Dzisiaj będzie o tym, jak radzę sobie w życiu z ananasami; o sposobie na bataty, kurczaku pieczonym i… musztardzie do obiadu! Zapraszam Was na 1 odcinek pt. Kinga żywi rodzinę (szybko i skutecznie), czyli startujemy z cyklem przepisów 5 obiadów w godzinę. 

Jakiś czas  temu zapytałam Was na Instagram Stories, czy chciałybyście poznać moje przepisy na szybki  i smaczny obiad. Pomysł Wam się spodobał, tak więc dziś przychodzę z obiecanym menu.  Chciałabym, żeby Wam te przepisy ułatwiły życie tak samo, jak mi!

Dla tych z Was, które nie śledzą Instagrama przypomnę, że chodziło mi o stworzenie szybkiego i wcale niebanalnego menu, złożonego z naprawdę smacznych potraw! Patent sprzedała mi koleżanka i − moim zdaniem − jest genialny. 1 dzień w tygodniu urządzam  mały „kramik”, zbieram składniki i przygotowuję potrawy na 5 kolejnych obiadów. Sekret tkwi w opracowaniu takiego menu, że gotowanie ( i przygotowanie – bo nie wszystkie potrawy gotujemy, niektóre tylko przygotowujemy do gotowania) zajmuje mi nie więcej, niż… godzinę! Gotowe dania przekładam do szklanych pojemników i wkładam do zamrażarki.

5 obiadow w godzine

Mój znajomy mawiał: tak Wam ugotuję, że będziecie prosić, żebym już nie gotował.  Cóż, u mnie w domu jak dotąd wszyscy zdrowi i zadowoleni, a że dzisiaj programy kulinarne są na fali to… nie będę gorsza!. Zacznijmy od filmu. Zobaczcie, jak gotuję moje 5 obiadów:

5 obiadów w godzinę

Chilli con carne

Czego będziesz potrzebować w dniu przygotowania obiadu?  

  • 500 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 puszka: czerwonej fasoli; białej fasoli; kukurydzy; krojonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 200/300 ml wody

Do przyprawienia:

  • tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu gęsiego),
  • łyżeczka  mielonej kolendry ,
  • łyżeczka  mielonej papryki (ostrej lub słodkiej),
  • łyżeczka  mielonego cynamonu,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz

Czego będziesz potrzebować w dniu podania obiadu

  • kwaśna śmietana
  • ryż

Sposób przyrządzenia:

  1. Zaczynamy od moich ulubieńców: cebuli i czosnku. Jedno i drugie kroimy w drobniutką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, do tego dorzucamy paprykę, cynamon i kmin.
  3. W kolejnym kroku na patelnię trafia mięso. Mięso przyprawiamy według gustu solą i pieprzem, następnie smażymy ok. 8 minut.
  4. Po upływie tego czasu dodajemy kolejne puszki (tylko nie Pandory!): pomidory, fasola biała i czerwona, kukurydza. Smak wzbogacimy dorzucając mieloną kolendrę.
  5. Pora na gotowanie całości, tym razem również przez ok. 8 min. Najlepiej będzie, jeśli przez ten czas będziemy często mieszać potrawę.
  6. Na koniec zmniejszamy ogień  i gotujemy potrawę pod przykrywką przez ok. 30 minut.

Gotowe!

czili con carne

Gulasz z batatów

Czego będziesz potrzebować w dniu przygotowania obiadu? 

  • 1 duży batat
  • 400 g pomidorowej passaty
  • ½ szklanki pasty tahini
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki lub rukoli
  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia (np. smalcu gęsiego/ oleju rzepakowego/oleju kokosowego)

Do przyprawienia:

  • 3 zgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz

gulasz z batatowSposób przyrządzenia:

  1. Wybrany przez Was tłuszcz podgrzewamy na ogniu średniej wielkości. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Kiedy zrobi się miękka, dodajemy czosnek, imbir, paprykę i gotujemy.
  2. Po 5 minutach od momentu zagotowania mieszamy nasze składniki z passatą pomidorową.
  3. Następny ruch: dokładamy pastę tahini i kolendrę.
  4. Kiedy składniki ładnie się połączą, pora na dodanie wody i batatów.  Pamiętajcie, że zależy nam na tym, żeby batat zrobił się miękki, ale się nie rozpadł. Dlatego gotujemy go przez ok. 10 minut.
  5. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolkę, groszek i wybraną przez nas zieleninę. Potem przyprawiamy już tylko solą i pieprzem, w wybranych przez nas proporcjach.  I… gotowe.  Możemy jeść, albo zamrażać!

gulasz bataty

Pałeczki z kurczaka w marynacie musztardowej

Czego będziesz potrzebować? 

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki  musztardy

Do przyprawienia:

  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 łyżki mielonego curry
  • sól i pieprz.

Czego będziesz potrzebować w dniu podania obiadu? 

