Chlebek bananowy w 10 minut. Tak, potwierdzam to da się zrobić. I sama nie wiem, czy to zasługa mojego lenistwa, czy ten przepis jest tak banalnie prosty. Do przygotowania mojego chlebka bananowego nie potrzebujecie zaawansowanych sprzętów kuchennych. Wystarczy miska, widelec i łyżka. A na etapie pieczenia przyda się blaszka na ciasto i piekarnik. To zaczynamy. Bo czas leci…

Do przygotowania chlebka bananowego będziesz potrzebować:

4 dojrzałych bananów

szczypty soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajek

garści posiekanych migdałów

150 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej

150 g płatków owsianych górskich

4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (nierafinowanego)

Chlebek bananowy

Banany rozgniatamy za pomocą widelca, do miski wsypujemy proszek do pieczenia, sól, orzechy, mąkę, płatki owsiane, wbijamy jajka i wlewamy roztopiony olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być mokre, lekko lejące. Jeśli właśnie takie Wam wyszło, możecie przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, którą następnie należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 °C.  Pieczemy przez około godzinę (albo do suchego patyczka).

chlebek bananowy
chleb bananowyMówiłam, że będzie szybko. Jeśli do tej pory myślałyście, że moja szarlotka jest najszybszym ciastem na świecie, to teraz już wiecie, że jednak nie jest. Smacznego!