Światowy Dzień Pieczenia 2015 – Konkurs „Kurierzy Kasi”

35

Każdego dnia okazujemy swoim bliskim jak bardzo nam na nich zależy. Ale zdarza się też, że w natłoku obowiązków zapominamy o tym, ile dla nas znaczą. Mąż, żona, dziecko, mama, tata, koleżanka z pracy, przyjaciółka. Czy w ostatnim czasie mieliście okazję powiedzieć lub pokazać, że dzięki nim wasze życie jest bardziej kolorowe, łatwiejsze, pełniejsze?

Zachęcam was do wzięcia udziału w słodkiej akcji  z okazji  Światowego Dnia Pieczenia.  Ja dołączyłam do niej już rok temu. W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich. Niezależnie od tego, czy będą piec dla swoich przyjaciół, rodziny czy współpracowników, z pewnością będzie to przepyszna okazja do celebrowania najcenniejszych relacji. Taki słodki, niezwykle miły gest, który osłodzi wam życie.

KONKURS

Dołączając do akcji możecie wziąć udział w konkursie „Kurierzy Kasi”. Wybierzcie ulubiony przepis na pyszne ciasto, którym obdarujecie ukochaną osobę.  17 maja Kurierzy Kasi dostarczą słodkie wypieki prosto w ręce waszych bliskich.

Do wygrania 3 roboty planetarne marki Philips i usługa dowiezienia darmowo ciasta dla  50 osób!

Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj:

Kurierzy Kasi

A to truskawkowe szaleństwo, które w ramach Światowego Dnia Pieczenia upiekłam dla mojej rodziny.

20150509-DSC_9631Do przygotowania ciasta wykorzystałam robot planetarny Philips, który wy możecie wygrać w konkursie. Ubił za mnie piane, wyrobił ciasto. Szkoda, że nie włożył za mnie ciasta do piekarnika.

20150509-DSC_9549

Składniki

kruszonka

370 g mąki

szczypta soli

170 g Kasi

80 g cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

piana

3 białka, 2 łyżki cukru

+

½ kg truskawek

2-3 łyżki masła

Przesianą mąkę łączymy z solą, proszkiem, do pieczenia, cukrem, żółtkami i Kasią. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.

20150509-DSC_9561
20150509-DSC_9641W tym czasie łączymy białka z cukrem i ubijamy sztywną pianę.

20150509-DSC_9652
20150509-DSC_9700

Truskawki łączymy z roztopionym masłem.

20150509-DSC_9714
Na dno formy do ciasta ucieramy połowę schłodzonego ciasta, na nim układamy truskawki i rozprowadzamy ubitą pianę. Wszystko przykrywamy pozostałą częścią ciasta.

20150509-DSC_9742
20150509-DSC_9757
20150509-DSC_9778Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C. Pieczemy około 30-40 minut.

20150509-DSC_9783
Gotowe!

20150509-DSC_9842
20150509-DSC_9822

Oprócz mnie, słodkie wyzwanie podjęli: Fashionelka, Nishka, Zuch rysuje, mniammniam.pl

Zobaczcie co upiekli.

Sukienka Lenki: MaLini

Post powstał w ramach współpracy z marką KASIA.

35 komentarzy

    • Jeszcze nie robiłam. Można w nim miksować owoce, możliwe, że poradzi sobie też z mrożonymi. Musisz szukać na stronie producenta.

  1. Zośka on

    Czy to jest robot plenatarny w zestawie z wiciskarką do cytrusów i młynkiem do ziół?

