Brownie w 15 minut. Przepis na najlepsze ciasto czekoladowe.

74

Mam nadzieję, że nie jesteście na diecie. A jesli jesteście to szybko zmrużcie oczy i zamknijcie stronę.

Zostałyście jednak? Cudownie, bo mam dla was najprostsze, najszybsze i najcudowniej smakujące brownie, jakie do tej pory miałam okazję jeść. Aaa zapomniałam dodać, że jest to też najbardziej tuczące ciasto czekoladowem jakie jadłam. Ale kto by się tym przejmował.  Przecież takie ciasto to idzie w… no same wiecie w co.

Jak zwykle nie zagonię was do kuchni na dłużej niż 15 minut. Tradycyjnie będzie to ciasto, którego przygotowanie polega na połączeniu składników, przelaniu masy do formy i włożeniu do piekarnika.

Jedynym szaleństwem na jakie sobie pozwolimy będzie zrobienie polewy czekalodowej. Aaa jak szaleć to szaleć. Jedziemy z tym koksem.

Składniki:

250 g czekolady gorzkiej (najlepiej 80%. Świetnie sprawdza się czkeolada z LIDLA 81%  lub Wedel 80% kakao)

3/4 kostki masła

150 g mąki

250 ml mleka

5 dużych jajek

100 g cukru

Polewa czekoladowa

100 g czekolady gorzkiej (takiej samej jak do ciasta)

150 ml śmietany 30%

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C.
  2. Okragłą formę średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (nie ma potrzeby smarowania formy masłem).
  3. Czekoladę, masło, mleko łączymy razem w kąpieli wodnej.
  4. Do naczynia mieszającego wbijamy jajka i mieszamy je z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
  5. Dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę.
  6. Do ciasta wlewamy łyżką ciepłą masę czekoladową. Mieszamy.
  7. Gotową masę przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut).

przepis na browniebrownie ciasto czekoladoweciasto czekoladowe przepis

74 komentarze

  1. Ewelina on

    Właśnie wyjęłam z piekarnika- zapach obłędny w całym domu, smak super, tylko strasznie niskie mi wyszło, jakby zakalec? Co mogłam zepsuć?😁

  2. Kinga, planuje zrobić Twoje Brownie jako dodatek dla rodziców przyjaciół mojej córki podczas jej 6-tych urodzin, tylko pytanie czy uda mi się w piekarniku z termoobiegiem?

    • Cholera, nie wiem dlaczego. Może to kwestia piekarnika. Mnóstwo dziewczyn pisało, że zrobiły to ciasto i u wszystkich wyszło idealne. Serio nie wiem.

    • Niech zgadnę. Dieta?
      To może chociaż szarlotka z mojego przepisu? Ona nie jest tak kaloryczna jak to brownie.

    • Każda kura domowa sobie poradzi z tym ciastem. Dziewczyny mi tu wysyłają zdjęcia tego ciasta w swoim wykonaniu. Każde wygląda inaczej, ale nikt mi nie napisał, że nie wyszło. Dasz radę.

  3. Kinga to ciasto jest grzechy warte. Na najbliższy weekend robię sernik z twojego przepisu. Dziękuję :*

  4. No to zrobiłam rano ciasto, nawet polewy nie zdążyłam zrobić, bo wparowali niezpowiedziani goście. I zostały mi tylko dwa kawałki !!!!! Czy to ciasto musi być tak obłednie pyszne!!!!

  5. Jutro będę piekła, co by świeże było 🙂 p.s. wlałas śmietanę do rozpuszczonej czekolady? Muszę się upewnić bo polewę będę robić pierwszy raz !

    • Możesz wymieszać śmietanę z rozpuszczoną czekoladą albo rozpuszczać czekoladę w garnku już ze śmietaną w środku. Ja robiłam tym drugim sposobem.

  6. Pyszne! Teraz tylko muszę poczekać aż urodzę i wykarmię, bo mój mąż twierdzi, że z dobrym ciemnym piwem to już w ogóle genialne 😉

  7. Jest już w piekarniku. Dzięki za przepis. Chciałam ci powiedzieć, że piekę z tobą wszystkie ciasta na które przepisy pojawiły się na blogu i każde wyszło mi pyszne. Licze na to, że za tydzień też będzie jakiś przepis bo przecież rodzina chce deseru na weekend.

  8. Paulina on

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i ku mojemu zdziwieniu wygląda identycznie jak to tutaj! Ilość cukru jest strzałem w dziesiątkę, pycha!

    • Dokładnie. Ja nie lubię zbyt słodkich ciast a przy tej ilości wyszło idealnie. Chociaż było parę osób, które napisały mi, że dodały podwójną ilość cukru:)

  9. Mam ubić śmietanę na polewę? Pierwszy raz będę piekła ciasto wybacz mi haha

    • Jesli dla gości to będzie idealne ( nie dla gości też). Bo serio robi wrażenie już samym wyglądem. Smacznego.

  10. iwona.lifestyle on

    Ale bym zjadła ❤️ Co ja gadam… zeżarłabym kawałek albo może i dwa ❤️ Uwielbiam brownie czekoladowe 😍😍😍 polecam bardziej zdrową wersje browni z fasoli 😁 buziaki kochana 😘😘

  11. Pieke w tej danej chwili😁 dzieci sa u babci a ja jak zwykle zamiast odpoczac szukam zajecia. Logika? Brak😁😁😂

  12. Wygląda obłędnie!!
    Chce zrobić tylko w którym momencie dodać śmietanę?!

    • Śmietanę dodajesz do polewy. Czekoladę ( porcję na polewę) rozpuszczasz w kąpieli wodnej i rozpuszczonej czekolady dodajesz śmietanę. Do ciasta nie dodajemy śmietany.

  13. Kinga najpierw nas utuczy pysznymi ciastami a potem będzie odchudzać Polki, swoim magicznym sposobem, Ty to masz łeb dziewczyno:*

  14. SofieZ on

    Ale piękne zdjęcia. Taaaak się cieszę że trafiłam na twoje Instasgram Story.

  15. Paulina on

    Synuś mój własnie chciał lizac monitor. Co ty Kinga z nami robisz. Ja przed każdym weekendem wchodzę tu żeby zobaczyć co każesz nam piec w tym tygodniu.

  16. Zosia Krolin on

    Pierwsza moja myśl była taka, że jest w nim za mało cukru. Nie wychodzi gorzkie? Napisz mi bo dzisiaj będę piekła.

    • Dla nas cukru jest odpowiednia ilość, ale w naszym domu raczej nie słodimy dużo. Możesz przed wlasniem masy do tortownicy spróbować, czy nie jest dla siebie zbyt gorzka.

  17. Ojej! Piękne jest, na razie nie mam czasu piec, ale jak tylko przerobię kilogramy wiśni-na pewno zrobię💪

    • Nie. Tzn nie jest to typowe mega słodkie ciasto. Ale moja 6-latka po zjedzeniu jedneko malutkiego kęsa powiedziala: „Mmm pycha, przynieś mi więcej”. A dodam tylko, że przed nią leżał cały kawałek. Zawsze możesz dodać więcej cukru, jeśli zazwyczaj używasz go dużo.

  18. OMG, wygląda przepysznie😋 a ja na diecie… Zrobię na pewno, przynajmniej mąż z synkiem skorzystają 🍰🍫

    • Jeden kawałek możesz zjeść. Gorzka czekolada jest bardzo zdrowa. Wiadomo, że nie wchłoniesz całej, ale kawałeczek ciasta można wciagnąć. Pozwalam ci:)

Odpowiedz