Wskazówka
Jedz 5 posiłków dziennie. Spożywanie posiłków w równych odstępach czasu zapewnia dobre samopoczucie i właściwą ilość wydzielanej insuliny. Zapobiega też skokom poziomu glukozy co hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Owoc granatu to afrodyzjak pełen witamin, bogaty w witaminę A ( beta-karoten), C, E, B3, potas, wapń, żelazo i błonnik pokarmowy. Pestki tego owocu zawierają sporo antyutleniaczy, które eliminują z organizmu szkodliwe wolne rodniki powodujące uszkodzenie komórek.
Składniki
rukola
1/2 opakowania serka ricotta
1 granat
5 pomidorków koktajlowych
SOS: 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek
Koszt: 15 zł
Czas: 10 min
Porcje: 3-4
Oliwę, ocet i miód wlewamy do małego pojemnika i dokładnie mieszamy
rukolę, serek, pestki z granatu i pomidorki układamy na talerzu.
Wszystko polewamy sosem i sałatka gotowa
Wygląda smakowicie, uwielbiam kolorowe pyszności.
Bardzo podoba mi się takie połączenie.
Zdecydowanie takie sałatki czas zabrać ze sobą do pracy. Czas za zmianę nawyków. Powrót do sałatek.
Dzięki za inspirację.
Szkoda, nie mamy granata w lodówce, była by pyszną kolacja. Jutro nadrobimy i czekamy na więcej.
Mój 19 miesięczny synek uwielbia granat:) już nie wspominając o sałatkach, a najbardziej to grecką-oliwki mógłby jeść i jeść;) będziemy korzystać z przepisów bo kilka „wpadło” mi w oko:)
już samo zdjęcie wygląda apetycznie.