Dzień 18. Szarlotka w 30 minut

18

cover

Kruche ciasto, pyszne jabłka  z odrobiną cynamonu. Zwykła szarlotka a smakuje świetnie.

Składniki

Ciasto

200 g mąki

1 jajko

1/3 kostki masła

1/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

5 jabłek

Kruszonka

150 g mąki

1/3 kostki masła

2 żółtka

1/4 szklanki cukru

cynamon

Koszt: 10 zł

Czas: 30 minut + czas w piekarniku

DSC_3392

DSC_3399

DSC_3403

DSC_3406

Ciasto ucieramy i wykładamy na formie, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 15 minut ( czas jaki potrzebujemy na przygotowanie jabłek i kruszonki)

DSC_3411

DSC_3417

jabłka układamy na upieczonym spodzie i posypujemy kruszonką. Szarlotkę wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.

DSC_3423

DSC_3428

DSC_3436

18 komentarzy

  1. zrobiłam szarlotkę wg tego przepisu z drobną modyfikacją (wzięłam 7 a nie 5 jabłek i je wcześniej uprażyłam i troszkę mniej cukru). To była moja pierwsza szarlotka w życiu. Wyszła bardzo smaczna 😉

  2. To ciasto jest PRZEPYSZNE!!!!! Miało zostać dla gości na niedziele ale w sobotę wieczorem była już pusta blaszka 😉

  3. W sobotę zniknęła w mig, musiałam drugą na niedzielę piec … Szybka, prosta i przewspaniała :-):-) Będzie często gościć na naszym stole.

  4. Prosta,szybka i PRZEPYSZNA !!!!! Jedyna szralotka która mi się udała i była zjadliwa 🙂 na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole ! Dziekuje za super przepis !!!!

  5. kochana to było :
    B-łyskawiczne
    A-petyczne
    R-ewelacyjne
    D-oskonałe
    Z-askakująco szybkie
    O-szałamiająco

    DOBRE!!! 🙂

  6. W zeszły weekend były ciasteczka rogaliki jabłkowe. Pycha, chciałyśmy je powtórzyć w ten weekend, a tu kolejny pomysł na deser. Super. Dziękujemy.

  7. ucierasz ciasto w zwyklym blenderze z pojemnikiem do siekania? jakiej mocy, zebym swojego nie usmiercila. 🙂

    • Aniu ja utrę to ciasto w każdym urządzeniu. Ważne żebym nie musiała tego robić sama. Trochę się grzeje, to trzeba przyznać, ale daj radę:)

Odpowiedz