Pięć obiadów w godzinę

67

Dzisiaj będzie o tym, jak radzę sobie w życiu z ananasami; o sposobie na bataty, kurczaku pieczonym i… musztardzie do obiadu! Zapraszam Was na 1 odcinek pt. Kinga żywi rodzinę (szybko i skutecznie), czyli startujemy z cyklem przepisów 5 obiadów w godzinę. 

Jakiś czas  temu zapytałam Was na Instagram Stories, czy chciałybyście poznać moje przepisy na szybki  i smaczny obiad. Pomysł Wam się spodobał, tak więc dziś przychodzę z obiecanym menu.  Chciałabym, żeby Wam te przepisy ułatwiły życie tak samo, jak mi!

Dla tych z Was, które nie śledzą Instagrama przypomnę, że chodziło mi o stworzenie szybkiego i wcale niebanalnego menu, złożonego z naprawdę smacznych potraw! Patent sprzedała mi koleżanka i − moim zdaniem − jest genialny. 1 dzień w tygodniu urządzam  mały „kramik”, zbieram składniki i przygotowuję potrawy na 5 kolejnych obiadów. Sekret tkwi w opracowaniu takiego menu, że gotowanie ( i przygotowanie – bo nie wszystkie potrawy gotujemy, niektóre tylko przygotowujemy do gotowania) zajmuje mi nie więcej, niż… godzinę! Gotowe dania przekładam do szklanych pojemników i wkładam do zamrażarki.

5 obiadow w godzine

Mój znajomy mawiał: tak Wam ugotuję, że będziecie prosić, żebym już nie gotował.  Cóż, u mnie w domu jak dotąd wszyscy zdrowi i zadowoleni, a że dzisiaj programy kulinarne są na fali to… nie będę gorsza!. Zacznijmy od filmu. Zobaczcie, jak gotuję moje 5 obiadów:

5 obiadów w godzinę

Chilli con carne

Czego będziesz potrzebować w dniu przygotowania obiadu?  

  • 500 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 puszka: czerwonej fasoli; białej fasoli; kukurydzy; krojonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 200/300 ml wody

Do przyprawienia:

  • tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu gęsiego),
  • łyżeczka  mielonej kolendry ,
  • łyżeczka  mielonej papryki (ostrej lub słodkiej),
  • łyżeczka  mielonego cynamonu,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz

Czego będziesz potrzebować w dniu podania obiadu

  • kwaśna śmietana
  • ryż

Sposób przyrządzenia:

  1. Zaczynamy od moich ulubieńców: cebuli i czosnku. Jedno i drugie kroimy w drobniutką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, do tego dorzucamy paprykę, cynamon i kmin.
  3. W kolejnym kroku na patelnię trafia mięso. Mięso przyprawiamy według gustu solą i pieprzem, następnie smażymy ok. 8 minut.
  4. Po upływie tego czasu dodajemy kolejne puszki (tylko nie Pandory!): pomidory, fasola biała i czerwona, kukurydza. Smak wzbogacimy dorzucając mieloną kolendrę.
  5. Pora na gotowanie całości, tym razem również przez ok. 8 min. Najlepiej będzie, jeśli przez ten czas będziemy często mieszać potrawę.
  6. Na koniec zmniejszamy ogień  i gotujemy potrawę pod przykrywką przez ok. 30 minut.

Gotowe!

czili con carne

Gulasz z batatów

Czego będziesz potrzebować w dniu przygotowania obiadu? 

  • 1 duży batat
  • 400 g pomidorowej passaty
  • ½ szklanki pasty tahini
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki lub rukoli
  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia (np. smalcu gęsiego/ oleju rzepakowego/oleju kokosowego)

Do przyprawienia:

  • 3 zgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz

gulasz z batatowSposób przyrządzenia:

  1. Wybrany przez Was tłuszcz podgrzewamy na ogniu średniej wielkości. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Kiedy zrobi się miękka, dodajemy czosnek, imbir, paprykę i gotujemy.
  2. Po 5 minutach od momentu zagotowania mieszamy nasze składniki z passatą pomidorową.
  3. Następny ruch: dokładamy pastę tahini i kolendrę.
  4. Kiedy składniki ładnie się połączą, pora na dodanie wody i batatów.  Pamiętajcie, że zależy nam na tym, żeby batat zrobił się miękki, ale się nie rozpadł. Dlatego gotujemy go przez ok. 10 minut.
  5. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolkę, groszek i wybraną przez nas zieleninę. Potem przyprawiamy już tylko solą i pieprzem, w wybranych przez nas proporcjach.  I… gotowe.  Możemy jeść, albo zamrażać!

gulasz bataty

Pałeczki z kurczaka w marynacie musztardowej

Czego będziesz potrzebować? 

