Tarta z borówkami i kremem z nutą cytrynową. Przepyszna i bardzo szybka w wykonaniu. To typowe szybkie ciasto na niezapowiedzianych gości.
Składniki:
Kruche ciasto
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 jajko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki kakao
Krem
1 opakowanie serka mascarpone
1 śmietana 30 % (małe opakowanie)
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki soku z cytryny
Tarta z borówkami
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy za pomocą robota kuchennego. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładany na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru z wanilią, następnie dodajemy serek mascarpone. Mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy łyżką.
- Ciasto rozgniatamy w formie do tarty, nie zapominając o pokryciu boków. Następnie formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy około 15 minut.
- Kiedy spód wystygnie, rozprowadzamy na nim krem. Dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty i tarta z borówkami gotowa.
pyszotka
Powiedz czy można zastąpić ten cukier zwykłym wanilinowy?
Uwielbiam! Moje smaki:)
mięta niesamowicie podkręca smak. Dziękuję za kolejną inspirację i wypatruję ebooka ze śniadankami. To dopiero będzie sztos
Pyszne!!!!!
toż to jest ciasto idealne
Pyszności 🙂