Myślicie, że gofry jakie są każdy widzi? No nie do końca. Jest wiele przepisów. Gofry kruche, gofry złociste, gofry drożdżowe… Długo by tak wymieniać. A ja mam dla Was przepis, z którego zawsze wychodzą mi piękne, chrupiące gofry. I z dodatkiem symbolu jesieni, czyli dyni. Dziś mam dla was najlepszy przepis na gofry dyniowe.
Nie znam osoby, która by nie lubiła pałaszować tych przypieczonych i ciepłych smakołyków. Ale nie łudźmy się – szukanie przepisu, gdzie ciasto będzie idealne dla nas i dla naszej gofrownicy jest czasem szukaniem igły w stogu siana. Bo nawet jeśli znajdziemy doskonały przepis, to się może okazać, że moc przerobowa naszego sprzętu nie podoła ciastu i cały misterny plan na coś słodkiego do kawy pójdzie w… same wiecie co. Ja współpracę z moją gofrownicą mam już obcykaną do perfekcji i wiem, że jak zrobię gofry z podanych składników, to zawsze mi się udadzą.
Składniki na gofry dyniowe:
– 200 g dyni
– 100-150 ml wody gazowanej (ciasto ma być gęste)
– 200 ml mleka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki cynamonu, jeśli lubicie
Dynię kroję w kawałki (oczywiście już bez skórki) i piekę w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach. Później ją blenduję, przesiewam obie mąki i wszystkie składniki mieszam. Jedynie wodę gazowaną dodaję na samym końcu.
Do takich dyniowych gofrów co pasuje? Oczywiście dżem dyniowy. Przepis na niego będę miała dla was już jutro.
A czym zastąpić mąkę pszenna ?
Nie testowałam tego przepisu z inną mąką. Więc nie podpowiem ci niestety.
Wow. Wyszly. A tak sie stresowalam jak robilam, bo probowalam juz roznych, z batata, itp. i zazwyczaj konczylo sie skrobaniem gofrownicy. A te wyszly pyszne. Dzieki. A i zupa dyniowa tez mega. Caly garnek ugotowany.
WOW ale się cieszę.
jaką moc ma Twoja gofrownica?
Nie mam pojęcia. Ale nie jest to sprzęt za miliony monet. Chyba ją kupiliśmy w Biedronce za 50 zł.
Najlepsze jakie jadłam. Niebo w gębie.
a czym mozna zastapic make pszenna, dla bezglutenowca ? 🙂
Nie mam pojęcia. Nie znam się na diecie bezglutenowej.
Ja sie pytam gdzie jest obiecany przepis na dżem? Dynia mi zgnije:)
właśnie pałaszujemy. smakują obłędnie.dziękuję
Próbuję twojego przepisu wieczorem,
Smacznego:)
Zdradzisz jakie smakołyki dyniowe jeszcze będziesz dla nas miała?
Jutro dżem dyniowy. Chciałabym Wam też dać przepis na frytki dyniowe. Zrobiłam ostatnio ciasto ale nie nadawało się do jedzenia. Nawet patrzeć na nie ciężko było, więc przepisu na ciasto nie będzie:)
a jak zastąpię mąkę kukurydzianą? to juz sie nie udadzą czy ma jakiś rozsądny zamiennik?
Możesz zrobić tylko na mące pszennej. Też będą OK.
Czekałam. Jutro robię. Dynia od kilku dni leży i czeka na twój przepis.
Smacznego. Jestem przekonana, że wyjdą pyszne.
pierwsza myśl: zrobiła gofry z jajkiem sadzonym
Nie ty jedna tak pomyślałaś:)