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki  musztardy

Do przyprawienia:

  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 łyżki mielonego curry
  • sól i pieprz.

Czego będziesz potrzebować w dniu podania obiadu? 

  • ziemniaki (ja podaję pałeczki  z łódeczkami z ziemniaków i warzywami zapiekanymi w piekarniku razem z mięsem)
  • ogórki kiszone lub warzywa do upieczenia z mięsem i ziemniakami ( np. 2 marchewki duże, cebula, papryka czerwona)

Sposób przyrządzenia:

  1. Na początku oczyszczamy i osuszamy pałki. Do tego zadania przyda nam się papierowy ręcznik.
  2. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardą.
  3. Kiedy składniki się połączą, dodajemy curry i paprykę w proszku.
  4. Teraz czas na dodanie przypraw: solimy i pieprzymy.
  5. Teraz nasza marynata jest gotowa do natarcia.. mięsa!. Przed zamrożeniem marynujemy przez ok. 30 minut. Tyle samo będzie trwało pieczenie: ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni (oczywiście w naczyniu żaroodpornym).

kurczak w marynacie musztardowej

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Czego będziesz potrzebować? 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1/2 ananasa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sok z 1/2 cytryny

Do przyprawienia:

  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia:

  1. Zaczynamy od pokrojenia papryki w kostkę.
  2. Następnie obieramy marchewkę; tę delikwentkę kroimy w cienkie słupki.
  3. Ananasa obdzieramy ze skóry.  Potem (w ramach dalszych tortur) kroimy go na kawałki i wycinamy środek. Niezbędną ilość ananasa kroimy na kostki. Dobrze, żeby każda miała około 2-3 cm.
  4. Następnie w kosteczkę kroimy mięso. Doprawiamy je solą, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odkładamy.
  5. Pora na starcie na tarce imbiru i czosnku.
  6. Teraz mieszamy cok z cytryny  z cukrem i 3 łyżkami wody, po czym odstawiamy mieszankę.
  7. Na pojemną patelnię lub garnek z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej. Teraz wrzucamy kurczaka i obsmażamy go przez ok. 5 min. Nie pomijamy żadnej strony i nie szczędzimy mu przy tym zamieszania.  Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy starty imbir, czosnek i biały pieprz. Potem dorzucamy paprykę i marchewkę i mieszamy je, obsmażając przez ok. 3 minut.
  8. Pora na dodanie naszego ananasa. Smażymy go przez 2 minuty, również nie zapominając o mieszaniu.
  9. W ostatnim kroku zwiększamy ogień, dla podkręcenia atmosfery wlewamy sok z cytryny z wodą i cukrem, znowu mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty. W ramach wykończenia dodajemy jeszcze ketchup i gotujemy kolejną minutkę! Voilà!

domowy sos slodko kwasny

Nuggetsy w parmezanie

Czego będziesz potrzebować w dniu przygotowania obiadu?  

  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka

Do przyprawienia:

  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka

Czego będziesz potrzebować w dniu podania obiadu? 

  • tarty parmezan
  • bułka tarta
  • sos jogurtowo-majonezowy (3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego mieszamy ze sobą i sos gotowy)
  • tosty z chleba pełnoziarnistego z masłem czosnkowym

Sposób przyrządzenia:

  1. Indyka kroję w cienkie piaski
  2. Mięso przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. W tym miejscu u mnie następuje mrożenie: wkładam nuggetsy do szklanego pojemnika, a potem do zamrażarki.
  4. W dniu serwowania obiadu rozmrażam mięso, następnie obtaczam je w mieszance bułki tartej, jak i parmezanu ( z przewagą parmezanu).
  5. Piekę nuggetsy w piekarniku  pod przykryciem, przez ok. 20 min.

nuggetsy w parmezanie

Pamiętajcie, że niezależnie od potrawy, możecie pójść w moje ślady i ją zamrozić w szklanym pojemniku. Pałki z kurczaka, jak i nuggetsy piekę dopiero w dniu, w którym mam zamiar podać danie. Właściwie taki jest sens mojej akcji gotowania na 5 kolejnych dni, ale… któż Wam zabroni zjeść od razu? Mam nadzieję że moje menu spodoba Wam się na tyle, że nie będziecie mogły się przed tym powstrzymać!

