Co roku czekam na maj, ale jeszcze bardziej czekam na majowe pokrzywy. Ich niepozorne zielone listki są skarbnicą składników niezwykle cennych dla zdrowia mojego i mojej rodziny. Zrywam tylko wierzchołki pokrzywy przed kwitnieniem (ok. 15-30 cm) i przygotowuję je świeże lub suszone ( ale o tym za chwilę).
Lista powodów, dla których warto włączyć pokrzywę do swojej diety jest długa. Wierzę, że każdy znajdzie na niej ten jeden najważniejszy, który zachęci go do wybrania się na pobliską łąkę (oczywiście tylko taką, która oddalona jest od ruchliwych ulic) w celu zaopatrzenia się w zielone parzące łodygi. Pokrzywa to skarbnica związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przez wielu nazywana naturalnym antybiotykiem:
– jest źródłem witaminy C, K, B2, związków żelaza, wapnia, potasu
– działa wzmacniająco na organizm
– pomaga oczyścić organizm z toksyn
– poprawia przemianę materii
– obniża poziom cukru we krwi
– obniża poziom ciśnienia we krwi
– poprawia wygląd cery
– wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu, zmniejsza łojotok
– przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie
– wpływa na produkcję czerwonych krwinek, zapobiega anemii
Zapraszam Was na pokrzywową ucztę. Oto moje trzy sposoby na przyrządzenie pokrzywy tak, żeby nie straciła swoich drogocennych właściwości i żeby jeszcze świetnie smakowała. Bo przecież zdrowie jest ważne, ale odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Herbatka z pokrzywy
Numer jeden w moim pokrzywowym menu. Można ją przygotować ze świeżej lub suszonej pokrzywy (suszy się ją luźno rozłożoną, bez dostępu światła) . Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem kilka minut. Napar z młodych listków nie każdemu przypadnie do gustu, dla poprawy smaku proponuję dodać odrobinę rumianku.
Pokrzywowe smoothie
Coś dla osób, którym udzieliła się moda na koktajle.
Składniki ( ilość według uznania)
pokrzywa
truskawki
banan
ananas
Miksujemy i wypijamy, najlepiej od razu.
Pokrzywowe pesto
300 g świeżej pokrzywy
3 ząbki czosnku
100 g orzeszków piniowych
pół szklanki tartego parmezanu
200 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
Pokrzywę zalewamy wrzątkiem, następnie dokładnie odsączamy z wody i czekamy aż odcieknie. Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Orzechy, czosnek i pokrzywę łączymy w jednym naczyniu i miksujemy. Na koniec dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem.
Smacznego!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa chyba bym umarła ze strachu gdybym miała wypić koktajl 😀 Kinga musiałabyś najpierw zrobić to pierwsza na moich oczach 😀 choć właściwości pokrzywy działają kusząco, to nie wiem jak się przekonać;/
wydaje mi się, że podrapie mi gardło! tak jak łydki 😀 (tylko się nie śmiej – hahahaha) 😀
Też pisałam nie tak dawno o pokrzywie. Ja robię z niej koktajl- warto dać jej szansę w maju 🙂
Ja spróbuję koktajlu 😉
Tylko skad wziac ta pokrzywe? Czy to taka zwykla ktora rosnie na lace?
A próbowałaś twarożek z pokrzywą – palce lizać !
Jedzmy więc pokrzywę – NA ZDROWIE
Narobilas mi ochoty na pokrzywwa uczte 🙂
Nie no zdjecia jak z okladki gazet 🙂
Polecam ksiazki i czasopisma o pokrzywie Doroty i Piotra Materow.
NIe bede sobie przecież zawracać głowy zwykłym zielskiem, które wyrasta, gdzie go nie posiano i jeszcze w dodatku parzy:/
Fajnie że dajesz gotowe przepisy. Ludzie nie wiedza o mocy tej rosliny – dzieki
Coś dla nas kobiety 🙂 co najprzyjemniejsze: pokrzywa ma właściwości odmładzające. :):):):):):)
Napar z niej znacznie obniża poziom cukru w moczu. Ale uwaga! Pić trzeba w umiarkowanych ilościach, bo większe dawki znoszą to działanie – można przeczytać w Vademecum fitoterapii.
Polecam zblendowane liście pokrzywy z twarożkiem. Genialna pasta kanapkowa powstaje 🙂
Pokrzywa posiada działanie antybiotyczne, dlatego pod jej wpływem goją się rany i owrzodzenia. Rozdrobnione świeże liście potrafią zabić gronkowca złocistego.:)
W starożytności i średniowieczu znano jej właściwości odżywcze, regulujące przemianę materii oraz zdolność do tamowania krwawienia, ale częściej stosowano jako środek podniecający, czyli afrodyzjak, a Germanie sądzili wręcz, że pokrzywę stworzył bóg płodności.
pamietam jak bylam dzieckiem i biegalam z pokrzywa i straszylam mlodsze kuzynostwo
Maseczka z pokrzywy super rzecz, tylko koniecznie z tej majowej pokrzywy
Możesz wpaść do mnie do ogrodu, pokrzywy czekaja aż mąż wróci z zagranicy i je wytnie.
piekne zdjecie to pierwsze 🙂
Robiłaś sobie kiedyś kąpiel nóg w pokrzywie??? Zachęcam Cię : dwie garście dobrze oczyszczonych i umytych korzeni oraz tyle samo świeżych pokrzyw (łodygi i liście) zalać 5 litrami wody i pozostawić na noc, następnego dnia, podgrzewać aż do zagotowania. W ciepłym roztworze moczyć stopy przez 20 minut. Ziół nie należy odcedzać. Po ponownym podgrzaniu kąpiel może być użyta dwa lub trzy razy 🙂
Ja robie zupe z pokrzywy, niestety u mnie w rodzinie nikt jej nie lubi ale ja jem chetnie wowczas reszcie pozostaje tylko drugie danie a ja jestem zdrowa jak pokrzywa 🙂
Szukałam kiedyś i szperałam po necie odnośnie zastosowania pokrzywy . jest tego mnóstwo , robi wrazenie ten chwast działa cuda. dziala tez na reumatyzm
na lato takie koktajle orzezwiające pokrzywowe – super
To moj przepis na sok z pokrzywy ktory Ci polecam 🙂 Sok z pokrzywy przyrządza się ze świeżych młodych pędów pokrzywy i liści. Trzeba je dokładnie umyć, po czym zmiksować w mikserze albo przepuścić przez sokowirówkę i odcedzić. Pić jeden kieliszek dziennie.
pokrzywa to niedoceniony chwast ktory kazdy omija szerokim łukiem, warto przystanac i zerwac , dziala cuda na stoe
Ja robie syropki na zime z pokrzywy i miodu, zawsze sa w gotowaosci przeciw wirusom
uwilbiam wszelakie koktaje, napewno zrobie sobie taki pokrzywowy
Super przepisy, napewno skorzystam z tego obiadku ktory ty zaoferowalas 🙂 wyglada niezle
Suer przepisy, napewno skorzystam z tego obiadku ktory ty zaoferowalas 🙂
Kinga, jeszcze koniecznie sałatka z liści pokrzywy:)
Jeszcze nigdy nie próbowałam , ale te zdjęcia tak mnie zachęciły, że w sobotę lecę po pokrzywę. Mieszkam na wsi wiec nie będzie problemu z dobrą pokrzywą:) Dzięki za pomysł