Długo kombinowałam zanim udało mi się stworzyć przepis na idealne ciasto na gofry. Domowe gofry albo wychodziły mi gumowate, albo zbyt twarde. Zmianiałam proporcje składników za każdym razem, aż wreszcie gofry wyszły miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Po prostu pyszne.
Ciasto na gofry – przepis
2 średnie marchewki utarte na tarce
3 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8-10 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
200 ml mleka
1/4 kostki roztopionego masła
Szczypta soli
Ciasto na gofry mieszamy w dwóch etapach. Na samym początku ubijamy jajka z odrobiną soli na sztywną pianę. Osobno mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (+ żółtka z jajek, których potrzebowaliśmy do przygotowania piany) i na końcu dodajemy do nich ubitą pianę.
Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut.
Domowe gofry podaję zazwyczaj z owocami, bitą śmietaną i konfiturą owocową, ale od kiedy robię je z tego przepisu, moje dzieci bardzo chętnie jedzą gofry bez dodatków.
Czym najlepiej zastąpić mąkę ziemniaczana?
Niestety się skończyła, a w obecnej sytuacji wolę po taką pierdołe nie wychodzić…. 🙂
Wyszły trochę 'gooey’, ale chyba dałam za dużo masła… Moja kostka miała 250g, chyba zazwyczaj są 200g?
Ale smak super, syn stwierdził że sa bardzo smaczne i to jest najważniejsze.
A jaka moc ma twoja gofrownica? Bo może moja za słaba jest.. Kto to wie;)
Może być zwykła mąka zamiast kukurydzianej?
Robiłam jeden raz na zwykłej mące i też wyszły, ale dość twarde. wciąż smaczne więc jeśli nie masz to możesz zastąpić.
Haka gofrownicę polecasz??
Rozłożyłam gary, zrobiłam ciasto i gofrownica się spaliła. co zrobić z tym ciastem?
Może coś w rodzaju naleśników? Możesz próbować.
nie wyszły mi
jutro drugie podejście
nie mam wyjścia, dzieciom już naobiecywałam jakie to im pyszne gofry zrobię i dupa
tym razem musiałam zrobić bez marchewki bo córka zobaczyła jak ją obieram i zaczeła się dopytywać do czego to. Ale nie poddam się i nastenym razem będzie z marchewką. Informacja dla zainteresowanych- bez marchewki również świetnie smakują
O tak. mówię im tak. Mąż już ciasto miesza, będziemy jeść. Dzieci u babci, może wpsomnę bo to ważny szczegół tej imprezy!
Szalejecie :).
Takie goferki na śniadanko to by się jadło. Ino kto mi je zrobi?
Jak kogoś znajdziesz to wspomnij mu o mnie.
Zamówiłam gofrownicę dla tego przepisu. Oby był tego wart:)
haha cieszę się bardzo. Ale mam na ciebie dobry wpływ.
A czym najlepiej zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Niestety mi się skończyła, a w zaistniałej sytuacji wolę nie wychodzić po taką pierdołe…;)
Zrób bez
ziemniaczanej. Wyjdą trochę inne, ale w takiej sytuacji myślę, że nie ma co ryzykować.
niebo w gębie
jedliśmy z domowym powidłem. coś niesamowitego
Oooo rany. Ale mi smaka na takie powidełka zrobiłaś.
Jak gęste ma być ciasto? Lejące czy takie do nabierania łyżką? Wyszło mi bardzo gęste. Chyba coś pomieszałam w składnikach.!
Ciasto ma być lejące. Niewiele gęstsze od ciasta na naleśniki.
Od dawna gofry robimy z podobnego przepisu, również z marchewką i potwierdzam- super wychodzą. Przepyszne!
Bez mąki pszennej? Zawsze robiłam ciasto jak na naleśniki ale bardziej gęste. Nie powiem żbey gofry byly super jak z kawiarni ale nie były najgorsze.
Bez. Zaufaj mi. Pyszne będą.
u mnie zawsze guma wychodziła. przetestuję
Te zawsze wychodzą. Nie słyszałam, żeby komuś nie wyszły. Dasz radę:)