Nie robię przetworów. Nie żeby mi się nie chciało… no dobrze, nie chce mi się. Nie lubię tego całego bałaganu, który towarzyszy  robieniu dżemów, soków, sałatek, przecierów. Ale moje dziei kochają pyszne naleśniki na słodko, tosty z dżemem, a ja lubię im dogadzać. Wymyśliłam więc, że taki domowy dżem mogę robić raz w tygodniu. Tym bardziej, że zrobienie go, bez konieczności pasteryzowania zajmuje mi 10 minut, jeśli używam świeżych owoców i max. 15 minut, gdy dżem robię z owoców mrożonych. Nie dodaję niezdrowych zagęszczaczy, ogromnej ilości cukru. Tego smaku nie da się podrobić. Jest pyszny.

Możecie użyć właściwie każdego rodzaju miękkich owoców. Malin, porzeczek, agrestu, truskawek, borówek. A np. dodając banana zmniejszycie ilość miodu.

Składniki na mój dzisiejszy dżem:

np. garść malin

garść porzeczek

garść truskawki

garść agrestu

2 łyżeczki mąki ziemniaczanek

2 łyżki wody

miód

domowy dzem przepis

  1. Wszystkie owoce wrzucamy do rondelka. Jeśli używamy owoców mrożonych, rozmrażamy je gotując około 5 minut pod przykryciem.
  2. Owoce delikatnie miksujemy. Ale nie na gładką masę!! Robimy to tylko po to, żeby skrócić czas gotowania, a tym samym zmniejszyć utratę witamin z owoców.
  3. Przykrywamy rondelek i  gotujemy jeszcze przez 7 minut.
  4. 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mieszankę wlewamy do owoców i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje.
  5. Gotowe!

dzem domowyszybki dzem

Dżem można przechowywać w lodówce 3-4 dni.