  2. franka on

    super pomysl z tym dowozem , szkoda tylko ze mam lewe rece do pieczenia , gotowania zreszta tez

  3. Nawet nie wiedziałam że jest cos takiego jak swiatowy dzien pieczenia:) fajnie , fajna atrakcja

  4. Lenka jaka pomocnica. Super miec takie cudo w domu, chodzi mi tu o córeczkę rzecz jasna 🙂

  5. Jak szaleństwo to szaleję z piekarnikiem. Mam akurat dziś wenę więc wyczaruję coś dla mojej rodzinki

  6. justyna on

    Między czytaniem Twojego posta a zabawianiem mojego 6 miesięcznego Ksawiego robie tartę z Twojego zeszłorocznego przepisu. Wysyłam ją do mojej sąsiadki która jest bardzo chora. 🙂

  7. Mmniaamm! 🙂 wspaniale wygląda i na pewno pysznie smakuje! 🙂 z chęcią wypróbuję, bo uwielbiamy piec! 🙂

  8. imie kasia on

    moja mama robi pyszną szarlotke, moj nazeczony ja uwilelbia, dlatego wlasnie ta szarlotke mu upieke, mam nadzieje ze moja rownie dobrze bedzie mu smakowac

  9. Zaraz coś wymyślę i wezmę udział w tym konkursie. Bardzo podoba mi sie pomysł z dostarczeniem ciasta pod drzwi. Będą to drzwi mojej kochanej siostry, która mieszka bardzo daleko i rzadko możemy poplotkować przy ciasteczku i kawce.

  10. No te kwiaty wyszywane na Twoim stole są przeurocze. Takie chcę. Ale robota kuchennego jeszcze bardziej

  11. Fajny tej Twój przepis na ciasto. Może to właśnie takie ciasto upiekę. :))

  12. paulina on

    Polecam muffiny cytrynowe z polewą czekoladową. Zawsze sprawdzają się na każdej domowej imprezie.

  13. Piekę, piekę, piecznie to moja pasja od zawsze.
    super pomysl z tym dostarczeniem ciasta do wybranej osoby. mam juz swojego wybranca.

  14. renata ta ta on

    upiekę moje ciasto truskawkowe które od zawsze pieke dla taty z okazji jego urodzin, swietnie sie sklada ze to maj to upieke dla niego i zrobie mu niezla niespodzianke jak mu kurier dostarczy. a robot —— ojjj bajeczny

  15. Pysznie to u Was wygląda! Tak się składa, że też kiedyś pisałam o moich wariacjach na temat kruchego ciasta i owoców. Przepis na kruche ciasto mojej babci i sposoby jego wykorzystania znajdziecie tutaj: http://drewnianydomek.blogspot.com/2014/09/kruche-ciasto-inspiracje_2.html

    PS. Dziękuję za wieści o konkursie! Świetna inicjatywa, a taki robot marzy mi się od dawna i niesamowicie ułatwiłby mi cukiernicze szaleństwo w kuchni (zwłaszcza, że jeszcze nie doczekałam się takiego uroczego pomocnika jak Lenka)! Dlatego też bezapelacyjnie staję w szranki o główną nagrodę! Pozdrawiam 🙂

  16. Pyszne, maślane i wilgotne ciasto z migdałami oraz skórką pomarańczową. Z polewą i płatkami migdałów.

    Ciasto migdałowe
    Składniki:
    Spód:
    • 50 g mąki pszennej
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 250 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych, zmielonych na proszek
    • 200 g cukru
    • 250 g miękkiego masła
    • 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa, zewnętrzna część)
    • 4 jajka
    Wierzch:
    • 50 g białej czekolady, roztopionej
    • 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
    • 50 g płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni

    Przygotowanie:
    Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać przez sito. Migdały zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką oraz z cukrem.
    Do misy miksera włożyć miękkie masło i skórkę z pomarańczy. Miksować przez 1 minutę, następnie dodawać po jednym jajku, miksując do całkowitego połączenia się składników po każdym dodanym jajku (miksowałam przez około 3 minuty po każdym jajku).
    Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę.
    Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciasto w formie do całkowitego ostudzenia.
    Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką kremową. Rozsmarować na cieście, posypać zrumienionymi migdałami.

