Wskazówka
Ciecierzyca to źródło białka i węglowodanów. Zawiera znaczne ilości błonnika, z dużą ilością frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w ciecierzycy, poprawiają gospodarkę lipidową. Mają dobry wpływ na żołądek, śledzionę i trzustkę. Ponadto ciecierzyca zawiera kwas foliowy, ryboflawinę, żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor.
Składniki
szklanka ciecierzycy
1 cebula
pomidory w puszce
2 ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, suszony lubczyk, natka pietruszki
3 łyżki śmietany
oliwa
Namoczoną ( około 12 godzin w zimnej wodzie) wcześniej ciecierzycę gotujemy w dużym garnku. Kiedy zrobi się miękka do garnka dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem rozdrabniamy część ciecierzycy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy śmietanę i przyprawy.
mam pytanie, w jakich garnkach gotujesz te pyszne obiadki? stoje przed wyborem emaliowane czy ze stali nierdzewnej? Bardzo bym Cie prosiła o odpowiedz 🙂
gdzie mozna kupic takie kubki z wąsami? 😉