Znacie to uczucie, kiedy próbujecie wyjaśnić komuś, że to co robi jest szkodliwe, a ten kiwa tylko głową i mówi „Dobra, dobra: za moich czasów tego nie było”?. To jak walenie głową w mur z myślą, że nigdy go nie przebijecie…
Ja ostatnio wychodzę z siebie, bo muszę z zaciśniętymi zębami patrzeć, jak córka wraz z jedzeniem wsuwa właśnie mikroskopijne kawałki teflonu. Moja patelnia już dawno przestała przypominać czasy świetności, choć drewnianych szpatułek u nas w domu nie brakuje. Bo krew mnie zwyczajnie zalewa, gdy ktoś drapie widelcem po teflonie!
Chcąc udowodnić temu komuś (kim jest? nie zdradzę, bo mnie już nie odwiedzi ☺), że teflon i metalowe widelce zwyczajnie się nie lubią zaczęłam szperać w poszukiwaniu dowodów. I mocno żałuję, bo jest gorzej, niż myślałam…
Dowiedziałam się bowiem, że teflon nazywany jest azbestem XXI wieku. Z punktu widzenia nauki to najbardziej śliskie ciało stałe, jakie wynaleziono. Do teflonu nic nie przywiera, nie przykleja się, więc upodobali go sobie producenci wszystkiego, np. farb, narzędzi chirurgicznych czy naczyń kuchennych. Nie znam nikogo, kto nie miałby teflonowych patelni w domu. Wszyscy obchodzą się z nimi jak ze śmierdzącym jajem, bo teflon, mimo że praktyczny, faktycznie jest bardzo podatny na zarysowania. Producenci zalecają używanie drewnianych szpatułek, ale niektórzy nie biorą sobie tego do serca. Wskutek tego wraz ze zdrapaną, przysmażoną jajeczniczką zjadają sobie małą porcyjkę kwasu perfluorooktanowego. Badania potwierdziły, że szczurom i ptakom poddanym działaniu tego kwasu została uszkodzona wątroba, układ hormonalny czy rozregulowany metabolizm. Biedne zwierzaki… Na jedną z najbardziej znanych firm na świecie, produkującą naczynia teflonowe, niejednokrotnie nakładana była kara za skażenie gleby i wody właśnie kwasem perfluorooktanowym.
Jakby tego było mało, jedzenie, które przyrządzane jest na tak podrapanej patelni (czasem nawet nie pamiętającej, że był na niej teflon…) wchodzi w reakcję z metalem, z którego naczynie zostało wykonane! A najczęściej (w przypadku najtańszych naczyń) jest to aluminium, które w zestawieniu z kwaśnymi czy słonymi potrawami (np. bigos czy kapuśniak) stają się bombą zegarową z opóźnionym zapłonem. Z opóźnionym, bo oczywiście na miejscu szlag nas nie trafi, ale związki aluminium odkładają się sukcesywnie w naszej wątrobie czy mózgu. Badania potwierdzają, że bywają na przykład jedną z przyczyn choroby Alzheimera.
WWF także ostrzega przed teflonem, który trafia z pożywieniem do naszego organizmu. Ale teflon bywa też groźny nawet wtedy, gdy nie zostanie zdrapany. Jeżeli go przegrzejemy (kto zostawił kiedyś pustą patelnię na gazie podnosi rączkę!), to wydziela opary, wywołujące objawy grypopodobne: gorączkę, dreszcze, osłabienie, kaszel. Istnieje nawet na to nazwa – „grypa teflonowa”. Na szczęście objawy mijają dość szybko, a badania nie stwierdzają, że długofalowe skutki są w jakimkolwiek stopniu odczuwalne. Niemniej bywa to dość nieprzyjemne. No i trzeba by około 5 minut trzymania pustej patelni na gazie, aby osiągnęła ona newralgiczny punkt 360 stopni Celsjusza. Osobiście znam jednak pana, któremu zdarza się to notorycznie (szczególnie po piwku…).
