Ciasto KEY LIME PIE, to podobno najpopularniejsze ciasto na KEY WEST. Tak twierdzi mój mąż, który podczas naszych wakacji na Florydzie codziennie mówił, że musi go spróbować. Niestety, miesiąc wakacji minął szybko, a jemu nie udało się skosztować tego słodko-kwaśnego deseru.
Dziś podjęłam próbę odtworzenia ulubionego ciasta wyluzowanych amerkanów mieszkających na Florydzie.
Wyszło… rany, nawet nie wiem jak mam wam opisać ten smak. Coś niesamowitego. Po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego Floryda tak bardzo kocha to połączenie smaków.
Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że jest to ciasto bez pieczenia i do jego przygotowania potrzebujecie tylko 6 składników. Jeśli macie wolne 20 minut, to spróbujcie. Jestem przekonana, że będzie wam smakowało:
Składniki na Key Lime Pie
Słodkie herbatniki (około 300 g)
150 ml masła
200 ml smietany 30%
1 opakowanie serka mascarpone
puszka mleka zagęszczonego słodzonego
sok z limonki (200-300 ml)
- Krakersy kruszymy w robocie kuchennym.
- Do naczynia z krakersami wlewamy roztopione masło i mieszamy do dokładnego połączenia składników
- Powstałą kruszonkę przekładamy do formy na ciasto (ja użyłam formy 25 cm) i bardzo dokładnie ugniatamy na dnie oraz ściankach.
- Formę wkładamy do lodówki na około 20 minut.
- Ubijamy na sztywno śmietanę. Przekładamy do naczynia.
- W tej samej misce, w której ubijaliśmy śmietanę, ucieramy serek mascarpone.
- Do serka dodajemy mleko zagęszczone i wciąż ucieramy. Na koniec do masy dodajemy sok z limonki. Użyłam aż 300 ml, bo wolę kiedy ciasto jest bardziej kwaśne niż słodkie.
- Ostatnim krokiem w przygotowaniu kremu jest dodanie ubitej śmietany. Wszystko łączymy już na wolnych obrotach. Naczynie wkładamy do lodówki, żeby krem zgęstniał.
- Po około 20 minutach krem przekładamy na herbatnikowy spód, dekorujemy utartą skórką z limonki i ciasto gotowe.
Wskazówka: Ciasto jest świeże przez 2 dni. Jeśli w tym czasie nie zostanie zjedzone, można włożyć je do zamrażarki. Po wyjściu wystarczy 20 minut, żeby smakowało tak samo jak chwilę po przygotowaniu.
Troszkę dłużej mi się zeszło z tym ciastem, a w dodatku tak się nie mogłam doczekać aż go zrobię, że przygotowałam z kajmakiem zamiast z mleczkiem zagęszczonym (dobrze, że wyszło!). Zdecydowanie było warto!!!!
Najlepsze ciasto na świecie. Robiłam już 4 razy.
Zrób mi takie. Ja nie piekę a zjem chętnie!
Krem już sie uciera i za kilka godzin się delektujemy. dziękuję za przepis.
świetny smak
dawno nie jadłam czegoś ta dobrego
ale to jest dobre
moje smaki
kocham śwaśny i slodki a takie ciasto w najleoszy sposób te smaki łączy
Nie no to ciasto jest genialne! Totalnie moje smaki 🙂
zrobię na święta bo wydaje się banalnie proste
użyłam kilku łyżek cukru bo wydawało mi się że ciasto bez cukru nie przejdzie. mogłam cię słuchać. za słodkie. herbatniki były słodkie i już cukier z nich wystarczył. i jeszce mleko zagęszczone też słodzone. ciasto pyszne. tylko za słodkie
z nieba mi z tym przepisem spadłaś Kinia
o żesz ty. ale pychota
Ale zaskoczenie z zamrażaniem. Nigdy nie mroziłam kremu. Pytanie jest teraz takie czy to ciasto dotrwa żebym mia.la okazję je zamrozić….
mniam
Bez cukru? Czy to jakaś pomyłka?
Słodzone mleko skondensowane składa się z mleka i cukru – jest bardzo słodkie, więc spokojnie 🙂
Zapomniałaś o cukrze w składnikach? To zabieg celowy? Napisz proszę bo wygląda świetnie a nie mam czasu na wtopę w postaci tak kwaśnego ciasta że się go zjeść nie da:(
Hmm słodkie herbatniki czy krakersy?