A ja nie mogę się już doczekać, żeby się dowiedzieć, co myślicie! Dawajcie znać w komentarzach czy gotujecie ze mną i jak Wam się podobają przepisy! Koniecznie piszcie też co powinniśmy poprawić, przecież robimy to dla Was.  Mnie ten nowy sposób naprawdę usprawnił życie i mam nadzieję, że wielu z Was też się przyda.

Dla ułatwienia przygotowałam dla Was listę zakupów. Możecie ją pobrać, wydrukować i zabrać ze sobą do sklepu.

Pobierz listę zakupów

 

Zapraszam Was na mój Instagram. To na Instagram Stories poinformuję, kiedy możecie się spodziewać kolejnych 5 obiadów ( KLIK). 

67 komentarzy

  1. Mirella on

    Kochana a kiedy nowe przepisy na gotowanie w godzinę na cały tydzień… Czekamy….

    • Jakieś dwa tygodnie temu:(
      Wszystko miałam gotowe i jakaś okropna choroba rozłożyła mi dzieci. Mam nadzieję, że wkrótce nagra kolejny film.

  2. W weekend wypróbuję 🙂 z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy 🙂

  3. Prince Tahini Natural Pasta sezamowa to o to chodzi ?
    Nigdy nie miałam okazji kupić, więc pytam 😀

    • Tak może być. Ale możesz też użyć masła orzechowego. Ja użyłam pasty tahini bo w moim sklepie nie było masła z przyzwoitym składem.

  4. Super pomysł. Przepisy też fajne i szybkie. Gulasz byl puszny. A czy jest opcja na coś bezmięsnego? Pozdrawiam

  5. Musze sprobowac ten gulaszek z batatow, slodkie ziemniaczki uwielbiam, frytki kiedys robilam z twojego przepisu i teraz czesto robie.

  6. Przy moich dwoch dzieciakach kazda minuta jest cenna. Dlatego tym bardziej sie ciesze ze bede mogla troszke go przyoszczedzic kosztem mopa wlasnie.

  7. te pałeczki wygladaja rewelacyjnie.
    i taki prosty przepis.
    idealne dla mnie ktora nie lubi i nie umie kuchcic

  8. aż zgłodniałam normalnie od tego filmu, wszytsko takie smakowicie przygotowane i te pojemniki az juz bym je chcaila miec u soiebie w zamrazarce 😀

  9. Wspaniały pomysł!!! Dziękuję za filmik i tak skrupulatnie przygotowany opis, chętnie skorzystam!

  10. Kinga jesteś wielka! (jak Pałac Kultury)
    Czekałam na ten wpis odkąd ogłosiłaś to na instagramie.
    Podziwiam Cię że przy dwójce dzieci jesteś w stanie stworzyć taki dokładny i szczegółowy post, do tego świetnie zmontowany film i lista zakupów do pobrania… Do tego takie świetne pomysły na obiad…
    Dziękuję Ci za to.
    Proszę o zdradzenie mi jakiej wielkości są te pojemniki z ikea? Czy to ten największy rozmiar?

  11. Cudowny filmik i bardzo pomocny. Dzisiaj drukuje listę i pędzę na zakupy. Po południu gotowanie i …kilka dni luzu. Wow…czekamy na kolejne. Buziaki

  12. Czy Twoje dzieci jedzą te potrawy? Wszystkie? Kiedyś gotowałam potrawy jednogarnkowe i mojemu dziecku niezbyt przypadły do gustu :'( ale pomysł jak najbardziej na plus, zastosuje u siebie i dam znać czy się sprawdziło 🙂

    • Antoś jest jeszcze za mały więc nie je z nami tych dań. On raczej preferuje zupy więc zawsze musza mieć jakąś dla syna. Ale Lenka je z nami. Staram się tylko odkładać jej porcję do mniejszego pojemnika bo zazwyczaj mniej ją przyprawiam (ale nie we wszystkich daniach jest to konieczne).

  13. No powiem Ci ze sie spisałaś. Az juz mi sie chce isc do kuchni i zaczac to robic zeby miec spokoj na przyszly tydzien, ale najpierw po sladniki oczywiscie do sklepu.
    Jak duzo finansowo cie to wynioslo ? tak na oko?

