Ciasto ze śliwkami lubi chyba każdy. Ja osobiście uwielbiam, więc czekam cały rok, kiedy zacznie się sezon na śliwki węgierki. I on już się zaczął, więc w mojej kuchni zaczyna pachnieć powidłami i najlepszym na świecie szybkim ciastem ze śliwkami. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a dysponujecie 10 minutami, to wyjmujcie składniki i zabierajcie się za pieczenie.
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki ciepłego masła
dwa jajka
dwie łyżki cukru wanilinowego
dwie łyżki śmietany
wiórki kokosowe
cukier puder
śliwki węgierki ( około 1/2 kg)
2-3 jabłka
1 banan
2 łyżki galaretki pomarańczowej
3 łyżki brązowego cukru
Opcjonalnie:
porzeczki czerwone, borówki amerykańskie, czereśnie.
- Do rondelka wrzucamy pokrojone na małe kawałki śliwki, jabłka i banana, dolewamy 1 łyżkę wody i gotujemy przez około 3-5 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania owoców dodajemy dwie łyżki galaretki pomarańczowej.
- W tym czasie zarabiamy ciasto. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę zwykłą i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, śmietanę, masło pokrojone w kostkę i jajka. Przez kilka minut zarabiamy ciasto ręką, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta rozgniatamy za pomocą palców na dnie tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Warstwę ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
- Na tym układamy warstwę owoców, które rownież posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wiórkach rozkruszamy pozostałą część ciasta. Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Po 25 minutach temperaturę obniżamy do 180 °C i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut, albo do uzyskania złocistego koloru kruszonki.
Wskazówki:
- zarobione ciasto może leżeć w lodówce nawet cały dzień. Możecie zarobić je rano, a wieczorem mieć ciepłe ciasto ze śliwkami, kiedy wieczorem przyjdą goście.
Pieczecie? Dajcie znać w komentarzu. Zawsze jest mi miło, kiedy ktoś poklepie mnie po plecach i powie „Dobra robota Kinga”.
Mam pytanie: galaretkę dodajemy jako proszek? Czy dwie łyżki galaretki w formie galaretki?
Dodajemy proszek.
3/4 kostki masła 200 g czy 250 g? Wygląda przepysznie?
a jaka wielkość tortownicy? 🙂
25 cm
Zrobiłam z malinami i to chyba nie był dobry pomysł bo nie zagęściłam niczym owoców. Ale kruszonka wyszła pierwsza klasa
Maliny będą świetne do ciasta ucieranego. Przepis na niego jest też na blogu.
piecze się.
Już czuję ten zapach:)
upiekłam i potwierdzam że jest bardzo dobre. Dodałam zamiast galaretki odrobinę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia owoców.
JA ostatnio wymyśliłam, żeby mąką ziemniaczaną zagęścić domowy dżem. Właśnie chciałabym jutro opublikować na blogu przepis na niego bo jest przepyszny.
Jak dokładnie robisz kruszonkę? Bo ja ucieram na tarce i nie wygląda tak okazale jak twoja.
Ciasto formuję w kilkę i odrywam sporej wielkości kawałki, które układam na owocach.
Bez jabłek mogę zrobić? Nie mam i nie mam ochoty na wyprawę do sklepu.
Jasne, że tak. Właściwie z wszystkimi owocami takie ciasto świetnie smakuje.
pycha. Zniknęło w kilka godzin.
Ciesze się bardzo:)
Za tydzień co pieczemy?
Może rogaliki albo muffinki czekoladowe według przepisu mojego męża. Chyba te drugie.
Wyszło przepyszne ?
Bo to przepis idealny. Nie może nie wyjść.
Ja dzisiaj zrobiłam z rabarbarem i jest przepyszne..
Też planuę robić bo wreszcie dojechał rabarbar:)
Super, będzie pieczone! ?
Ostrzegam: znika tak szybko, jak szybko się je robi.
Ile procentowa ta smietana? I zamiast kukurydzianej może być ryżowa? Pozdrawiam ?
Śmietana 12% lub 18%. Jesli nie masz to możesz nawet użyć jogurtu. Z mąki ryżowej nie piekłam, więc prawdę mówiąc nie wiem.
Jutro zrobię, dzięki za przepis?
proszę bardzo
Upieczone i nawet wyszło takie ładne jak twoje. Mistrz cukiernictwa ze mnie się robi, troch za twoją sprawą:)
Ciesze się. Za tydzień pieczemy chyba muffinki czekoladowe.
Na jutro miałam zaplanowaną pavlovę ale chyba skuszę się na to ciacho ?
Jedno i drugie pyszne więc ja bym zrobiła dwa:)
Nie wiem czy mi dziecię da tyle wolności ?
Wygląda przepysznie ?
Czy próbowałaś robić to ciasto z innymi owocami?
Jasne, że tak. Właściwie z każdymi owocami będzie pyszne. Tylko dobrze każde owoce delikatnie poddusić.
twoje ciasta zawsze mi wychodzą przepyszne to i tym razem nie będzie inaczej. Mój małżonek wczoraj zapytał co na wen weekend piecze ladygugu. Już wiem co mu odpowiedzieć
To może oznaczać tylko jedno. Świetnie pieczesz ciasta. Jesteś dobrą kurą domową:). Ps: pozdrów męża.
Chyba czytam ci w myślach bo dzisiaj przytaszczyłam do domu 2 kilo śliwek. Pieczemy.
No i ekstra. Jeszcze daj znać jak ci wyszło.
A ten banan to do ciasta cxy jak ? 🙂
Przygotowujesz go razem ze śliwkami i jabłkiem.
Kinguś czy to jest ciasto bez cukru?
Właściwie to z cukrem bo jest przecież galaretka, a ona jest słodka:). Jest też cukier, którym posypujemy ciasto przed pieczeniem. Dodatkowo przecież dodamy słodkiego banana. Zobaczysz, będzie słodkie.
A cukier?
A bez cukru nie da rady?
nie dodajemy cukru?
Nie więcej niż w przepisie.
Tak bez cukru? Czy zapomniałaś?
Czasem o czymś zapominam, ale nie tym razem. Dodaj tyle cukru ile w przepisie. Będzie pyszne, obiecuję.
Fajne ale po co ten banan? Nie moge doczytac?
żeby nie dodawać cukru. To najprostszy sposób na dosłodzenie innych owoców.
A ile tej mąki?
Matko. Zapomniałam. Już uzupełnione.