Wskazówka

Kasza gryczana to świetna alternatywa dla tradycyjnych składników obiadu, które pojawiają się na naszych stołach. Ziemniaki i biały makaron warto czasem zastąpić właśnie kaszą, która dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych.

Zawiera błonnik i sporo skrobi , która powoli rozkładana jest w organiźmie na glukozę. Po zjedzeniu posiłku z kaszą gryczaną jesteśmy syci dłużej, dlatego szczególnie polecana jest osobom, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jest kaszą z dużą zawartością witamin z grupy B. Bogata w potas,ważny dla prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, fosfor, sód , magnez i cynk. Ułatwia też wchłanianie witaminy C i pomaga wzmocnić naczynia krwionośne.

cover

Składniki

szklanka kaszy gryczanej niepalonej ( zdrowsza od tej prażonej)

natka pietruszki

2 pieczarki

mała cebula

1/2 czerwonej papryki

kawałek białej części pora

kilka suszonych pomidorów

zioła, przyprawy

Koszt: 10 zł

Czas: 25 minut

Porcje: 4

Kaszę gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie kroimy warzywa  i podsmażamy je na odrobinie oliwy

DSC_3349

DSC_3358

dodajemy ulubione przyprawy ( lubczyk suszony, suszona natka pietruszki, zioła, sól, pieprz) i mieszamy warzywa z kaszą

DSC_3364

na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i obiad gotowy.

kasza-gryczana-z-warzywami