  14. Jak Ty to zrobiłaś.
    Naprawdę to wszystko tak rewelacyjnie wygląda.
    Aż zazdroszcze.

  15. Dzieki, czekalam na ten film.
    Z pewnoscia ugotuje chili i nozki.
    ach juz czuje ten zapach .

  16. tez wykonam takie zadanie, bede miec jedzenia na caly tydzien, wiec mniej stania przy garach, nieznosze gotowac a juz w ogole to wymyslac.

  17. Juz czuje te zapachy, moglabys jeszcze jakies deresy do zamrozenia wymyslec. Zawsze bylyby gotowe na niezapowiedzianych gosci 😀

  18. Uwielbiam te Twoje przepisy. Zawsze mi wszytsko wyjdzie wiec i tym razem nie bede sie stresowac ze kupie produktu a wyjdzie klapa jak przewaznie bywa kiedy za cos sie biore.

  19. Ostatnio duzo gotuje przez ta pore roku z nudow po prostu siegam do kuchni, pamietam jak kiedys zorbilas obiady i czesto korzystam z twoich przepisow, podoba m isie wszytsk osie latwe i szybkie

  20. Ależ smakołyki na talerzu.
    Rewelacyjnie dobrane potrawy.
    Super pomysł, dzieki

  21. Jestem pełna podziwu za pomysl i za zaangazowanie, napewno zrobie te obiady bo to ekstra patent

  22. ale sie postaralas, to musilo byc mnostwo pracy nie tylko samo gotowanie ale ten film no bomba

  23. marzena on

    U nas to będzie idealny pomysł na dania obiadowe. Wybralas super przepisy, idealne dla mojej rodziny. Lubimy takie dania. A moze jakies zupy zrobisz? Mam ochote na jakies nowe smaki zup, u nas dzien bez zupy to jak dzien bez wody. Codzienie jest zupa, tak przyzwyczailam dzieci i teraz zawsze jdza, mam tylko problem bo juz moje pomysly sie co cna wyczerpaly i chce cos nowego.

    • Też kochamy zupy i na nie też mam patent. Od jeszcze innej koleżanki. Niestety u nas menu z zupami jest dość ubogie. Nie mam zbyt wielu pomysłów.

  24. justyna on

    Takie rozwiązania to ja lubue, prosto , szybk oi na dodatek jedzenia na caly tydzien.

  25. marcela on

    Świetny pomysł z tymi obiadami i mrozeniem, zawsze mam cos w zamarazalniku na tzw”czarna godzine” czyli kiedy np rozchoruje sie i nie mam sily ugotowac czegos dla dzieci lub po prostu mam pelen dzien obowiazkow i obiad schodzi na drugi plan. Zawsze gotuje, nie lubuie restauracji zwlaszcza jesli chodzi o dzieci. One i tak wola moje obiady niz te gotowe. Dlatego tym bardziej sie ciesze i bede czekac na inne filmy, gotuje z toba!!!! 🙂

  26. weronika on

    te nuggetsy w parmezanie to musi byc nieziemski smak dla podniebienia, z pewnoscia nie opuszcze tego dania.

  27. Ale przepyszności nam tu zapodałaś, normalnie az sie zawstydzam bo zawsze m isie wydawalo ze ja super gotuje a tu taki kunszt z twojej strony, w godzine takie dania, wow!

  28. ewelina on

    kurczak w sosie slodko kwasnym w sobote laduje na moim stole.
    uwielbiam a taki domowego sposobu nie moge juz doczekac tego smaku.
    dzieki za pomysl

  29. Skąd ta duża deska do krojenia ? Jest drewniana? Sprawdza sie, mi sie taka bardzo przydala, zawsze mam za male, musze sobie kupic chyba wielkosci stolu zebym w koncu przestala nazekac.

  30. adrianah on

    serio mozna to zorbic w godzine? mi sie wydaje ze przy moim sprycie i zdolnosciach kulinarnych moge sie nie wyrobic w caly dzien hehehe

  31. Uwielbiam Chili, robie troszke inaczej, ale sprobuje tez z twojego przepisu 😀

  32. to jest rewelacyjny pomysl dla mnie, i chyba genralnie dla matek poelcek ktore siedza tlyko w domu i nie maja czasu nawet obiadku ugotowac, trzeba tylko miec duza zamrazarke

Odpowiedz