Nie wiem, czy bać się tego teflonu czy nie, bo producenci zaprzeczają, iż jest on szkodliwy. Tylko dlaczego w instrukcji nakazują stosowanie drewnianych mieszadeł?.. Być może samo nadużywanie patelni może nas zabić – ze względu na smażeniny i cholesterol. Badań dotyczących szkodliwości teflonu na ludziach oczywiście nie prowadzono (pokażcie mi takiego, który by się na to zgodził…), ale chyba lepiej chuchać na zimne, co? Mnie temat szczególnie zirytował, bo chodzi znowu o tych najmniejszych: dzieci mają o wiele bardziej wrażliwe układy niż dorośli! One po prostu chłoną wszystko jak gąbka. Więc gdyby ta osoba, która drapie widelcem po teflonie, doprowadzając mnie tym do szału, chciała sobie zjeść takie chemiczne danie to proszę bardzo. Moje dziecko niech lepiej je zdrowsze rzeczy niż zdrapany teflon czy związki aluminium.
nie wszyscy mają teflonowe patelnie, ja mam stalowe, bardzo drogie ale zdrowe
Jak bydło ślepo podążacie za takimi artykułami.
A ja poproszę o źródła! Jaka firma dostaje kary? Kto karmił i zwierzęta teflonem i jakie to były zwierzęta? Kiedy je tym karmiono??
Konkretne informacje, a nie tylko pieprzenie przeplatane z bzdurami.
Nie twierdzę, że teflon nie jest szkodliwy, ale potrzebuję konkretnych dowodów, a nie tylko wywodów autorki tekstu.
Mroczne wody, obejrzyj sobie film na HBO 😉
ZDROWIE CENNIEJSZE NIŻ TRUCIZNA,POTEM STOKROĆ ALBO I WIĘCEJ WYDA SIĘ NA LECZENIE,tek samo jak wszelkie plastyki,ja osobiście sukcesywnie wywalam plastiki z kuchni wymieniam na szklane pojemniki,tak samo jak musztardy keczupy itp w słoiczkach kupuje,może deczko drożej ale zdrowiej no i nie ma posmaku plastyku i do ostatniej kropli można zużyć,wiem wiem czasami sie nie da całkiem uniknąć ale przynajmniej można znacznie ograniczyć………a teflon wypierdzielić na złom bo tam jego miejsce
nie pisz, że wszyscy mają w domu teflonową patelnię – to usprawiedliwia i w tym błąd;
nie wszyscy mają teflonowe naczynia i nie wszyscy gotowali kiedykolwiek zwłaszcza dzieciom ryzykownie;
warto mieć emaliowane garnki, warto ceramiczne (te na razie zdrowe, czas pokaże czy też trują ) warto prawdziwe patelnie tradycyjne 🙂 czy nowoczesne z super stopów;
warto dzieciom dość długo nie podawać potraw smażonych;
nie ma powodu, by trzymać w kuchni coś co może szkodzić – proste 🙂
Zgoda! Ja mam emaliowane i szklane 🙂 garnki. Patelnie też są przecież ceramiczne. Mam ceramiczną i granitową – od tej powłoka nie odchodzi. Raczej gotuję, duszę, nie smażę. Polecam kamionki 🙂 stare jak świat i sprawdzone.
Ja osobiście nie używam w domu teflonowych produktów..wypierdzieliłam wszystkie na złom,bo tam ich miejsce,odchodzę też od plastyków-które zastępuje sukcesywnie szklanymi,oczywiście nie da się uniknąć całkiem plastyków/FTALANY/ale jak najmniej,zaczęłam też kupować przeciery keczupy itp w słoiczkach może deczko drożej ale zdrowsze i smaczniejsze,nie ma posmaku plastiku.na razie zostały wody mineralne w butelkach PET.
A ja nie używam teflonowych patelni. Nie mam w domu ani jednej ?
Chyba chodzi o tesciowa, co?:):)
Nie mogę powiedzieć:)
Mnie na studiach uczyli (jestem chemikiem), że teflon jest nieszkodliwy dopoki nie zostanie uszkodzony, stąd nakaz stosowania miękkich mieszadel jak np drewniana łopatka. Tak jak azbest – póki nie ruszysz i nie pyli i jest spoko 🙂
Ach to aluminium… Kiedys pewien pan zaczepil mnie w sklepie i przekonywał że picie coli w puszce podnosi poziom aluminium we krwi i lepiej jest kupowac w butelce. O ile cola jest zdrowa to moza;p
polecam garnki ze stali nierdzewnej lub jeszcze lepiej z specjalnie wyselekcjonowanych stopów. nawet porysowane nie zmieniaja i nie wplywaja na jakosc potraw.
