Wskazówka

Słodkie, mocno przetworzone płatki śniadaniowe zastąp domową granolą.

cover

Moja granola to pomysł na ekspresowy posiłek. Świetnie smakuje podana na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Może być zdrowym odpowiednikiem dla ciastek lub chipsów, chrupanych przed telewizorem. Nigdy nie przygotowuje się specjalnie do jej przyrządzenia, bo wykorzystuję składniki, które akurat mam w domu, więc jej smak za każdym razem jest inny.  Możliwości jest wiele, możecie dodać składniki, które lubicie, pomijając te, które w gotowym musli Wam nie smakują. Jeśli lubicie chrupać, zamiast szybkiego połączenia składników na patelni, włóżcie całość na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.  Taka przekąska zabrana na spacer do parku, doda energii nie tylko mamie, ale również dziecku.

Składniki:

suszone owoce ( żurawina, śliwki, morele)

orzechy

pestki słonecznika

płatki owsiane

wiórki kokosowe

otręby pszenne

świeże owoce

sok z pomarańczy

miód

( można też dodać: migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, cynamon)

Czas: 10-15 min

Koszt: 20 zł

Porcje: 4

DSC_1792

Suszone owoce i orzechy siekamy na spore kawałki

DSC_1805

składniki wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z pomarańczy i miód

DSC_1811

podgrzewamy chwilę żeby miód połączył ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy świeże owoce

GOTOWE

DSC_1816