Pizzowe muszelki to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Już sama nazwa powoduje, że chętniej zjadają zawartość talerza. Z tymi muszelkami jest trochę tak jak z zupą z zielonego groszku. Wiadomo, że krem z groszku niewiele dzieci lubi, ale już zupę Shreka zjadają chętniej.

Danie jest przepyszne, smakuje nie tylko dzieciom, ale dorośli też zawsze proszą o dokładkę.

Składniki:

15-20 szt makaronu muszle ( do kupienia w większości marketów, często można je też spotkać w małych sklepikach)

3 kabanosy lub minipepperoni (niestety nie znalazłam minipepperoni z dobrym składem, więc użyłam kabanosa)

Oliwa z oliwek

1 opakowanie serka ricotta

130 g sera żółtego w kostce (np. gouda lub mozarella)

Zioła prowansalskie

400 ml passaty pomidorowej

Sól, pieprz

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 
  2. W wysokiej misce mieszamy farsz: serek ricotta, utarty na tarce ser żółty i plasterki kabanosa. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
  3. Ugotowane muszelki wypełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wcześniej wlaliśmy passatę pomidorową.
  4. Makaron smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy 10 minut. 

Przepis pochodzi z mojego eBooka: Obiad w 15 minut. Szybkie obiady na cały miesiąc: KLIK.