  17. Sernik na zimno na kakaowym biszkopciku z masą jogurtowo – serową z dodatkiem białej czekolady, przełożony marmoladą.Składniki:

    Biszkopcik kakaowy:
    • 2 duże jajka
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki kakao
    • 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej

    Masa jogurtowo – serowa:
    • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
    • 200 g białej czekolady
    • skórka starta z 1 cytryny (tylko zewnętrzna żółta część)
    • 1 duży jogurt naturalny (390 g) o sztywnej konsystencji (np. Bakoma)
    • 250 g sera mascarpone
    • 250 g sera ricotta
    • 2 łyżki żelatyny

    oraz:
    • 3 czubate łyżki, około 150 g marmolady wieloowocowej
    • 1 łyżka likieru np. kokosowego lub rumu czy białego wina
    • 1 szklanka malin lub borówek (opcjonalnie)
    • polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% i 50 g ciemnej czekolady

    1 szklanka = 250 ml

    Przygotowanie:
    Biszkopcik kakaowy: Dno formy o wymiarach około 22 cm x 27 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie należy wykładać ani niczym smarować). Kakao wymieszać z mąką i przesiać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około minutę aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po troszku żółtka. Masa ma być puszysta i jasna.
    Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Przygotowanie biszkoptu można zobaczyć na filmie.
    Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie odstawić go na blat. Po ostudzeniu odwrócić formę do góry dnem i wyłożyć biszkopt na blat, odkleić papier z wierzchu. Biszkopt włożyć z powrotem do formy.
    Masa jogurtowo – serowa: Jogurt i sery wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. W rondelku zagotować śmietankę kremową. Odstawić z ognia i od razu dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować na gładką masę z jogurtem naturalnym, serem mascarpone i ricottą.
    Do drugiej dużej miski wsypać żelatynę i wlać 4 łyżki wrzącej wody, mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ostudzić. Do żelatyny stopniowo rozpoczynając od 1 łyżki, dodawać masę jogurtowo – serową ciągle mieszając.
    Na biszkopcie rozsmarować niezbyt grubą warstwę marmolady wymieszanej z likierem. Wyłożyć masę jogurtowo – serową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
    W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: do rondelka wlać śmietankę kremową, zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się roztopi. Gdyby masa była za gęsta można dodać więcej śmietanki. Masę przełożyć do plastikowej tubki z otworkiem lub rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką i udekorować ciasto. Na wierzchu położyć maliny

  18. Pyszne, łatwe w przygotowaniu, z dużą ilością owoców i też truskawkowe
    Składniki:

    • 800 g truskawek
    • 200 g miękkiego masła
    • 200 g cukru pudru
    • 4 jajka (ogrzane w temp. pokojowej)
    • 250 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruszonka:

    • 150 g mąki
    • 75 g masła
    • 75 g cukru

    • cukier puder

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce ).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
    Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 – 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.

  19. MILENKA on

    MOJE ULUBIONE – RABARBAROWE 🙂
    Ciasto:
    • 250 g mąki
    • 125 g masła, schłodzonego
    • 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka śmietany

    Konfitura:
    • 500 g rabarbaru
    • 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
    • 50 g brązowego cukru
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 3 łyżki rodzynek

    A ponadto: bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy, cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki ciasta razem posiekać i szybko zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło, aby połączyło resztę składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przyciąć rabarbar, usuwając twarde końce, umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić. Konfitura nie musi być idealnie gęsta, jeszcze będzie się piekła w piekarniku i trochę odparuje.
    Formę 20 x 30 cm wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

  20. micheale on

    Pamiętam jak w tamtym roku piekłaś z Kasią chyba to była tarta??? 🙂

  21. joanna on

    Wezmę udział jak mnie wybiorą upiekę pyszne ciasto marchewkowe dla mojej mamy 🙂

    • Nie musisz być wybrana. Każdy moze wziąć udział i upiec ciasto ( a przepis na ciasto marchewkowe ma Eliza Fashionelka. Wyglada super).

Odpowiedz