o tak zgadzam sie, garnki uzywa sie dlugo i sa na lata wiec wqrto zainwestowac i meic na zawsze i moc cieszyc sie zdrowymi daniami
ups, muszę zrobić porządki w domu i pozbyć tego co z teflonu
o porysowanej patelni teflonowej wiedzilamz e jest niebezpieczna i nalezy sie jej pozbyc, ale o samym teflonie malo wiedzilam, dziekuje za tego posta :*
jak czytam nie tylko u ciebie ale na innych portalach o tokstycznosci ktora nas otacza, plastikach i zwiazkach chemiczych ktore sa praktycznie wszedzie, az mysle ze zaraz umre. Bardzo ciekawi mnie ta nasza obecna wspoleczesnosc, ile lat bedzie zylo nasze pokolenie, na jakie choroy bedziemy umierac. to jest straszne ale jakze prawdziwe.
o szkodliwosci teflonu wiedzilam juz dawno temu, dlatego ostatnio zebram sie w sobie i w koncu po latach wymienilam wszytskie patelnie na jedna pozadna ceramiczna. One i tak byly porysowane wiec jak najbardziej sie kwalifikowaly do wymiany. teraz wiem ze zdrowo jem z tej patelni
Mam w domu tylko jedna patelnie teflonowa, reszta naczyn i patelni to zeliwne. JAkos udaje mi sie nie przypalac obiadó. 🙂 pozdrawiam z poznania
Jeśli chodzi o same garnki to zawsze sobie tłumacze ze nie bez powodu nasi przodkowie i pradziadki uzywali glinianych i ceramicznych . Teraz moda i wymyslanie , umrzemy wszyscy na raka od tej chemii ktora jest wszedzie.
teflon ma nie tylko zastosowanie w kuchni i garnkach oraz patelnich, poczytajcie sobie , ma rowniez zastosowanie w budownictwie, a my go jemy razem z warzywami i miesem , 🙁
teflon jest bardzo niebezpieczny i niezdrowy, ja unikam !
uwazam ze bardzo dobrze jest zainwestowac w dobry sprzet do gotowania mowie tu o garnkach, ja wymienilak wszytskie ostatnio stare i aluminiowe na nowe. Potrawy sa smaczne i nie traca walorow 🙂
ostatnio gdzies przeczytalam ze garnki z pokryciem ceramicznym sa najbezpieczniejsze, co wy na to ?
z 4 lata temu kupilam patelnie i po jednym smarzeniu kotletow caly teflon zaczal odchodzic, co za badziew, i nawet nie zaluje tak bardzo tej patelni na ktora notabene do dzis mam nerwe, szkoda mi tych kotletow, tak pieknie pachnialy.
u nas do wszytskiego uzywam drewnianych mieszadelek, sa zdrowe, i dla zebow i dla potraw.
czytam to i wszytsko wiem, od zawsze coz z tego jak nie widze innej lepszej patelni od mojej starej teflonowej, moze masz cos do polecenia ?
OMG chyba bede musiala sie pozbyc mojej teflonowej
Od zawsze w domu uzywalam patelni teflonowych i mialam juz ich chyba z 20 przysiegam, ciagle sie niszczyly bo widomo o zadrapanie nie trudno. Kiedy pojechalam z mezem za granice kupilam sobie w anglii patelnie ceramincz , fakt byla dosc droga okolo 300 zl kosztiowala ale waryo bylo ,poniewaz do dzis nic sie z nia nie dzieje, jest latwa w utrzymaniu czystci nie przywiera, bardzo polecam jako alternatywne.
aluminium w kuchni jest najgorsze !
Kazda substancja chemiczna ma uboczny skutek dla naszego organizmu, dzies chemia jest wszedzie.
Nikt kto ma jakiekolwiek pojecie w tym temacie nie uważa ze czysty teflon jest szkodliwy. Pytanie tylko brzmi ile ten teflon z patelni ma w sobie teflonu???
i co ma jeszcze???
