Domowe lody na patyku… mmmm pychota. Na dodatek truskawkowo-śmietankowe z nutą wanilii. Mówię wam, niebo w gębie.

Te lody to ukłon w stronę osób, które prosiły o przepis na lody bez maszynki. Nie każdy ma, ale jako posiadaczka maszynki do lodów, bez chwili zastanowienia stwierdzam, że każdy taką posiadać powinien. Nie wierzycie? To zerknijcie tylko na ten wpis: klik.

Składniki:

Truskawki

Śmietana 30%

Miód

Cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii

  1. W wysokim naczyniu dokładnie blendujemy truskawki.
  2. W drugim naczyniu ubijemy śmietankę. Nie na sztywno, ale żeby się mocno spieniła. Dodajemy miód według uznania, cukier z wanilią. Mieszamy.
  3. 1/4 śmietanki dodajemy do truskawek.
  4. Obydwie masy przelewamy do silikonowych foremek na lody. Mieszamy wykałaczką, żeby truskawki i śmietanka połączyły się ze sobą. W ten sposób unikniemy połamania się lodów podczas wyjmowania z foremek.
  5. Foremki wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.

Wskazówki:

  • polecam przed włożeniem lodów do zamrożenia, umieścić foremki w szklanym lub plastikowym pojemiku ze szczelnym zamknięciem. W ten sposób lody nie przejdą zapachem zamrażarki.
  • świetnie sprawdzają się foremki do lodów LeKuE.
  • ubicie śmietanki powoduje, że lody po zamrożeniu nie są twarde. Odradzam omijanie tego etapu przygotowania.