Wiem, że nie macie ochoty myśleć o przeziębieniach i grypie w środku lata. Ja też nie mam. Fakt, że w miesiącach letnich rzadziej chorujemy, ale jednak od czasu do czasu zdarza się nam poczuć osłabienie, drapanie w gardle, a nawet gorączkę.

Tak właśnie było u nas, dwa dni temu moją córkę zaczęło rozkładać przeziębienie, więc szybko przygotowałam jej pyszną domową herbatę, która poradziła sobie z problemem. Na Instastory pokazałam Wam, jak przygotowuję ziołowo-owocową miksturę i od tego czasu dostałam sporo wiadomości z prośbą o przepis. Oto on:

Składniki

Kwiat lipy (możecie zebrać same lub kupić w aptece)

Rumianek (do kupienia w aptece w postaci całych, suszonych kwiatów)

Garść czarnych porzeczek

Garść czerwonych porzeczek

Garść malin

Dwie łyżki miodu

maliny na przeziebieniekwiat lipy przeziebienieherbata przeziebieniePrzygotowanie herbatki najlepiej zacząć od zaparzenia wywaru z ziół. W tym celu do zagotowanej w małym rondelku wody dodaję suszony rumianek i  kwiat lipy, gotuję przez minutę i odstawiam na około 5-10 minut do zaparzenia. W tym czasie w małej miseczce, za pomocą widelca lub łyżki ugniatam owoce, które przed podaniem herbatki dodaję do wywaru (wywar po zaparzeniu przelewam przez sitko). Na koniec słodzę miodem i herbata jest gotowa do wypicia.