Widziałam zadrapania i odpryski tego teflonu na starych patelniach i zdecydowanie nie wygląda to jak by miało byc teflonem jaki znam z elektroniki nie mowiac juz o jego kolorze.
teflonowa patelnia jest bardzo przydatna w kazdej kuchni, nie przywiera, nie przypala, jest sliska i idelanie sprawdza sie w smazeniu wszytstekieg o bez uzywania tluszczu, co z tego jak nie ufam takim wynalazkom wlasnie z tego powodu o ktorym tutaj piszesz gugu
zarysowana patelnia teflonowa to juz teflon zostal zjedzony, wiec ja jakbym taka miala to bym zostawila 🙂
Jak dla mnie do tak sporadycznego gotowania jak ja gotuje i dla mnie ogolnie gdzie nie lubie gotowac i nie potrafie idealnie spradza sie ceramiczna patelnia, do przewracanai kotletow ktore dostalam od mamy 🙂
cearamiczne mimo iz zdrowsze nie polecam, bo bardzo sie mi szybko zmiszczyla.
dzieki za ten artykul, bede musiala w takim razie wyrzucuc moje teflonowe patelnie
Nie mam zabardzo innej alterntywy niz tefolonwa patelnia a smazyc trzeba chociaz czasem wiecznie nie da sie jesc surowego albo gotowanego
nie wypowiem sie o teflonie i jego szkodliwosci poniewaz nie ufam tym co pisza w internecie bo co chwile o wszystkim sa sprzeczne informacje, albo ze nowe badania albo ze ze jednak powrot do starych teorii i tak jest z praktycznie wszystkim. Jedno jest pewne, teflonowej patelni juz nie kupie, poniewa mam dwie bardzo drogie i juz sa porysowane , szybko sie niszcza i sa do wyrzucenia, dziekuje.
JAkich zatem uzywac patelni , ceramiczne? Mozna w ogle taka na plycie indukcyjnej. Bardzo lubie swoja teflonwoa patelnia, niestety maz osotanio zrobil niewielka ryske nozem, i co mam ja juz kwalifikowac do wyzucenia?
sama nie wiem, jakby byla tania to bym wyrzucila a jak droga to bym zostawila,co w dziesiejszych czasach nie jest rakotworcze??
Czyli mowisz zeby patelnie taka porysowana wyrzucic? Taka droga byla 🙁
teflon ktory zostal przypalony rzeczywiscie zabija zwierzeta,ale ludzi chyba nie. ludzie sa mocni ;p
rakotwórczy wynalazek teflon, staram sie jaknajmniej smazyc w domu, raczej gotuje, jak tu zdrowo zyc ? wszedzie cos.
Fajny tekst, oparty na faktyczne sytuacje.
ten kwas o ktorym piszesz jest wdychany przez nas za kazdym razem kiedy jedzenie jest smazone pod pokrywa, nic tylko umierac takie wynalazki noby super, bo malo tluszczu trzeba uzywac, bo nie wprzywiera, ale cos za cos niestety
od malego mama uczyla zeby nie drapac widelcem po patelni, i tak mi dzis zostalo, i teraz kiedy mam swoje dzieci mowie i ostrzegam tak samo
więc jak tu żyć ?
musiałabym w ogole nie smażyć.
smazone generalnie jest niezdrowe, niewazne na czym smazyc, bo i ile teflon jest szkodliwy tak jak napisalas to zwykla paterlnia jak juz przywze jajecznica i zorbi sie wegeil tez szkodzi, najlepij wiec gotowac sobie na parze albo wodzie. 🙂
u nas na szczescie wszyscy w domu poinstruowani i tylko dreianymi mozna podawac jedzenie z patelni.
Jakich używasz patelni do smażenia, tzn podaj jakas firme, bo sama wiem ze teflon bardzo dzkodzi ale co innego tu kupic jak teraz rynek wymaga zeby nie kupowac nic innego, nie poloze sobie glinianego garnka na plycie indukcyjnej.
Bałam się. Bałam się, ze to będzie reklama patelni. Miłe zaskoczenie. Dzięki Kinga! Super wpis(język, styl i merytoryka)! Niby o tym problemie wiedziałam, ale dobrze, że o tym wspominasz i przypominasz a zapewne niektórych uświadamiasz.
blogerka też musi z czegoś żyć:)