Indyk z warzywami

30

Dania tego typu pokazywałam już na blogu kilka razy.  W każdym przepisie składniki są inne, ale czas i sposób przygotowania prawie się nie zmieniają.  Indyk z warzywami to doskonały pomysł na  rodzinny obiad  lub szybki lunch do pracy.

Składniki

filet z indyka

1-2 łyżki oliwy

ulubione warzywa: np. papryka, cebula, fasolka szparagowa, marchewka, groszek

przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, rozmaryn

1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

ryż brązowy lub kasza gryczana

warzywa

Filet z indyka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie paseczki. Mięso podsmażamy przez kilka minut, następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy i  dolewamy trochę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie ( 30-40 minut).  Danie można podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!

filet-z-indyka

DSC_6755

DSC_6773

DSC_6784

indyk-z-warzywamii

30 komentarzy

  1. Siedzę przy biurku w pracy a w plastikowym pudełeczku czeka na mnie twoje danie. już nie mogę się doczekać obiadu

  2. uwielbiam takie obiady przede wszystkim za to że na drugi biorę do pracy, odgrzewam w mikrofali, a reszcie ekipy cieknie slinka:D

  3. znam podobny przepis tylko z kurczakiem i nie ma fasolki i groszku i pietruszki. Natomiast jest roszponka i ogórek kiszony – smakuje niezle 😀

  4. zrobiłam dziś to samo na obiad, dałam kasze gryczaną i wyszło pycha! polecam tym ktorzy jeszcze nie jedli takiego obiadu

  5. Lenka chętnie zjada takie rzeczy? tak pytam bo u mnie w domu moje dzieci nie chcą nic co zawiera mięso , nie wiem co robić a indyk jest taki dobry

    • Jak każde dziecko. Jednego dnia zje ogromną porcję a innego nawet nie chce podejść do talerza. Ale warzywa i owoce lubi więc w większości przypadków zjada taki obiad ze smakiem

Odpowiedz