Ciasto ze śliwkami lubi chyba każdy. Ja osobiście uwielbiam, więc czekam cały rok, kiedy zacznie się sezon na śliwki węgierki. I on już się zaczął, więc w mojej kuchni zaczyna pachnieć powidłami i najlepszym na świecie szybkim ciastem ze śliwkami. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a dysponujecie 10 minutami, to wyjmujcie składniki i zabierajcie się za pieczenie.

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 kostki ciepłego masła

dwa jajka

dwie łyżki cukru wanilinowego

dwie łyżki śmietany

wiórki kokosowe

cukier puder

śliwki węgierki ( około 1/2 kg)

2-3 jabłka

1 banan

2 łyżki galaretki pomarańczowej

3 łyżki brązowego cukru

Opcjonalnie:

porzeczki czerwone, borówki amerykańskie, czereśnie.

  1. Do rondelka wrzucamy pokrojone na małe kawałki śliwki, jabłka i banana, dolewamy 1 łyżkę wody i gotujemy przez około 3-5 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania owoców dodajemy dwie łyżki galaretki pomarańczowej.
  2. W tym czasie zarabiamy ciasto. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę zwykłą i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, śmietanę, masło pokrojone w kostkę i jajka. Przez kilka minut zarabiamy ciasto ręką, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta rozgniatamy za pomocą palców na dnie  tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Warstwę ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
  4. Na tym układamy warstwę owoców, które rownież posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wiórkach rozkruszamy pozostałą część ciasta. Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Po 25 minutach temperaturę obniżamy do 180 °C i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut, albo do uzyskania złocistego koloru kruszonki.

szybkie ciasto

Wskazówki:

  • zarobione ciasto może leżeć w lodówce nawet cały dzień. Możecie zarobić je rano, a wieczorem mieć ciepłe ciasto ze śliwkami, kiedy wieczorem przyjdą goście.

ciasto z wegierkami

Pieczecie? Dajcie znać w komentarzu. Zawsze jest mi miło, kiedy ktoś poklepie mnie po plecach i powie „Dobra robota Kinga”.