Mam nadzieję, że nie jesteście na diecie. A jesli jesteście to szybko zmrużcie oczy i zamknijcie stronę.
Zostałyście jednak? Cudownie, bo mam dla was najprostsze, najszybsze i najcudowniej smakujące brownie, jakie do tej pory miałam okazję jeść. Aaa zapomniałam dodać, że jest to też najbardziej tuczące ciasto czekoladowem jakie jadłam. Ale kto by się tym przejmował. Przecież takie ciasto to idzie w… no same wiecie w co.
Jak zwykle nie zagonię was do kuchni na dłużej niż 15 minut. Tradycyjnie będzie to ciasto, którego przygotowanie polega na połączeniu składników, przelaniu masy do formy i włożeniu do piekarnika.
Jedynym szaleństwem na jakie sobie pozwolimy będzie zrobienie polewy czekalodowej. Aaa jak szaleć to szaleć. Jedziemy z tym koksem.
Składniki:
250 g czekolady gorzkiej (najlepiej 80%. Świetnie sprawdza się czkeolada z LIDLA 81% lub Wedel 80% kakao)
3/4 kostki masła
150 g mąki
250 ml mleka
5 dużych jajek
100 g cukru
Polewa czekoladowa
100 g czekolady gorzkiej (takiej samej jak do ciasta)
150 ml śmietany 30%
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C.
- Okragłą formę średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (nie ma potrzeby smarowania formy masłem).
- Czekoladę, masło, mleko łączymy razem w kąpieli wodnej.
- Do naczynia mieszającego wbijamy jajka i mieszamy je z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę.
- Do ciasta wlewamy łyżką ciepłą masę czekoladową. Mieszamy.
- Gotową masę przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut).
Dziś zrobiłam, bomba !!! ??? wpisuje do swojego kajecika ! ? choć mój niemąż narzekał, że mało słodkie, ale dla mnie idealne ! ??
Jak dużą kostkę masła? W mojej kuchni bywa osełka trzystugramowa lub kostka o wadze 170 gramów.
A polewa!? Co z polewą? Jak ciasto wystygnie to tylko połączyć rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną i wysmarować ciasto? I do lodówki??? Helllp!!! 🙂
Piecze się i u mnie. Już się oblizuję ?????
Smacznego:)
O matuluuuu! To ciasto, to sztos nad sztosy!! Przepyszne!! ??????
hehe no przecież mówiłam, że jest boskie. Czy ja was kiedyś okłamałam:)?
Właśnie wyjęłam z piekarnika- zapach obłędny w całym domu, smak super, tylko strasznie niskie mi wyszło, jakby zakalec? Co mogłam zepsuć??
Może użyłaś zbyt dużej tortownicy? To pierwsze co mi przychodzi na myśl. Wydaje mi się, że tego ciasta nie da się zepsuć. Właściwie to najważniejszy jest smak nie wygląd.
Kinga, planuje zrobić Twoje Brownie jako dodatek dla rodziców przyjaciół mojej córki podczas jej 6-tych urodzin, tylko pytanie czy uda mi się w piekarniku z termoobiegiem?
Myślę, że tak. Musisz go często doglądać.Powinno wyjść.
Ale ze 4 kostki masła ?
🙂 nie. podziel kostkę na 4 kawałki i jednego nie dodawaj do ciasta:)
Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło mi strasznie suche;(
Cholera, nie wiem dlaczego. Może to kwestia piekarnika. Mnóstwo dziewczyn pisało, że zrobiły to ciasto i u wszystkich wyszło idealne. Serio nie wiem.
Jezusie jakie piękne. Upiekę i zjem
Podziel się z rodziną. Nie bądź taka. Całe ci zaszkodzi:)
O nie. Przeklinam pomysł żeby tu wejść.
Niech zgadnę. Dieta?
To może chociaż szarlotka z mojego przepisu? Ona nie jest tak kaloryczna jak to brownie.
Ze mnie taka ciastkarka jak z koziej dupy trąba, no ale tak smacznie wygląda i właściwie nawet przepis mnie nie przeraził, że może spróbuję… ;P
Każda kura domowa sobie poradzi z tym ciastem. Dziewczyny mi tu wysyłają zdjęcia tego ciasta w swoim wykonaniu. Każde wygląda inaczej, ale nikt mi nie napisał, że nie wyszło. Dasz radę.
Kinga to ciasto jest grzechy warte. Na najbliższy weekend robię sernik z twojego przepisu. Dziękuję :*
Smacznego. Oby wyszło pyszne.
No to zrobiłam rano ciasto, nawet polewy nie zdążyłam zrobić, bo wparowali niezpowiedziani goście. I zostały mi tylko dwa kawałki !!!!! Czy to ciasto musi być tak obłednie pyszne!!!!
Lepiej żeby im smakowało niż żeby posżło do kosza. Cieszę się.
Oł Kinga!!!! Nie mam czekolady!? co ja teraz o tej godzinie?
Biedna ty. Straszna tragedia.
Jutro będę piekła, co by świeże było 🙂 p.s. wlałas śmietanę do rozpuszczonej czekolady? Muszę się upewnić bo polewę będę robić pierwszy raz !
Możesz wymieszać śmietanę z rozpuszczoną czekoladą albo rozpuszczać czekoladę w garnku już ze śmietaną w środku. Ja robiłam tym drugim sposobem.
Dziękuję ? ciasto jak znalazłas dla gości, którzy napisali, że będą za dwie godziny.