  • ziemniaki (ja podaję pałeczki  z łódeczkami z ziemniaków i warzywami zapiekanymi w piekarniku razem z mięsem)
  • ogórki kiszone lub warzywa do upieczenia z mięsem i ziemniakami ( np. 2 marchewki duże, cebula, papryka czerwona)

Sposób przyrządzenia:

  1. Na początku oczyszczamy i osuszamy pałki. Do tego zadania przyda nam się papierowy ręcznik.
  2. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardą.
  3. Kiedy składniki się połączą, dodajemy curry i paprykę w proszku.
  4. Teraz czas na dodanie przypraw: solimy i pieprzymy.
  5. Teraz nasza marynata jest gotowa do natarcia.. mięsa!. Przed zamrożeniem marynujemy przez ok. 30 minut. Tyle samo będzie trwało pieczenie: ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni (oczywiście w naczyniu żaroodpornym).

kurczak w marynacie musztardowej

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Czego będziesz potrzebować? 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1/2 ananasa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sok z 1/2 cytryny

Do przyprawienia:

  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia:

  1. Zaczynamy od pokrojenia papryki w kostkę.
  2. Następnie obieramy marchewkę; tę delikwentkę kroimy w cienkie słupki.
  3. Ananasa obdzieramy ze skóry.  Potem (w ramach dalszych tortur) kroimy go na kawałki i wycinamy środek. Niezbędną ilość ananasa kroimy na kostki. Dobrze, żeby każda miała około 2-3 cm.
  4. Następnie w kosteczkę kroimy mięso. Doprawiamy je solą, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odkładamy.
  5. Pora na starcie na tarce imbiru i czosnku.
  6. Teraz mieszamy cok z cytryny  z cukrem i 3 łyżkami wody, po czym odstawiamy mieszankę.
  7. Na pojemną patelnię lub garnek z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej. Teraz wrzucamy kurczaka i obsmażamy go przez ok. 5 min. Nie pomijamy żadnej strony i nie szczędzimy mu przy tym zamieszania.  Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy starty imbir, czosnek i biały pieprz. Potem dorzucamy paprykę i marchewkę i mieszamy je, obsmażając przez ok. 3 minut.
  8. Pora na dodanie naszego ananasa. Smażymy go przez 2 minuty, również nie zapominając o mieszaniu.
  9. W ostatnim kroku zwiększamy ogień, dla podkręcenia atmosfery wlewamy sok z cytryny z wodą i cukrem, znowu mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty. W ramach wykończenia dodajemy jeszcze ketchup i gotujemy kolejną minutkę! Voilà!

domowy sos slodko kwasny

Nuggetsy w parmezanie

Czego będziesz potrzebować w dniu przygotowania obiadu?  

  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka

Do przyprawienia:

  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka

Czego będziesz potrzebować w dniu podania obiadu? 

  • tarty parmezan
  • bułka tarta
  • sos jogurtowo-majonezowy (3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego mieszamy ze sobą i sos gotowy)
  • tosty z chleba pełnoziarnistego z masłem czosnkowym

Sposób przyrządzenia:

  1. Indyka kroję w cienkie piaski
  2. Mięso przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. W tym miejscu u mnie następuje mrożenie: wkładam nuggetsy do szklanego pojemnika, a potem do zamrażarki.
  4. W dniu serwowania obiadu rozmrażam mięso, następnie obtaczam je w mieszance bułki tartej, jak i parmezanu ( z przewagą parmezanu).
  5. Piekę nuggetsy w piekarniku  pod przykryciem, przez ok. 20 min.

nuggetsy w parmezanie

Pamiętajcie, że niezależnie od potrawy, możecie pójść w moje ślady i ją zamrozić w szklanym pojemniku. Pałki z kurczaka, jak i nuggetsy piekę dopiero w dniu, w którym mam zamiar podać danie. Właściwie taki jest sens mojej akcji gotowania na 5 kolejnych dni, ale… któż Wam zabroni zjeść od razu? Mam nadzieję że moje menu spodoba Wam się na tyle, że nie będziecie mogły się przed tym powstrzymać!

A ja nie mogę się już doczekać, żeby się dowiedzieć, co myślicie! Dawajcie znać w komentarzach czy gotujecie ze mną i jak Wam się podobają przepisy! Koniecznie piszcie też co powinniśmy poprawić, przecież robimy to dla Was.  Mnie ten nowy sposób naprawdę usprawnił życie i mam nadzieję, że wielu z Was też się przyda.

Dla ułatwienia przygotowałam dla Was listę zakupów. Możecie ją pobrać, wydrukować i zabrać ze sobą do sklepu.

Pobierz listę zakupów

 

Zapraszam Was na mój Instagram. To na Instagram Stories poinformuję, kiedy możecie się spodziewać kolejnych 5 obiadów ( KLIK).