Ciasto ze śliwkami w kilka minut

50

Ciasto ze śliwkami lubi chyba każdy. Ja osobiście uwielbiam, więc czekam cały rok, kiedy zacznie się sezon na śliwki węgierki. I on już się zaczął, więc w mojej kuchni zaczyna pachnieć powidłami i najlepszym na świecie szybkim ciastem ze śliwkami. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a dysponujecie 10 minutami, to wyjmujcie składniki i zabierajcie się za pieczenie.

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 kostki ciepłego masła

dwa jajka

dwie łyżki cukru wanilinowego

dwie łyżki śmietany

wiórki kokosowe

cukier puder

śliwki węgierki ( około 1/2 kg)

2-3 jabłka

1 banan

2 łyżki galaretki pomarańczowej

3 łyżki brązowego cukru

Opcjonalnie:

porzeczki czerwone, borówki amerykańskie, czereśnie.

  1. Do rondelka wrzucamy pokrojone na małe kawałki śliwki, jabłka i banana, dolewamy 1 łyżkę wody i gotujemy przez około 3-5 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania owoców dodajemy dwie łyżki galaretki pomarańczowej.
  2. W tym czasie zarabiamy ciasto. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę zwykłą i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, śmietanę, masło pokrojone w kostkę i jajka. Przez kilka minut zarabiamy ciasto ręką, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta rozgniatamy za pomocą palców na dnie  tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Warstwę ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
  4. Na tym układamy warstwę owoców, które rownież posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wiórkach rozkruszamy pozostałą część ciasta. Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Po 25 minutach temperaturę obniżamy do 180 °C i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut, albo do uzyskania złocistego koloru kruszonki.

szybkie ciasto

Wskazówki:

  • zarobione ciasto może leżeć w lodówce nawet cały dzień. Możecie zarobić je rano, a wieczorem mieć ciepłe ciasto ze śliwkami, kiedy wieczorem przyjdą goście.

ciasto z wegierkami

Pieczecie? Dajcie znać w komentarzu. Zawsze jest mi miło, kiedy ktoś poklepie mnie po plecach i powie „Dobra robota Kinga”. 

50 komentarzy

  1. Matkap on

    Zrobiłam z malinami i to chyba nie był dobry pomysł bo nie zagęściłam niczym owoców. Ale kruszonka wyszła pierwsza klasa

  2. Eliska on

    upiekłam i potwierdzam że jest bardzo dobre. Dodałam zamiast galaretki odrobinę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia owoców.

    • JA ostatnio wymyśliłam, żeby mąką ziemniaczaną zagęścić domowy dżem. Właśnie chciałabym jutro opublikować na blogu przepis na niego bo jest przepyszny.

  3. Krystyna on

    Jak dokładnie robisz kruszonkę? Bo ja ucieram na tarce i nie wygląda tak okazale jak twoja.

  4. Bez jabłek mogę zrobić? Nie mam i nie mam ochoty na wyprawę do sklepu.

  5. Aneta K on

    Ile procentowa ta smietana? I zamiast kukurydzianej może być ryżowa? Pozdrawiam 😁

    • Śmietana 12% lub 18%. Jesli nie masz to możesz nawet użyć jogurtu. Z mąki ryżowej nie piekłam, więc prawdę mówiąc nie wiem.

  6. Aniela on

    Upieczone i nawet wyszło takie ładne jak twoje. Mistrz cukiernictwa ze mnie się robi, troch za twoją sprawą:)

  7. Na jutro miałam zaplanowaną pavlovę ale chyba skuszę się na to ciacho 😊

  8. Wygląda przepysznie 😍
    Czy próbowałaś robić to ciasto z innymi owocami?

  9. Kaśka on

    twoje ciasta zawsze mi wychodzą przepyszne to i tym razem nie będzie inaczej. Mój małżonek wczoraj zapytał co na wen weekend piecze ladygugu. Już wiem co mu odpowiedzieć

    • To może oznaczać tylko jedno. Świetnie pieczesz ciasta. Jesteś dobrą kurą domową:). Ps: pozdrów męża.

  10. Malina on

    Chyba czytam ci w myślach bo dzisiaj przytaszczyłam do domu 2 kilo śliwek. Pieczemy.

    • Właściwie to z cukrem bo jest przecież galaretka, a ona jest słodka:). Jest też cukier, którym posypujemy ciasto przed pieczeniem. Dodatkowo przecież dodamy słodkiego banana. Zobaczysz, będzie słodkie.

Odpowiedz