Wskazówka

Ciecierzyca to źródło białka i węglowodanów. Zawiera znaczne ilości błonnika,  z dużą ilością frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w ciecierzycy, poprawiają gospodarkę lipidową. Mają dobry wpływ na żołądek, śledzionę i trzustkę.  Ponadto ciecierzyca zawiera kwas foliowy, ryboflawinę, żelazo, wapń, magnez, potas i  fosfor.

cover

Składniki

szklanka ciecierzycy

1 cebula

pomidory w puszce

2 ziemniaki

3-4  ząbki czosnku

sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, suszony lubczyk, natka pietruszki

3 łyżki śmietany

oliwa

Namoczoną ( około 12 godzin w zimnej wodzie) wcześniej ciecierzycę gotujemy w dużym garnku.  Kiedy zrobi się miękka do garnka dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem rozdrabniamy część ciecierzycy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy śmietanę i przyprawy.

DSC_4188

ciecierzyca

podsmażamy-cebulę

garnek-z-zupą

zupa-z-ciecierzycy