Kto nie lubi tego długiego makaronu, niech pierwszy rzuci kamień. Moja rodzina go uwielbia, dlatego staram się przyrządzać go w taki sposób, żeby był jeszcze bardziej „deliszys”. 

A jeśli ma być „deliszys”, to dobrym przepisem, na którym warto bazować przygotowując spaghetti może być ten od samego lorda kuchni Gordona Ramsaya. Znacie tego gościa z programów kulinarnych jak „Piekielna kuchnia” czy „Kuchenne koszmary”. Ale jeśli on coś ugotuje, to jest to ewidentnie niebo w gębie. Mam nadzieję, że moje spaghetti bolognese chociaż w połowie jest tak dobre jak jego własne. 

Składniki na spaghetti bolognese

skladniki na spaghetti

– 1 duża marchewka

– 2 cebule

– 2 duże ząbki czosnku

– łyżka suszonego oregano

– sól

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1/2 kg mięsa mielonego

– ok 1,5 puszki pomidorów (używam własnych zamrożonych, które wcześniej podsmażyłam w rondelku)

– ok. 1/2 szklanki wina

– ok. 5 łyżek mleka

– ok. 4 łyżki sosu Worcestershire – kosztuje około 15 zł

spaghetti gordona ramseya
spaghetti jakie pomidory
sos worcestershireMarchewkę i cebulę zetrzyjcie na tarce i podsmażcie na patelni z odrobiną oleju. Po kilku minutach dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę.  Póżniej dodajcie sól i oregano. Po kolejnych kilku minutach wrzucacie mięso, koncentrat (koniecznie bezpośrednio na rozgrzaną patelnię), wlewacie czerwone wino i mieszacie. Po odparowaniu alkoholu, dodajecie pomidory i sos Worcestershire, który podbije smak i nada ciemniejszego koloru potrawie. Na koniec wlewacie mleko i gotowe.

spaghetti przepis
A dla tych, którzy lubią, jak ktoś przy gotowaniu prowadzi ich za rękę mam filmik: Przepis na Spaghetti Gorsona Ramseya. 

spaghetti przepis

Smacznego!