Pizzowe muszelki to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Już sama nazwa powoduje, że chętniej zjadają zawartość talerza. Z tymi muszelkami jest trochę tak jak z zupą z zielonego groszku. Wiadomo, że krem z groszku niewiele dzieci lubi, ale już zupę Shreka zjadają chętniej.
Danie jest przepyszne, smakuje nie tylko dzieciom, ale dorośli też zawsze proszą o dokładkę.
Składniki:
15-20 szt makaronu muszle ( do kupienia w większości marketów, często można je też spotkać w małych sklepikach)
3 kabanosy lub minipepperoni (niestety nie znalazłam minipepperoni z dobrym składem, więc użyłam kabanosa)
Oliwa z oliwek
1 opakowanie serka ricotta
130 g sera żółtego w kostce (np. gouda lub mozarella)
Zioła prowansalskie
400 ml passaty pomidorowej
Sól, pieprz
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- W wysokiej misce mieszamy farsz: serek ricotta, utarty na tarce ser żółty i plasterki kabanosa. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Ugotowane muszelki wypełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wcześniej wlaliśmy passatę pomidorową.
- Makaron smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy 10 minut.
Kocham tego ebooka. Ale jeśli mogę zasugeować wydanie kolejnego to poproszę szybko. Ile można gotować 30 dań:)
Jutro u mnie na obiadj
Must taste! Sprawdzę już w ten weekend :O Coś wspaniałego!
cały ebook jest super. bardzo mi te przepisy ułatwiły gotowanie.
Zaciekawiłaś mnie tym daniem Lekkie i szybkie A to najważniejsze latem Zapisałam i spróbuję ☺
rewelacja!
bardzo smaczny obiadek. Dzieci zjadły i wszyscy nawet wylizali talerz
Coś przepysznego!!!