Domowe lody na patyku… mmmm pychota. Na dodatek truskawkowo-śmietankowe z nutą wanilii. Mówię wam, niebo w gębie.
Te lody to ukłon w stronę osób, które prosiły o przepis na lody bez maszynki. Nie każdy ma, ale jako posiadaczka maszynki do lodów, bez chwili zastanowienia stwierdzam, że każdy taką posiadać powinien. Nie wierzycie? To zerknijcie tylko na ten wpis: klik.
Składniki:
Truskawki
Śmietana 30%
Miód
Cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
- W wysokim naczyniu dokładnie blendujemy truskawki.
- W drugim naczyniu ubijemy śmietankę. Nie na sztywno, ale żeby się mocno spieniła. Dodajemy miód według uznania, cukier z wanilią. Mieszamy.
- 1/4 śmietanki dodajemy do truskawek.
- Obydwie masy przelewamy do silikonowych foremek na lody. Mieszamy wykałaczką, żeby truskawki i śmietanka połączyły się ze sobą. W ten sposób unikniemy połamania się lodów podczas wyjmowania z foremek.
- Foremki wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.
Wskazówki:
- polecam przed włożeniem lodów do zamrożenia, umieścić foremki w szklanym lub plastikowym pojemiku ze szczelnym zamknięciem. W ten sposób lody nie przejdą zapachem zamrażarki.
- świetnie sprawdzają się foremki do lodów LeKuE.
- ubicie śmietanki powoduje, że lody po zamrożeniu nie są twarde. Odradzam omijanie tego etapu przygotowania.
Pomysł z dodaniem śmietanki i wanilii- genialny. Pycha!!!!!
Robiłam je chyba z ostatnich truskawek, ale i tak wyszły pyszne! 😀
truskaweczki kocham to i lody pokocham. zrobiłam w tym roku wyjątkowo bogate zapasy owoców na zimę i z pewnością nie raz sorzystam z twojego przepisu
Dużo cukru muszę dodać?
dla takich smakołyków mówię – tak
Jakie smaki robisz jeszcze? Tylko truskawka czy któreś owoce wyjątkowo dobrze wychodzą? Postanowiłam zapytać żeby uniknąć wtopy:)
super pomysł. Jak to dobrze, że jeszcze niektórym matkom się chce
co za smak
moja dzieciarnia pozdrawia i dziękuje
Juz zadalam zo pytanie w stories ale nie dostalam odp, wiec moze tu. Co to znaczy 1/4 smietanki wlewamy do truskawek? Czyli reszta jest niepotrzebna?
Potrzebna. Napełniasz foremki truskawkami ze śmietanką i dolewasz samej śmietanki. W ten sposób masz dwukolorowe lody.
Lody lodami ale te zdjęcia mnie zauroczyły. Czym robisz fotki na bloga?
O tak! Na nie czekałam od chwili gdy je na stories pokazałaś. Robię za chwilę. Dziękuję za przepis:)
jak nie lubię się bawić w cukienika sto temu przepisowi si nie oparłam
pycha
Cieszę się bardzo.
Z cukrem mam problem. Nie ma go w żadnym osiedlowym sklepiku? Z jakiej firmy kupujesz? Można zastąpić go zwykłym cukrem wanilinowym?
Produkuje go kilka firm ( a może nawet wszystkie) ale kupisz go tylko w większych marketach. Dlatego właśnie ja zawsze robię większe zapasy.
Wyglądają świetnie!
Jeszcze lepiej smakują.
Moje dzieci są uczulone na truskawki. Zastanawiam się jakimi owocami je zastąpić. Masz jakiś pomysł?
Polecam brzoskwinie. Również pyszne. NAwet sporo osób mówi, że lepsze.
Widziałam że do fotemek które polecasz są plastukowe patyczki. A na twoich lodach zwykłe drewniane. Pasują do foremek?
Te plastikowe patyczki trochę mnie martwiły. Bo wiadomo… dzieci gryzą patyczki, gubią je a ja nie miałam ochoty biegać za nimi kiedy jedzą sobie lody, żeby pilnować, żeby nie było strat w patykach. Ale na szczęście plastikowe patyczki można wymienić na drewniane, które można dostać w każdym spożywczym.
Boskie. Będą na weekend. Dziękuję Kinga:*
Smacznego!
Nie śmiej się. Przed śniadaniem zrobiłam. Miałam wszystko to na co miałam czekać?!
No pewnie. Przecież jeszcze muszą się zmrozić.
to wygląda przepysznie