Długo kombinowałam zanim udało mi się stworzyć przepis na idealne ciasto na gofry. Domowe gofry albo wychodziły mi gumowate, albo zbyt twarde. Zmianiałam proporcje składników za każdym razem, aż wreszcie gofry wyszły miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Po prostu pyszne.

Ciasto na gofry – przepis

Ciasto na gofry – przepis

2 średnie marchewki utarte na tarce

3 łyżeczki cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

8-10 łyżek mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki kukurydzianej

2 jajka 

200 ml mleka 

1/4 kostki roztopionego masła 

Szczypta soli

Ciasto na gofry mieszamy w dwóch etapach. Na samym początku ubijamy jajka z odrobiną soli na sztywną pianę. Osobno mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (+ żółtka z jajek, których potrzebowaliśmy do przygotowania piany) i na końcu dodajemy do nich ubitą pianę.

Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut.

Domowe gofry – przepis

Domowe gofry podaję zazwyczaj z owocami, bitą śmietaną i konfiturą owocową, ale od kiedy robię je z tego przepisu, moje dzieci bardzo chętnie jedzą gofry bez dodatków.

Domowa bita śmietana

Tagged in: