Kolejny przepis na proste, domowe ciasto, które w każdym domu znika w kilka godzin. Tym razem w wersji z wiśniami, ale doskonale smakuje też z truskawkami, malinami czy śliwkami.
Składniki
125 g masła
1/3 szklanki cukru brązowego
2 jajka
pół szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki śmietany
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wiśnie
płatki migdałowe
Koszt: 15 zł
Czas:30 minut
Porcje: 15
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka, następnie wiórki kokosowe, śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką. Dodajemy wiśnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut.
A jaka smietana bedzie najlepsza?
Doskonale też smakuje z gruszkami obtoczonymi w wiórkach – super przepis. 3 x już ro robiliśmy 🙂
o mamo. To musi być pyszne.
szklanka a 250 czy 200?
ciasto w piekarniku, nie moge sie doczekac:)
wygląda super, jestem dużym łakomczuchem więc nie przestawaj z tymi przepisami 🙂
Wygląda smakowicie!