Chlebek bananowy w 10 minut. Tak, potwierdzam to da się zrobić. I sama nie wiem, czy to zasługa mojego lenistwa, czy ten przepis jest tak banalnie prosty. Do przygotowania mojego chlebka bananowego nie potrzebujecie zaawansowanych sprzętów kuchennych. Wystarczy miska, widelec i łyżka. A na etapie pieczenia przyda się blaszka na ciasto i piekarnik. To zaczynamy. Bo czas leci…
Do przygotowania chlebka bananowego będziesz potrzebować:
4 dojrzałych bananów
szczypty soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajek
garści posiekanych migdałów
150 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
150 g płatków owsianych górskich
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (nierafinowanego)
Chlebek bananowy
Banany rozgniatamy za pomocą widelca, do miski wsypujemy proszek do pieczenia, sól, orzechy, mąkę, płatki owsiane, wbijamy jajka i wlewamy roztopiony olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być mokre, lekko lejące. Jeśli właśnie takie Wam wyszło, możecie przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, którą następnie należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Pieczemy przez około godzinę (albo do suchego patyczka).
Mówiłam, że będzie szybko. Jeśli do tej pory myślałyście, że moja szarlotka jest najszybszym ciastem na świecie, to teraz już wiecie, że jednak nie jest. Smacznego!
Generalnie to ja nie lubię ciasta bananowego ale zrobiłam. Bo z płatkami owsianymi, bo z mąką pełnoziarnistą, bo bez cukru. Taki „że niby fit” ? jest genialny. Pyszny. Będę robić.
Ale ekstra. Cieszę się, że cię przekonałam.
A wiesz, że zrobię? 🙂
A bardzo proszę. Smacznego:)
Raz mi wyszedł zakalec, ale to z przepisu mojej siory ktora i tak go nigdy nie piekla hehe
Mam pytanie. A można dodać zwykły olej np. Zepakowy bo mój tato nie lubi nic z kokosem.
Można, dziewczyny w komentarzach o tym pisały, ale nie wiem ile.
uwielbiam ciasto bananowe, moj hit ostatnio
Kinga, niewiem jak to ciasto ,ale twoj sernik wymiata. !!!!
mam zalegosci moja droga, musze upiec wszytskie te twoje ostatnie wypieki, ale czasu nie ma oj brak calkowity.
Mam smaka, jutro koniecznie smaruje wiec brytwanke, a moja rodzina jak sie dowie oszalaje.
Robię z podobnego przepisu, ale bez migdalow i platkow owsianych 🙂
Myślisz że jak zamiast oleju dam masło bedzie ok ?
Robiłam wiele twoich przepisów, ale rogalików już nigdy więcej.
Wyobraź sobie że tak posmakowały moim domownikom że rozeszły sie w pół godziny i nie zdarzyly poczekac do przyjscia gosci.
Juz nie probuje wiecej twoich przepisow bo sa zbyt dobre;)
znam ten przepis, ciasto wychodzi rewelacja
banany maja byc dojrzałe?
Robię!
Jak zresztą każde co tu na blogu u Ciebie 🙂
Twoja Szarloteczka też jest mega.
nie mogę się już go doczekać.
Świetny przepis. Wypróbowałam z razową mąką orkiszową. Następnym razem dodam jednak przyprawy bo w smaku wyszedł powiedzmy nijaki. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam chlebek bananowy i podoba mi się, że to jest taka wersja fit, bo zazwyczaj widuję w przepisach masę pszennej mąki i cukier… A tu tak miło 🙂 Na pewno zrobię, brakuje mi w zasadzie tylko migdałów!
Ja również upiekłam wczoraj, pyszny i rzeczywiście robi się błyskawicznie!
Szkoda że aż godzine musi sie piec, zaraz zaczynam robic, nie moge sie doczekac, ta godzina bedzie jak wiecznosc 😉
Zrobiłam wczoraj ale bez migdałów bo nie przepadamy w domu, ale wyszło pyszne. super dzieki za inspiracje.
Jesteś niesamowita! Dzięki Ci za te przepisy !
masz moze cos z jablkiem i cynamonem, moj maz kocha takie przepisy, ale szarlotke juz robilam wiec mysle nad czyms innym 🙂
z pelnoziarnistej maki chyba nie wyjdzie takie dobre ciasto jak z pszennej ?
co to za dzem ? dzem czy nie dzem?
znam wiele ciast ale te z bananen zawsze sa super bo nie sa slodkie, banan zastapi super cukier, dla mnie bomba
Może uda mi się dzisiaj zrobić jak dzieci pojda wieczorem spac 🙂 dzieki
szkoda że nie mam w domu jajek, bo bym juz dziś zrobiła, musze najpierw isc do sklepu, a pojde do sklepu jak maz wroci z pracy czyli gdzies o 19 🙁
Wygląda bardzo smacznie i jestem bardzo ciekawa smaku, nigdy jeszcze nie jadłam chyba takiego chlebka.
w weekend musze odpalic piekarnik :]
Mimo iż na kazdym przepisie podany jest czas piueczenia, ja zawsze mam wykalaczke ktorej nie zawaham sie uzyc i sprawdzam 🙂
Myślisz że jak go poleję czekoladą będzie smaczny ?
Z czym go można jeść?
ZROBIŁAM ! I MI WYSZŁO 🙂 PIERWSZY RAZ COŚ MI WYSZŁO 🙂 JARAM SIĘ.
Tak lubię te twoje przepisy ze chetnie wyprobuje i ten.
Przepraszam że zapytam, ale masz jakis przepis na tort?
Muszę zrobić dla męża jakaś nowością go zaskoczę.
Super, ciasto bananowe uwielbiam to i chlebek na pewno pyszny, czekam tylko aż dziecko da mi te 10 minut czasu haha 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jak myślisz czy wyjdzie jak jajka zastąpię siemieniem lnianym?
Tak, ostatnio gdzieś w Internecie widziałam, że można dodać zamiast jajek siemię. Więc możesz śmiało robić.
robię jutro, jeszcze tylko oleju brakuje, skonczyl sie
Lubię takie szybkie ciasta.
Właśnie mi przypomniałaś że ja też kiedyś robiłam taki chlebek, ale mi nie wyszedł i już więcej się za niego nie biorę.
i ten zapach w domu ymmmm
Uwielbiam go jesc na sniadanie, ale nie zawsze mam czas zeby go zrobic upiec i jeszcze zjesc, dlatego kilka razy udało mi sie w sobote, troszke inny przepis ale rownie dobry.
rewelacyjnie wyglada, ciekawe jak smakuje, ale to juz dowiem sie jutro 🙂
Mam tez podobny przepis ale z mniejsza iloscia skladnikow, jeszcze szybszy jest.
to taki przepis idealny dla mnie 🙂
Wygląda pysznie ? już wysłałam męża po olej kokosowy i tez się zabieram za pieczenie ?
Nie napracujesz się. Bardziej mąż w drodze do sklepu:). Smacznego.
Pieczemy do „mokrego” patyczka? <3 😀
Dziewczyny już mi pisały o tym patyczku. To nowoczesna metoda. Nie słyszałaś:)?