Placki jakie są – każdy widzi. A jednak placki plackom nierówne. Zwłaszcza takie z kaszy. No bo kto to widział kaszę w takim wydaniu?
Wierzcie mi, to jest naprawdę strzał w dziesiątkę. Nikt nie marudzi przy stole, kiedy na talerze wjeżdżają placuszki z kaszy jaglanej. Robi się je szybko, więc po zrobieniu placków możecie iść się smażyć same… plackiem na ogrodzie czy tam balkonie.
Składniki:
kasza jaglana (jeden woreczek)
mleko
mąka ( np. ryżowa, migdałowa lub pszenna)
2 jajka
olej kokosowy
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
- Mieszamy ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, mąkę i mleko. Ilość tych dwóch ostatnich składników dajemy na oko aż zobaczymy, że konsystencja jest odpowiednia (ciasto ma być gęste jak na racuchy).
- Nakładamy równe porcje na patelnię i smażymy na oleju kokosowym.
- Podajemy np. z twarożkiem wymieszanym z rodzynkami, posłodzonym miodem i z domową konfiturą.
Gotowe!
W końcu przeczytałam. Placki z kaszy.. mmm brzmi pysznie a jak smakuje będę wiedzieć dzisiaj 🙂
Smakują cudownie:)