Nawet największe niejadki chętnie jedzą zupy, dlatego warto szukać nowych przepisów, które na jednym talerzu dostarczą dziecku maksymalną ilość wartości odżywczych.

Zupa z soczewicy, to źródło białka roślinnego, witaminy C, PP i witamin z grupy B. Obecne w soczewicy wapń i fosfor to budulec dla kości. Soczewica jedzona w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.

Czas przygotowania: 30 minut

Dla dzieci od 12 miesiąca życia

Składniki

3/4 szklanki soczewicy czerwonej

pomidory w puszce

łyżeczka soku z cytryny

2 cebule

1,5 litra wody

natka pietruszki

3 łyżki oleju

szczypta soli

zupa-z-soczewicy

Przygotowane zupy zaczynamy od posiekania cebuli

DSC_9259

cebule wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę i trochę wody. Kiedy zrobi się miękka dodajemy pozostałe składniki

DSC_9262

do garnka wkładamy soczewicę, pomidory, sól, wodę i sok z cytryny

DSC_9267

wszystko gotujemy około 20 minut

DSC_9273Smacznego!

DSC_9282