do 160 °C. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić 60 minut.

sernik dla leniwych

Gotowe!

Nie przejmujcie się jeśli sernik przypali się od góry. Zawsze można go polać czekolada lub posypać cukrem pudrem jak na załączonym obrazku…