Przepis na chlebek bananowy dla leniwych (w 10 minut)

50

Chlebek bananowy w 10 minut. Tak, potwierdzam to da się zrobić. I sama nie wiem, czy to zasługa mojego lenistwa, czy ten przepis jest tak banalnie prosty. Do przygotowania mojego chlebka bananowego nie potrzebujecie zaawansowanych sprzętów kuchennych. Wystarczy miska, widelec i łyżka. A na etapie pieczenia przyda się blaszka na ciasto i piekarnik. To zaczynamy. Bo czas leci…

Do przygotowania chlebka bananowego będziesz potrzebować:

4 dojrzałych bananów

szczypty soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajek

garści posiekanych migdałów

150 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej

150 g płatków owsianych górskich

4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (nierafinowanego)

Chlebek bananowy

Banany rozgniatamy za pomocą widelca, do miski wsypujemy proszek do pieczenia, sól, orzechy, mąkę, płatki owsiane, wbijamy jajka i wlewamy roztopiony olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być mokre, lekko lejące. Jeśli właśnie takie Wam wyszło, możecie przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, którą następnie należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 °C.  Pieczemy przez około godzinę (albo do suchego patyczka).

chlebek bananowy
chleb bananowyMówiłam, że będzie szybko. Jeśli do tej pory myślałyście, że moja szarlotka jest najszybszym ciastem na świecie, to teraz już wiecie, że jednak nie jest. Smacznego!

50 komentarzy

  1. Agnieszka on

    Mam pytanie. A można dodać zwykły olej np. Zepakowy bo mój tato nie lubi nic z kokosem.

  2. mam zalegosci moja droga, musze upiec wszytskie te twoje ostatnie wypieki, ale czasu nie ma oj brak calkowity.

  3. krisza on

    Mam smaka, jutro koniecznie smaruje wiec brytwanke, a moja rodzina jak sie dowie oszalaje.

  4. lolita on

    Robię z podobnego przepisu, ale bez migdalow i platkow owsianych 🙂

  5. Robiłam wiele twoich przepisów, ale rogalików już nigdy więcej.
    Wyobraź sobie że tak posmakowały moim domownikom że rozeszły sie w pół godziny i nie zdarzyly poczekac do przyjscia gosci.
    Juz nie probuje wiecej twoich przepisow bo sa zbyt dobre;)

  6. Świetny przepis. Wypróbowałam z razową mąką orkiszową. Następnym razem dodam jednak przyprawy bo w smaku wyszedł powiedzmy nijaki. Pozdrawiam 🙂

  7. Uwielbiam chlebek bananowy i podoba mi się, że to jest taka wersja fit, bo zazwyczaj widuję w przepisach masę pszennej mąki i cukier… A tu tak miło 🙂 Na pewno zrobię, brakuje mi w zasadzie tylko migdałów!

  8. ewelina on

    Szkoda że aż godzine musi sie piec, zaraz zaczynam robic, nie moge sie doczekac, ta godzina bedzie jak wiecznosc 😉

  9. jowita on

    Zrobiłam wczoraj ale bez migdałów bo nie przepadamy w domu, ale wyszło pyszne. super dzieki za inspiracje.

  10. izabela on

    masz moze cos z jablkiem i cynamonem, moj maz kocha takie przepisy, ale szarlotke juz robilam wiec mysle nad czyms innym 🙂

  11. z pelnoziarnistej maki chyba nie wyjdzie takie dobre ciasto jak z pszennej ?

  12. jagoda on

    znam wiele ciast ale te z bananen zawsze sa super bo nie sa slodkie, banan zastapi super cukier, dla mnie bomba

  13. madziak on

    Może uda mi się dzisiaj zrobić jak dzieci pojda wieczorem spac 🙂 dzieki

  14. moniaj on

    szkoda że nie mam w domu jajek, bo bym juz dziś zrobiła, musze najpierw isc do sklepu, a pojde do sklepu jak maz wroci z pracy czyli gdzies o 19 🙁

  15. sylwia on

    Wygląda bardzo smacznie i jestem bardzo ciekawa smaku, nigdy jeszcze nie jadłam chyba takiego chlebka.

  16. lusinkaj on

    Mimo iż na kazdym przepisie podany jest czas piueczenia, ja zawsze mam wykalaczke ktorej nie zawaham sie uzyc i sprawdzam 🙂

  17. ZROBIŁAM ! I MI WYSZŁO 🙂 PIERWSZY RAZ COŚ MI WYSZŁO 🙂 JARAM SIĘ.

  18. Super, ciasto bananowe uwielbiam to i chlebek na pewno pyszny, czekam tylko aż dziecko da mi te 10 minut czasu haha 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Tak, ostatnio gdzieś w Internecie widziałam, że można dodać zamiast jajek siemię. Więc możesz śmiało robić.

  19. natalia on

    Właśnie mi przypomniałaś że ja też kiedyś robiłam taki chlebek, ale mi nie wyszedł i już więcej się za niego nie biorę.

  20. justna on

    Uwielbiam go jesc na sniadanie, ale nie zawsze mam czas zeby go zrobic upiec i jeszcze zjesc, dlatego kilka razy udało mi sie w sobote, troszke inny przepis ale rownie dobry.

  21. rewelacyjnie wyglada, ciekawe jak smakuje, ale to juz dowiem sie jutro 🙂

  22. Mam tez podobny przepis ale z mniejsza iloscia skladnikow, jeszcze szybszy jest.

  23. Wygląda pysznie 😀 już wysłałam męża po olej kokosowy i tez się zabieram za pieczenie 😉

Odpowiedz