Żurek według przepisu mojego męża. Najlepszy!

37

Żurek według przepisu mojego męża to jedna z lepszych zup jakie jadłam. Kwaśny, z dużą ilością majeranku, śmietany, czosnku, kiełbasy, czasem z dodatkiem ziemniaków i jajka. Taka zupa to właściwie dwa dania w jednym – pyszna, sycąca i rozgrzewająca.  Oczywiście najlepiej smakuje zimą i jesienią, ale w naszym domu gotujemy go przez cały rok. Dlaczego? Spróbujecie, to wszystko stanie się jasne.

Przepis na żurek

przepis na zurek

Około 2 litry bulionu mięsno-warzywnego (kawałek mięsa np.skrzydło z indyka, warzywa: np. 2 marchewki, pietruszka, mała cebula, kawałek selera, natka pietruszki, gałązka lubczyku, ząbek czosnku)

500 ml zakwasu żytniego na żurek – zakwas można oczywiście przygotować samodzielnie w domu. My używamy zakwasu dostępnego w sklepie. Ze wszystkich, które przetestowaliśmy najlepiej smakuje żurek z Kochanowa

śmietana 18 % Zott

jogurt naturalny gęsty Zott

kawałek boczku wędzonego

2 białe kiełbasy

kiełbasa swojska

garść suszonych grzybów

przyprawy (sól, pieprz, majeranek – dużo!, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy)

natka pietruszki do posypania zupy

opcjonalnie: ziemniaki, chleb, jajka

skladniki na zurekpzepis na kwasny zurek1. W garnku, w którym będziemy gotować żurek, podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.

2. Kiedy z boczku wytopi się już tłuszcz a kawałki będą lekko zarumienione, dodajemy indyka, warzywa, dwa rodzaje kiełbas, grzyby, przyprawy i zalewamy wszystko około 2 litrami wody.  Gotujemy 30-40 minut.

zurek przepis3. Do gotowego wywaru dodajemy dobrze wymieszany zakwas na żurek i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 minut.

4. Na sam koniec żurek zagęszczamy śmietaną i jogurtem naturalnym gęstym (po 2-3 łyżki), nie zapominając o wcześniejszym wymieszaniu ich i zahartowaniu odrobiną zupy w osobnym naczyniu.

5. Żurek można podać w kilku wersjach: z jajkiem i ziemniakami, chlebem lub bez dodatków.

domowy zurekjak ugotowac zurekdomowy zurek przepiszurek domowy przepisBardzo dobry żurek jadłam też na Warmii. Prawie tak dobry jak ten gotowany u nas w domu. Jeśli będziecie w okolicy, koniecznie musicie spróbować specjałów tego regionu. Nam kuchnia Warmii i Mazur posmakowała tak bardzo, że wkrótce zagościmy tam na dłużej.

Mata: utulanka

37 komentarzy

  1. Żurek wygląda rewelacyjnie. Ciekawa propozycja na chłodne jesienne dni. Będę musiała wypróbować 🙂 Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na moim blogu

    Pozdrawiam

  2. leosiowa on

    JAk maz ma takie zapedzy do gotowania to ustaw sobie go tak zeby codziennie obiady gotowal. Mialabys z glowy. 🙂

  3. Mój maż specjalizuje sie w zupach, kazda grochowa i pomidorowa w jego wykonaniu smakuje najlepiej.

  4. żurek uwielbiam na tyle bardzo że robie raz na dwa tygodnie. do tego pajda swiezego chleba z maslem i serem bialym mmmmmm.

    • Adam ma kilka popisowych dań, w tym np jedno danie z kuchni Indyjskiej. Wszyscy znajomi je uwielbiają, bo robi je tylko na imprezy.

  5. Po moim ostatnim zatruciu po zurku wlasnie w pewnej restauracji w zakopanem nie jadam go 🙁

    • ooojj. A też kiedyś w Zakopanem oddałam żurek, bo był okropny. A trafiłam do tej restauracji po przeczytaniu paru dobrych zdań w internecie.

  6. Piękny ten kocyk od utulanki. Mamy inny ten w czarne i białe kształty, sprawuje sie idealnie.

  7. Jaki by nie był, ale jak ktoś zrobi i podstawi pod nos to już mistrzostwo. Jak ja sie ogotuję caly dzien to potem mi sie nawet tego jesc nie chce. Przesiakne smakiem i zapachem od garow to mi wystarczy . Taki los matki i zony.

  8. Jeśli wyjdzie mi bardzo kwaśny a to dlatego że kupię jakiś pierwszy lepszy z polki w sklepie , ktory ma wiecej octu niz samego zurku wtedy dodaje mleko i cukier. Ale niegdy nie mi nie wyszedl, zawsze zorbie go tak ze wszystkim smakuje wysminicie.

  9. Mam ulubioną restaurację gdzie serwują najpyszniejszy żurek w miescie, nie jestem uzdolniona gastronomicznie i w zyciu bym nie potrafila ugotowac takie cacko, ale do restauracji czesto chodze i nie zaluje bo jest pyszny.

  10. Jeśli żurek to taki na parę dni i ze wszystkim co wymieniłaś: kielbaska, boczkiem, jajkiem, ziemniakami ,grzybkami, warzywami. Najlepszy.

  11. Grzybki w barszczu to zawsze smak wigilii, wlasnie mi przypomnialas ten smak – cudowny i aromatyczny.

  12. monika k. on

    Tak jak piszesz u nas jak jest żurek to juz drugiego dania nie gotuję, ma wystraczyć tylko on, jest sucacy wiec nikt nie nazeka. A narobie caly garnek wiec wystarczy nawet i 3 dni.

  13. agnieszka on

    Właśnie napiłąbym się takiego bez składników sam solo, nie znosze kielbasy w czymkolwiek i jakkolwiek podaną , dlatego taki napoj za mna chodzi, albo raczej zrobilas mi smaka na taki specyfik. Idzie jesien wiec czas zaczac myslec o zmianie menu w kuchni.

  14. No to fajnie masz że maż ci gotuje, mojemu to i czasem herbata nie wyjdzie. A czajnik w domu mamy i ekspresowki leza gotowe na polce. No coz to chlop to chlop.

  15. Też robimy podobnie, ale żurek bez grzybów to nie to samo, zawsze muszą być jakieś borowiki czy inne byle zapach dały.

  16. Mój mąż robi najlepszą szarlotkę z lodami waniliowymi na świecie. Jak mam lenia to oczywiscie wykorzystuje jego i on piecze swoj specjał .

Odpowiedz