cover

Kolejny przepis na proste, domowe ciasto, które w każdym domu znika w kilka godzin.  Tym razem w wersji z wiśniami, ale doskonale smakuje też z truskawkami, malinami czy śliwkami.

Składniki

125 g masła

1/3 szklanki cukru brązowego

2 jajka

pół szklanki wiórków kokosowych

4 łyżki śmietany

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

wiśnie

płatki migdałowe

Koszt: 15 zł

Czas:30 minut

Porcje: 15

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka, następnie wiórki kokosowe, śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto wykładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką.  Dodajemy wiśnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut.

DSC_3997

DSC_4003

DSC_4004

ciasto-ucierane-z-wiśniami