Wskazówka
Wprowadzenie do diety suszonych owoców to doskonały sposób na urozmaicenie posiłków i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin.
Składniki
250 g mąki ( mieszam mąkę pełnoziarnistą z białą mąką pszenną)
szczypta soli
30 g cukru brązowego
1/4 kostki masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
suszone owoce ( morele , śliwki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Koszt: 10 zł
Czas: 30 min
Porcje: 20 bułeczek
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy masło, proszek do pieczenia i sól.
Jajko ubijamy z mlekiem i wlewamy do powstałej mieszanki ( zostawiamy kilka łyżek do posmarowania bułek przed pieczeniem). Po dokładnym wymieszaniu składników, wsypujemy do miski pokrojone na małe kawałki suszone owoce. Zagniatamy ciasto.
na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto do grubości około 2 cm. Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem blasze i smarujemy resztą ubitego z mlekiem jajka. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C.
Smacznego!
Pycha!
Mam pytanie,czy moge takie buleczki podac 9 miesiecznej corce. W skladzie jest mleko i maslo.
wyszly przepyszne i przecudowne 😀 i zjedli wszystkie a robilam z 2 porcji 😀
dziękuję
Cieszę się Ola:)
Ymmmm ale tu pyszności wszędzie 🙂
kochana, jutro będę piekła 🙂
jak dotąd wszystkie Twoje inspiracje kulinarne , to pasmo sukcesów… dość że się udają, to jeszcze są.. prze prze pyszne… mniam
pyszności
pozdrawiamy
Jola cieszę się bardzo
A można użyć tylko mąki żytniej?