Placki jakie są – każdy widzi. A jednak placki plackom nierówne. Zwłaszcza takie z kaszy. No bo kto to widział kaszę w takim wydaniu? 

Wierzcie mi, to jest naprawdę strzał w dziesiątkę. Nikt nie marudzi przy stole, kiedy na talerze wjeżdżają placuszki z kaszy jaglanej. Robi się je szybko, więc po zrobieniu placków możecie iść się smażyć same… plackiem na ogrodzie czy tam balkonie.

Składniki:

kasza jaglana (jeden woreczek)

mleko

mąka ( np. ryżowa, migdałowa lub pszenna)

2 jajka

olej kokosowy

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Mieszamy ugotowaną kaszę jaglaną,  jajka, mąkę i mleko. Ilość tych dwóch ostatnich składników dajemy na oko aż zobaczymy, że konsystencja jest odpowiednia (ciasto ma być gęste jak na racuchy).
  3. Nakładamy równe porcje na patelnię i smażymy na oleju kokosowym.
  4. Podajemy np. z twarożkiem wymieszanym z rodzynkami, posłodzonym miodem i z domową konfiturą.

placki z kaszy jaglanej

Gotowe!