Domowe gofry. Ciasto na gofry – przepis.

22

Długo kombinowałam zanim udało mi się stworzyć przepis na idealne ciasto na gofry. Domowe gofry albo wychodziły mi gumowate, albo zbyt twarde. Zmianiałam proporcje składników za każdym razem, aż wreszcie gofry wyszły miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Po prostu pyszne.

Ciasto na gofry – przepis

Ciasto na gofry – przepis

2 średnie marchewki utarte na tarce

3 łyżeczki cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

8-10 łyżek mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki kukurydzianej

2 jajka 

200 ml mleka 

1/4 kostki roztopionego masła 

Szczypta soli

Ciasto na gofry mieszamy w dwóch etapach. Na samym początku ubijamy jajka z odrobiną soli na sztywną pianę. Osobno mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (+ żółtka z jajek, których potrzebowaliśmy do przygotowania piany) i na końcu dodajemy do nich ubitą pianę.

Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut.

Domowe gofry – przepis

Domowe gofry podaję zazwyczaj z owocami, bitą śmietaną i konfiturą owocową, ale od kiedy robię je z tego przepisu, moje dzieci bardzo chętnie jedzą gofry bez dodatków.

Domowa bita śmietana

22 komentarze

    • Robiłam jeden raz na zwykłej mące i też wyszły, ale dość twarde. wciąż smaczne więc jeśli nie masz to możesz zastąpić.

  1. Rozłożyłam gary, zrobiłam ciasto i gofrownica się spaliła. co zrobić z tym ciastem?

  2. Milena on

    nie wyszły mi
    jutro drugie podejście
    nie mam wyjścia, dzieciom już naobiecywałam jakie to im pyszne gofry zrobię i dupa

  3. tym razem musiałam zrobić bez marchewki bo córka zobaczyła jak ją obieram i zaczeła się dopytywać do czego to. Ale nie poddam się i nastenym razem będzie z marchewką. Informacja dla zainteresowanych- bez marchewki również świetnie smakują

  4. Kamila on

    O tak. mówię im tak. Mąż już ciasto miesza, będziemy jeść. Dzieci u babci, może wpsomnę bo to ważny szczegół tej imprezy!

  5. mały głód on

    Takie goferki na śniadanko to by się jadło. Ino kto mi je zrobi?

  6. Jak gęste ma być ciasto? Lejące czy takie do nabierania łyżką? Wyszło mi bardzo gęste. Chyba coś pomieszałam w składnikach.!

  7. Mari Maro on

    Od dawna gofry robimy z podobnego przepisu, również z marchewką i potwierdzam- super wychodzą. Przepyszne!

  8. Karola on

    Bez mąki pszennej? Zawsze robiłam ciasto jak na naleśniki ale bardziej gęste. Nie powiem żbey gofry byly super jak z kawiarni ale nie były najgorsze.

Odpowiedz