Super. cieszę się, że przepis się przydał:)
Pyszne! Teraz tylko muszę poczekać aż urodzę i wykarmię, bo mój mąż twierdzi, że z dobrym ciemnym piwem to już w ogóle genialne 😉
hehe mąż wie co dobre:)
Jest już w piekarniku. Dzięki za przepis. Chciałam ci powiedzieć, że piekę z tobą wszystkie ciasta na które przepisy pojawiły się na blogu i każde wyszło mi pyszne. Licze na to, że za tydzień też będzie jakiś przepis bo przecież rodzina chce deseru na weekend.
Rany, jak się cieszę, że moje przepisy robią taką furorę. Buziaki dla ciebie :*
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i ku mojemu zdziwieniu wygląda identycznie jak to tutaj! Ilość cukru jest strzałem w dziesiątkę, pycha!
Dokładnie. Ja nie lubię zbyt słodkich ciast a przy tej ilości wyszło idealnie. Chociaż było parę osób, które napisały mi, że dodały podwójną ilość cukru:)
Mam ubić śmietanę na polewę? Pierwszy raz będę piekła ciasto wybacz mi haha
Nie ma takiej konieczności. Pamiętaj, że jesteśmy leniwymi kurami domowymi:)
A czemu akurat 240 g a nie 250 skoro ma cała Kostka ???
Pogubiłam się. Chodzi ci o czekoladę?
Ooo ja cię kręce 🙂 czekam na kuchnię i też zrobię ?
działaj:)
Pięknie wygląda, w sobotę robię!
Jesli dla gości to będzie idealne ( nie dla gości też). Bo serio robi wrażenie już samym wyglądem. Smacznego.
Pięknie wygląda, w sobotę robię! ?
Na weekend idealne. Potwierdzam.
Ale bym zjadła ❤️ Co ja gadam… zeżarłabym kawałek albo może i dwa ❤️ Uwielbiam brownie czekoladowe ??? polecam bardziej zdrową wersje browni z fasoli ? buziaki kochana ??
Ooo brzmi fajnie. Sprawdzę:)
Pieke w tej danej chwili? dzieci sa u babci a ja jak zwykle zamiast odpoczac szukam zajecia. Logika? Brak???
No typowa kobieta. Pozbyła się dzieci i zamiast leżeć leci do kuchni. Przecież mam tak samo.
Wygląda cudnie, napewno wypróbuję. Dzięki za przepis ??
Bardzo proszę :*
Się piecze właśnie ?
Cieplutkie też smakuje super:)
Gdybym miała jajka w lodówce już bym robiła 🙂
Śmigaj do sklepu:)
Wygląda obłędnie!!
Chce zrobić tylko w którym momencie dodać śmietanę?!
Śmietanę dodajesz do polewy. Czekoladę ( porcję na polewę) rozpuszczasz w kąpieli wodnej i rozpuszczonej czekolady dodajesz śmietanę. Do ciasta nie dodajemy śmietany.
Dzięki! Zabieram się za robotę!!
Kinga najpierw nas utuczy pysznymi ciastami a potem będzie odchudzać Polki, swoim magicznym sposobem, Ty to masz łeb dziewczyno:*
Ma się smykałkę do biznesu:)
Ale piękne zdjęcia. Taaaak się cieszę że trafiłam na twoje Instasgram Story.
A żebyś wiedziała jak ja się cieszę.
Synuś mój własnie chciał lizac monitor. Co ty Kinga z nami robisz. Ja przed każdym weekendem wchodzę tu żeby zobaczyć co każesz nam piec w tym tygodniu.
Nie torturuj dziecka. Zrób mu to ciasto 🙂
Pierwsza moja myśl była taka, że jest w nim za mało cukru. Nie wychodzi gorzkie? Napisz mi bo dzisiaj będę piekła.
Dla nas cukru jest odpowiednia ilość, ale w naszym domu raczej nie słodimy dużo. Możesz przed wlasniem masy do tortownicy spróbować, czy nie jest dla siebie zbyt gorzka.
Kocham cię za te ciasta. KOCHAM
Jedz na zdrowie:). I na większy tyłek.
Oesuuu dziewczyno! Utuczysz nas wszystkie!
Mam plan. Później będę Was odchudzać:)
Wyglada rewelacyjnie na pewno wypróbuje ??
Cudownie. Jestem przekonana, że będzie ci mega smakowało.
Ojej! Piękne jest, na razie nie mam czasu piec, ale jak tylko przerobię kilogramy wiśni-na pewno zrobię?
Mmm wiśnie. Też będą do niego pasować:)
Czy te ciasto jest bardzo gorzkie?
Nie. Tzn nie jest to typowe mega słodkie ciasto. Ale moja 6-latka po zjedzeniu jedneko malutkiego kęsa powiedziala: „Mmm pycha, przynieś mi więcej”. A dodam tylko, że przed nią leżał cały kawałek. Zawsze możesz dodać więcej cukru, jeśli zazwyczaj używasz go dużo.
OMG, wygląda przepysznie? a ja na diecie… Zrobię na pewno, przynajmniej mąż z synkiem skorzystają ??
Jeden kawałek możesz zjeść. Gorzka czekolada jest bardzo zdrowa. Wiadomo, że nie wchłoniesz całej, ale kawałeczek ciasta można wciagnąć. Pozwalam ci:)
Looks so delicious!!! Thank you!
Bardzo proszę :*