Nie tylko piękne tereny, niesamowita gościnność, ale też kuchnia Warmii i Mazur zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Znajomi mówią, że to widać, a nawet czuć. Kiedy tylko mogę, staram się odkrywać nowe, niesamowite miejsca i smaki tego regionu, a w mojej kuchni często unoszą się zapachy, które podczas pobytu np. w Kwaśnym Jabłku budziły nas co rano.
Dziś mam dla was bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe. Na Warmii takie ciasto nazywa się kuch. Trochę się bałam tego przepisu, bo z domu wyniosłam przekonanie, że nie ma nic trudniejszego niż ciasto drożdżowe ( mama jest kompletnym beztalenciem w pieczeniu ciast drożdżowych. Teraz wiem, że po prostu brakuje jej cierpliwości). Kuch w mojej wersji to najbardziej banalne w wykonaniu, przepyszne ciasto, które podaję jako deser; świetnie nadaje się też na drugie śniadanie np. z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców.
Kuch, czyli proste ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g cukru
500 g mąki
2 jajka
250 g masła
szczypta soli
+ 2 łyżeczki roztopionego masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Kruszonka
250 g mąki
250 g masła
100 g cukru
Dodatek do drożdżówki
miód
owoce świeże lub mrożone
Przygotowuję zaczyn: w misce (używam robota kuchennego) mieszam drożdże, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru i 10 łyżek mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie 30 minut do miski dodaję pozostałą część mąki (wcześniej przesianą), masło, cukier, 2 jajka, szczyptę soli i resztę mleka. Wyrabiam ciasto. Jeśli tak jak ja używacie robota kuchennego, dajcie mu około 15 minut dobrze wymieszał ciasto, jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, czeka was około 20-30 minut ugniatania, do czasu aż ciasto będzie odklejać się od boków miski.
Gotowe ciasto przekładam do foremki (np. keksówki) posmarowanej masłem i wysypanej obficie mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30-60 minut (radziłabym powstrzymać się od zaglądania pod ściereczkę żeby ciasto nie opadło).
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowuję kruszonkę. Zarabiam 250 g mąki, 250 g masła i 100 g cukru. Wychodzi z tego dość twarde ciasto, które zawijam w folię spożywczą i schładzam w lodówce.
Wyrośniętą drożdżówkę smaruję roztopionym masłem i obficie posypuję kruszonką. Następnie szybko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 40 minut. Obserwuję proces pieczenia przez szybkę i jeśli jest taka potrzeba (a zazwyczaj jest) co jakiś czas zmniejszam temperaturę; najpierw do 170 st C, ostatecznie kończąc pieczenie na 160 st C. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika żeby ciasto nie opadło. Drożdżówkę podaję z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami. Pycha!
Przepraszam, słownik . Kruszonka spłynęła w piekarniku , a nie spłonęła .
Przepis super, ale jaka konsystencja ma być ciasta po wyrobieniu? U mnie po 30 minutach wyrabiania ładnie odchodziło od miski, ale było dość luźne, tak że po włożeniu do formy i wyrośnięciu wylewane mi się po bokach. A kruszonka zupełnie spłonęła w piekarniku. Jeszcze nie wyjęłam, ale nie wygląda dobrze. A tak dobrze się zapowiadało .
Monika, też dwa razy użyłam za małej formy ( obstawiam, że problemem jest właśnie wielkość foremki a nie konsystencja ciasta).Ciasto wylało się, ale zaryzykowałam i włożyłam je w takim stanie do piekarnika… ta wylana część cieszyła się największym powodzeniem.
No u mnie też to co wpłynęło było najpyszniejsze . Jednak w reszcie ciasta zrobiła się dolina , choć o dziwo nie było zakalca. Ciasta już prawie nie ma, a ja jutro przymierzam się do zrobienia następnego. Zastanawiam się nad formą, musiałabym użyć kwadratową 25×25. Mam nadzieję, że znów ta nie będzie za duża. Zastanawiałam się też na ilością masła, czy nie zmniejszyć, ale zostanę wierna oryginałów . Mam nadzieję, że tym razem będzie super . Dzięki za szybką odpowiedź.
najlepsze dla mnie drozdzowe. uwielbiam.
Musi to smakować rewelacyjnie, czuje en zapach drozdzy w powietrzu mojej kuchni 🙂
Czuję że na śniadanie dzieci wsysły by na raz 😀
Ja jako istne drno jesli chodzi o piecznie , moglabym je chyba zrobic, latwe jest 🙂 a jak pachni i smakuje, to tylko wiem kiedy moja mama robi 🙂 kocham.
Moje najulubieńsze, kojarzy mi się z wakacjami na wsi u babci ktora piekla czesto.
Twoja mama pewnie nie była beztalenciem… Obstawiam, ze nie miała robota, co by zrobił za nią najgorszą cześć tego ciasta
Może. Inne ciasto zawsze robiła pyszne, a drożdżowe jakoś nie było najlepsze:)
patrzac na te zdjecia to musi smakowac wysmienicie. ale mam ochote.
Jak bylam dzieckiem i mama nam robila podobne ciasta, pamietam ich smak do dzis swoja droga.
Kruszonke zjadalam najpierw bo byla najslodsza, reszte za namowa i proszeniem sie mamy 🙂 Dziś chetnie zjadlabym jakby mi tak ktos zrobil nawet i bez kruszonki.
Lubie takie proste i szybkie przepisy na cos pysznego dla calej rodziny.
Zapisuje przepis i robie w sobote! Akurat na gosci .:) dziekuje gugu.
takie ciasta to ja moge jesc na kilogramy. Gorzej zniesie to moja pupa; )
Mam swój przepis na kuch, dawno nie robilam wiec dzieki tobie odswierze stare przepisy i ku chwale wrzesniowi ze dzieci poszly w koncu do szkoly i przedszkola zaczne pichcic. 😉
U Ciebie jak zawsze tak wszystko idealnie. Zazdroszczę tych pomysłów na wypieki i inne.
o nawet nie wiedzilam ze to kuch sie nazywa 🙂 dzieki .
Też kocham mazury, staramy sie z mezem i dziecmi jezdzic tam przynajmniej raz do roku.
wygląda przepysznie, szkoda że nie mieszkasz gdzies obok, nawet samym zapachem bym sie najadała 😉
Jak robisz taką kruszonkę, uwielbiam jak jest jej dużo, ale nie potrafie 🙁
Z takim dzemem malinowym smakuje pewnie idelanie, musze koniecznie upiec na weekend.
Zapach świeżo zmielonej kawy i ciasto drożdżowe, czego chcieć więcej na śniadanie.
Już wyobrażam sobie ten zapach i smak w domu. Do kawy…… idealne.
Rzeczywiście proste, dla mnie laika wśród gotowania i pieczenia.
Kusisz swoimi przepisami i zdjęciami, jak zwykle smacznie.
Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe. Twoje wygląda pysznie, aż chce się już iść do kuchni i wypiekać.
Zrobułas mi smaka.
Ja daje mniej cukru ale za to jemy jako bulke na sniadanie z maslem i powidlem sliwkowym przygotowanym w domu, smakuje idealnie.
wyglada tak jak lubie najbardziej, kuch to moje z ulubionych wypiekow, smakuje bosko..